V kauze vyzvedačstva Garbára pre Rusko súd rozhodol. Dočkajú sa Hlavné správy ospravedlnenia?

V kauze vyzvedačstva Garbára pre Rusko súd rozhodol. Dočkajú sa Hlavné správy ospravedlnenia?

Banská Bystrica 28. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 28. februára 2023

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, odsúdil v utorok Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu, na trest odňatia slobody v trvaní tri roky s odkladom na skúšobnú dobu vo výmere troch rokov a peňažný trest 15.000 eur. Súd na verejnom zasadnutí schválil dohodu o vine a treste, rozsudok bol momentom vyhlásenia právoplatný

Bohuš Garbár
Na snímke zľava obhajca Ján Čarnogurský a obvinený Bohuš Garbár pred budovou Špecializovaného trestného súdu

Garbár bol obvinený zo zločinov prijímania úplatku a vyzvedačstva. Predpokladom na uzavretie dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a ním bolo priznanie viny, vzdania sa práva na súdny proces a možnosti odvolať sa voči rozsudku.

Reklama

Odsúdený pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinskou republikou.

Rovnako aj utajovaných skutočností týkajúcich sa NATO a EÚ či utajovaných správ spravodajských služieb predkladaných parlamentu vrátane informácií kontrašpionážnej činnosti SIS smerujúcej voči “rusky hovoriacim osobám”. Na tento účel dostal tisíc eur.

Reklama

U Garbára pri domovej prehliadke polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Skoro rok trvalo, kým sa špionážna kauza, do ktorej bol zapletený Bohuš Garbar uzavrela. V marci minulého roku, bol Garbár zadržaný a prvýkrát vypočúvaný v súvislosti s prípadom špionáže. Všetky mainstreamové médiá sa pokúšali rôzne prepojiť Bohuša Garbara a Hlavné správy, ktoré tesne predtým štát bezdôvodne vypol. V čase kauzy sme už nefungovali a nemohli sme sa tým pádom ani brániť.

 

O čo v tejto kaze išlo:

1. Hlavné správy boli do prípadu vtiahnuté nasilu, vláda tým mohla pred verejnosťou zdôvodniť vypnutie webu, ktoré bolo bezprecedentným porušením slobody slova a ktoré obhájiť v demokratickej spoločnosti nebolo možné. Na prekrytie tohto protiprávneho správania vlády mala poslúžiť kauza špionáže Bohuša Garbára, ktorý sa zaplietol s ruskou rozviedkou GRU.

Dnes bolo vyšetrovanie uzavreté právoplatným rozhodnutím súdu, pričom nikto z Hlavných správ nebol v tejto veci ani vypočutý. Nikto z Hlavných správ nie je do tohto prípadu zapletený a tento prípad sa Hlavných správ nijako netýka.

Reklama

2. Bohuš Garbár sa z mladosti, minimálne tridsať rokov poznal s majiteľom Hlavných správ, ktorý však nemal ani najmenšie tušenie, že sa Garbár zaplietol s ruskou rozviedkou. Inak by bol, logicky, vyšetrovaný. Napriek tomu kauza poslúžila aj vďaka tlaku konkurenčných médií na prepájanie a diskreditáciu Hlavných správ.

3. Garbár občasne prispieval na Hlavné správy. Špiónom bol podľa medializovaných informácii rok. Za tento rok prispel na Hlavné správy len niekoľkými článkami z ktorých ani jeden nebol o Rusku a takmer všetky sa venovali Číne a problematike tam testovaného sociálneho kreditu, z veľkej časti išlo o preklady, čiže ani svojimi článkami neovplyvňoval čitateľov Hlavných správ v prospech Ruska.

4. Mainstream nám vyčíta, že Garbár používal firemné auto spoločnosti  HEURÉKA EVOLUTION, s.r.o., ktorá vlastní Hlavné správy (v minulosti ale aj reklamnú agentúru). Áno, používal ho, lebo bolo dohodnuté a pracovalo sa na odkúpení auta od firmy. Keďže bol ale odhalený ako špión, došlo k prerušeniu kontaktu a to až po dobu, kedy sa prípad nevyšetrí. Veríme, že teraz sa táto vec konečne dotiahne.

5. Poslednou snahou prepojiť Hlavné správy a Garbára bol jeho finančný dar ĽSNS, o ktorom sa Martin Beluský pre TV Markíza mylne vyjadril, že to bol dar od Hlavných správ. Beluský sa jednoducho zmýlil a povedal nepravdivú, mylnú informáciu. Hlavné správy nikdy finančne nepodporili žiadnu politickú stranu a to ani v komunálnych, ani iných voľbách. Jednoducho nikdy finančne nepodporili žiadnu stranu. S Martinom Beluským sme o tom hovorili a prisľúbil, že tieto veci uvedie na právu mieru a vydá stanovisko pre médiá, v ktorom vysvetlí, že sa mylne, nepresne vyjadril. Veríme, že tak čo najskôr urobí.

Po roku je teda meno Hlavných správ očistené a prišiel čas, aby sa všetci, ktorí Hlavné správy vťahovali do tohto prípadu ospravedlnili.

Reklama

Právnici Hlavných správ pracujú na celom prípade a pripravujú trestné oznámenia za ohováranie a žaloby za poškodenie dobrého mena. Podané zatiaľ neboli, lebo v momentálnej politickej situácií, keď došlo deštrukcii právneho štátu, by to nemalo význam.

Redakcia HS

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali