Pomôžme Arménom, uznajme Náhorný Karabach

Pomôžme Arménom, uznajme Náhorný Karabach

Bratislava 9. októbra 2020 (HSP/Foto:SITA/AP/PAN-Sipan Gyulumyan/Armenian Defense Ministry Press Service,TASR – Michal Svítok)

 

Arméni bojujú svoj existenčný boj. Azerbajdžan spustil ofenzívu proti Náhornému Karabachu. 150-tisícový štátik vzdoruje 8-miliónovému štátu. Azerbajdžan má otvorenú podporu Turecka. Ba čo viac, Turecko presúva na azerbajdžansko-karabašský front tisíce zajatých teroristov zo Sýrie. Turecký prezident sa tým hrdí. Azerbajdžanské delostrelectvo bombarduje hlavné mesto Karabachu Stepanakert. Arméni sú dobrí vojaci. Chvália sa, že zo sovietskych maršalov najviac bolo Arménov. Za dve tisícročia svojho zápasu o udržanie sa naučili bojovať. Ale viac než zázrak nedokážu ani oni

nahorny karabach
Na snímke arménsky vojak vystrelil z dela na pozície v Azerbajdžane v samozvanej republike Náhorný Karabach

Ich boj je spravodlivý. Ešte v 19. storočí žili vo veľkej časti dnešného Turecka. Osmanská ríša ich zatláčala stále viac. V roku 1915 ich postihla prvá genocída v 20. storočí. Hnutie Mladí Turci vyvraždili asi 1,5 milióna Arménov. Utiahli sa do Sovietskeho Ruska, ale opäť ich postihli straty. Dnešný Náhorný Karabach, ich historické územie, Lenin a Stalin odtrhli od zvyšného Arménska, začlenili do Azerbadžanu ako autonómnu republiku bez územného spojenia s Arménskom. Až pri rozpade Sovietskeho zväzu, vo vojne v rokoch 1990-92 si vybojovali spojenie s Náhorným Karabachom.

Reklama

Bola to od Arménov hrdinská vojna. Padlých bojovníkov priviezli na nákladných autách na hlavné námestie Jerevanu, aby povzbudili ostatných mužov bojovať. Náhorný Karabach sa odtrhol od moslimského Azerbajdžanu, ale nedostal medzinárodné uznanie, neprijali ho do OSN. Žiadny štát ho nemohol uznať. Azerbajdžan sa už dvakrát pokúsil obsadiť Karabach. Nikdy sa mu to nepodarilo, pretože Arméni sú dobrí vojaci. Ale vždy musel Karabach bojovať sám. Aj keď mu Arméni z Arménska iste pomáhali, otvorene žiadnu pomoc nemohol dostať.

Teraz už taká situácia nemôže pokračovať. Azerbajdžanský prezident Alijev otvorene vyhlásil, že cieľom Azerbajdžanu je obsadiť Náhorný Karabach a vyhnať odtiaľ Arménov „ako psov“ (SME 6. 10. 2020). Turecko posiela do boja džihádistov zo Sýrie. Azerbajdžan bombarduje civilné mestá. To je dostatočný dôvod, aby medzinárodné spoločenstvo zmenilo svoj postoj. Uznanie Náhorného Karabachu poskytne jeho obyvateľom medzinárodnú podporu. Umožní mu brániť sa aj v medzinárodných organizáciách a opierať sa o medzinárodné právo.

Reklama
Ján Čarnogurský
Na snímke Ján Čarnogurský

Slovensko má osobitnú povinnosť pomáhať Arménom ako sa dá. Naše obyvateľstvo je prevažne kresťanské. Arménsko je štát, ktorý ako prvý na svete uznal kresťanstvo ako štátne náboženstvo, už v roku 301. Kresťanské kostoly v Arménsku, aj v Karabachu sú z prvých storočí po Kristovi. Naviac, Slovensko sa voči Arménom veľmi previnilo. V roku 2018 dodalo Azerbajdžanu zbrane, rakety do zdokonalenej, súčasnej kaťuše.

Rakety išli formálne do Izraela, tam sa zdržali na letisku pár hodín a pokračovali v lete do Baku. Rakety teraz Azerbajdžan strieľa na Náhorný Karabach. U nás traja ministri váľajú vinu jeden na druhého – minister hospodárstva, minister obrany a minister zahraničných vecí. Jedno je isté, nemali sme právo dodať rakety do Azerbajdžanu a keď sme ich posielali akože do Izraela, mali sme v zmluve zabezpečiť, aby z Izraela nemohli ísť ďalej.

Naše ministerstvo zahraničia, ale aj európski ministri vyzývajú bojujúce strany, aby prestali na seba strieľať. Sú to prázdne reči. Prázdne aj preto, že jedna zo strán, Náhorný Karabach, medzinárodne akoby neexistoval, čiže nie je stranou. Pokiaľ Azerbajdžan bude mať vyhliadku, že Náhorný Karabach dobyje, strieľať neprestane. Čo sa stane s tamojším obyvateľstvom, netreba dlho premýšľať. Potom budú nasledovať ďalšie prázdne reči, vyzývajúce na dodržiavanie ľudských práv. Medzinárodné uznanie Náhorného Karabachu bude jediný účinný krok na zastavenie paľby aj na dodržiavanie ľudských práv. Urobme ho.

Ján Čarnogurský st.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali