Pellegrini: Slovensko nepotrebuje ďalšieho opozičného prezidenta

Pellegrini: Slovensko nepotrebuje ďalšieho opozičného prezidenta

Bratislava 27. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot)

 

Po takmer desiatich rokoch politického súperenia medzi prezidentom a vládou a viac ako troch rokoch nestability počas vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora už Slovensko nepotrebuje ďalšieho opozičného prezidenta. V TASR TV to povedal predseda parlamentu a kandidát na prezidentské kreslo Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Pellegrini
Na snímke Peter Pellegrini

Traja najvyšší ústavní činitelia, prezident, predseda parlamentu a predseda vlády, by sa podľa neho mali pravidelne stretávať a rozprávať sa o zásadných otázkach zahraničnej a domácej politiky. Úlohu kritizovať vládnu politiku a vytvárať jej protiváhu má podľa Pellegriniho politická opozícia v parlamente, nie hlava štátu. “Prezident má byť nad tým, nemá byť prezidentom koalície alebo opozície,” vyhlásil.

Reklama

Dodal, že aj keď jeho protikandidáta Ivana Korčoka podporujú najmä opozičné strany a jeho, po získaní podpory SNS, zasa koaličné, v prípade zvolenia sa chce snažiť o nadstranícke rozhodovanie naprieč koalično-opozičným spektrom a pôsobiť v smere tlmenia napätí a konfliktov v spoločnosti.

Poznamenal, že ako bývalý premiér osobne pozná mnoho svetových politických lídrov a vie sa s nimi normálne rozprávať, za kľúčové v týchto rozhovoroch však považuje presadzovanie slovenských záujmov. “Vláda Igora Matoviča, ktorej súčasťou bol aj Ivan Korčok, mala najnižšiu dôveru obyvateľov tejto krajiny od vzniku tejto republiky, ale chválili ju v Bruseli a vo Washingtone,” doplnil Pellegrini.

Reklama

Ekonomicky podľa neho priviedli vlády bývalého volebného obdobia Slovensko “na psí tridsiatok” a spôsobili aj zníženie obranyschopnosti štátu. Pellegrini nepodporuje odovzdávanie ďalších zbraní zo slovenských armádnych skladov Ukrajine a je zásadne proti možnosti vyslať na Ukrajinu slovenských vojakov. Povinnosťou vlády je podľa neho pôsobiť tak, aby sa začali rokovania o mieri. Za správne považuje poskytovať Ukrajincom humanitárnu pomoc, odmínovacie systémy a hľadať cesty ekonomickej spolupráce.

Rozhodnutie českej vlády pozastaviť česko-slovenské medzivládne konzultácie pre postoj Slovenska k Ukrajine považuje Pellegrini za prehnané gesto. “Premiér Petr Fiala povýšil aktuálnu nezhodu vo videní konkrétneho politického problému nad naše nadštandardné záujmy,” konštatoval.

V tejto situácii by od slovenského prezidenta očakával obhajobu našich záujmov. Mrzí ho preto, že prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že českého premiéra chápe. “Ako sa môže prezident SR postaviť za cudziu vládu a ešte ju chváliť, že urobila niečo proti Slovensku?” pýta sa Pellegrini. Poukázal na to, že spolupráca rezortných ministrov slovenskej a českej vlády pokračuje normálne. Pripomenul pondelkovú (25. 3.) návštevu českého ministra práce.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali