V centre pozornosti cintorín Ruskej cárskej armády v Ladomírovej: Veľvyslanectvo poukazuje na zničené hroby. Admin polície tvrdí, že ide o hoax, ale zničenie policajti preveria

V centre pozornosti cintorín Ruskej cárskej armády v Ladomírovej: Veľvyslanectvo poukazuje na zničené hroby. Admin polície tvrdí, že ide o hoax, ale zničenie policajti preveria
Bratislava 16. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: Facebook)

 

Dňa 13. septembra 2014 bol v Ladomírovej (východné Slovensko, Prešovský kraj) po nákladnej rekonštrukcii financovanej Veľvyslanectvom Ruska slávnostne otvorený cintorín vojakov Ruskej cárskej armády, ktorí padli na Slovensku počas prvej svetovej vojny. Dnes je situácia iná. Ruské veľvyslanectvo poukazuje na zničené hroby, admin polície hovorí o hoaxe a starosta obce o nepravdivých informáciách

Ladomirová. Cintorín vojakov Ruskej cárskej armády, stav v roku 2014.

Pamätník posvätili duchovní Pravoslávnej Cirkvi a ruská diplomatická misia bola zastupovaná na vysokej úrovni, podujatí sa zúčastnil chargé d’affaires A.V. Šabanov.

O osem rokov neskôr, 13. septembra tohto roku, počas pracovnej cesty Veľvyslanca I. B. Bratčikova do východných regiónov krajiny, sa zistilo, že hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou, informuje Ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

Veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny. Nóta v tomto zmysle bola zaslaná Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Reklama
Ladomirová. Cintorín vojakov Ruskej cárskej armády, stav v roku 2014.
Ladomirová Cintorín 2022
Ladomirová. Cintorín v roku 2022.
Reaguje aj Žilinka

K situácii sa vo svojom statuse vyjadril aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka:

„Prejavy hrubej neúcty nemožno tolerovať!

Reklama

Na vojnovom cintoríne v Ladomirovej je pochovaných 270 vojakov Ruskej cárskej armády, príslušníkov 8. armády generála Brusilova, ktorí padli na území Slovenska v 1. svetovej vojne. Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý.

Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku.“

Ladomirová. Cintorín v roku 2022.
Ladomirová. Cintorín v roku 2022
Polícia označila vyjadrenia veľvyslanectva za hoax
“Dokedy bude ruský veľvyslanec brázdiť Slovensko, vytvárať hoaxy a ohrozovať občanov SR?
  • veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov klame ohľadom situácie na cintoríne vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji
  • vďaka absolútnym klamstvám vystavil starostu obce Ladomirová vyhrážkam, ako ho niekto zavraždí
  • Bratčikove klamstvá poslušne preberajú ruské médiá
  • predstaviteľ cudzej štátnej mocnosti, ktorá označila Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, podniká aktívne cesty a stretnutia po celom Slovensku, počas ktorých klame a šíri ruskú propagandu

Oficiálne konto Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku na Facebooku zverejnilo včera status o návšteve veľvyslanca Bratčikova v obci Ladomirová. Podľa statusu hroby ruských vojakov boli tento rok, teda osem rokov po otvorení cintorína, “takmer zničené”. Status explicitne konštatuje: “Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirovábagrom zrovnané so zemou.”

V statuse sa následne nachádza priama reakcia veľvyslanectva: “Veľvyslanectvo dôrazne odsudzuje tento rúhavý čin, ktorý je vo väčšine civilizovaných krajín trestným činom, a vyzýva slovenskú stranu, aby dôsledne dodržiavala ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny. Nóta v tomto zmysle bola zaslaná Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.”

 

Reklama
Svoj postoje uviedol aj starosta obce Vladislav Cuper

Hneď ráno admini stránky Polícia Slovenskej republiky zatelefonovali starostovi obce, aby sme zistili, čo sa stalo. Toto je oficiálne stanovisko obce:

“Nakoľko v posledných dňoch došlo k medializácii nepravdivých informácií týkajúcich sa vojenského cintorína z 1. sv. vojny v Obci Ladomirová, zo strany Veľvyslanectva RF, podávame následné stanovisko.

Veľvyslanectvo RF na svojej web stránke zverejnilo dňa 14. 09. 2022 informáciu „O situácii na cintoríne ruských bojovníkov v Ladomirovej“, kde sa uvádza, že „hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené. Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou“.

Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú. Práve naopak, stále sa snažíme o jeho údržbu a obnovu, pričom je veľmi netaktné zo strany ruského veľvyslanca, že takýmto spôsobom rozpútal mediálnu roztržku medzi občanmi.

Vedeli sme, že veľvyslanec navštívi Obec Ladomirová a čakali sme, že sa nám ozve a uvedenú problematiku spolu preberieme, pretože máme niekoľko návrhov na obnovu a úpravu uvedeného pietneho miesta, s tým, že sme ho chceli požiadať o poskytnutie časti finančných prostriedkov na jeho realizáciu.

Reklama

Veľmi ma mrzí spôsob, akým tento problém bol medializovaný, a to z dôvodu, že šíri nenávisť medzi ľuďmi. Pričom som zaznamenal rôzne vyhrážky na moju osobu, ktoré budem riešiť.

Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína bude kontaktovať a žiadať o vyjadrenie Veľvyslanectvo RF k uvedenej problematike, pretože do dnešného dňa nás veľvyslanectvo nekontaktovalo, ani sme od nich neobdržali žiadne stanovisko.

Ako dôkaz toho, že uvedené pietne miesto nie je zničené, prikladáme aktuálnu fotografiu.

ladomirova cintorín
Ladomirová, cintorín, foto starostu.

Za dobrotu na žobrotu

  • obec sa o ruský cintorín príkladne stará roky
  • obec dala len odstrániť betónové časti, ktoré boli v zlom stave
  • obec sa nedotkla tiel a žiadnym spôsobom nezasahovala do hrobov, odstránila len betón, kríže zostali, tráva je pravidelne udržiavaná
  • obec má pripravené plány (!!!!!) na zkrášlenie pietneho miesta
  • obec chcela tieto plány konzultovať s ruským veľvyslancom, ten sa však jej predstaviteľom vyhol a ignoroval ich

Vyhrážky smrťou starostovi

Ako bolo uvedené, starosta obce od včera dostáva výhražné maily, v ktorých majú byť aj vyhrážky smrťou. V tejto súvislosti mu bola odporučená návšteva najbližšieho policajného oddelenia. Situáciu monitorujeme, viac informácií k tejto súvislosti zatiaľ nebudeme poskytovať,” uvádzajú admini Polícia Slovenskej republiky.

 

Polícia rieši vyhrážky starostovi Ladomirovej, preverí i údajné zničenie hrobov

Podľa aktuálnych informácií polícia rieši vyhrážanie starostovi Ladomirovej v Prešovskom kraji, ktoré mu mali prísť po informácii o údajnom zničení cintorína ruských vojakov v obci. Prešovská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

“Okresné riaditeľstvo Policajného zboru vo Svidníku aktívne rieši situáciu ohľadom starostu obce Ladomirová, ktorému mali byť adresované vyhrážky voči jeho osobe, so starostom sme v aktívnom kontakte. Taktiež preverujeme údajné poškodenie hrobov vojakov padlých v I. svetovej vojne na cintoríne v Ladomirovej,” uviedli policajti.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali