Nominácia Hitlera na Nobelovu cenu za mier a ďalšie prípady, keď sa Nobelov výbor strápnil

Nominácia Hitlera na Nobelovu cenu za mier a ďalšie prípady, keď sa Nobelov výbor strápnil

Oslo 11. januára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Boli prípady, keď sa Nobelov výbor ocitol v ťažkej situácii kvôli tomu, že udelil cenu vedcom, ktorých objavy sa neskôr ukázali ako nepravdivé, urobené inými ľuďmi, alebo dokonca nebezpečné pre samotné ľudstvo.

Ilustračné foto

Prvý

Reklama

V roku 1926 sa držiteľom Nobelovej ceny za medicínu stal dánsky mikrobiológ Johannes Andreas Grib Fibiger, ktorý dostal ocenenie za objav Spiroptera Carcinoma – mikroskopických parazitných červov, ktorí údajne spôsobujú rakovinu. Za objav parazitného pôvodu rakoviny bol Fibiger vychvaľovaný do nebies. Až za niekoľko desaťročí sa zistilo, že sa Fibiger úplne mýlil: ukázalo sa, že za rakovinu nešťastní spiropteri nemôžu.

Fibiger sa stal obeťou úplne nevyhovujúce metódy výskumy. Vedec kŕmil pokusné potkany, šváby, ktoré boli nakazené spiropterou a keď zistil, že sa u hlodavcov objavili početné nádory, tak dospel k záveru, že za to môžu červy. Oveľa neskôr vedci zistili, že Fibigerovy krysy vo väčšine prípadov nemali rakovinu, ale benígne nádory, ktoré vznikli kvôli nízkym nutričným hodnotám švábieho jedálnička, v ktorom úplne chýbal vitamín A.

Reklama

Nobelov výbor sa natoľko vydesil tejto škvrny na svojej reputácii, že počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí o kandidátoch na Nobelovu cenu za výskum diagnostiky a liečby rakoviny ani neuvažoval.

 

Druhý

Nemecký chemik Fritz Haber dostal v roku 1918 Nobelovu cenu za chémiu za syntézu amoniaku z dusíka a vodíka. Členovia Nobelovho výboru sa až prekrikovali, keď vychvaľovali možnosti objavu tohto nemeckého vedca, ktorý bol považovaný za záchrancu poľnohospodárstva.

Učení mužovia však netušili, že po vypuknutí prvej svetovej vojny v roku 1914 Nemec využíval svoj objav s trochu menej humánnym účelom, a to pre vývoj chemických zbraní. Práve on bol hlavným vedeckým poradcom počas neslávne presláveného plynového útoku v Ypres, počas ktorého zahynulo okolo šesť tisíc ľudí. Niet pochýb, že Haberov objav priniesol nemalý úžitok ľudstvu!

Reklama

 

Tretí

V roku 1927 Nobelovu cenu za medicínu dostal rakúsky psychiater Julius Wagner-Jauregg za originálnu metódu liečby syfilisu. Rakúšan nechal pacientov s pokročilou formou tejto choroby nakaziť maláriou, čím chcel dokázať, že zimnica a vysoké teploty sa môžu skvele vysporiadať so symptómyami neskorého syfilisu, ako sú svalnaté parézy, poškodenie očných a ušných nervov, kŕč a hrozba mŕtvice.

Nie je jasné, že jeho pacienti dávali prednosť horúčke a zimnici pred bolesťami hlavy a kŕčmi syfilisu. Podozrieva sa, že neboli v tom stave, aby sa mohli sťažovať. Avšak syfilis, obzvlášť v pokročilom štádiu, bol skutočnou pohromou tej doby, a preto Rakúšan Nobelovku dostal bez väčšieho zaváhania. Až oveľa neskôr sa zistilo, že chorý na syfilis podrobovali útrapám úplne zbytočne. Jediné, čo môže zachrániť pred touto chorobou, sú antibiotiká.

 

Reklama

Štvrtý

V roku 1949 Nobelovu cenu za medicínu dostal Portugalčan António Egas Moniz za vynález lobotomie. Egas Moniz sa domnieval, že ak vyoperuje pacientovi časť mozgu, tak ho môže zbaviť psychickej choroby. Lobotomia bola prezentovaná ako “najväčší objav v dejinách psychiatrie” a rýchlo sa rozšírila po celom svete.

Lekárom chvíľu trvalo, než pochopili, že namiesto liečby pacientov lobotomie pomáhala jednoducho chorobu “uskladňovať”. Človek sa po operácii (pokiaľ nezomrel na operačnom stole) premieňal na ľahostajnú bytosť, ktorá nebola schopná ani sa poškriabať bez povelu. Už na konci 50. rokov sa využívanie lobotomie prudko znížilo a čoskoro nato sa táto metóda úplne vytratila z civilizovanej praxe.

Nobelovka však nikam nezmizla. Moniz sa vo svojej mladosti mimochodom neúspešne usiloval o politickú kariéru. Možno práve tým sa dá vysvetliť jeho snaha “zrovnať ľuďom mozog”.

 

Piaty

Nobelova cena za mier bola vždy tou nejsubjektivnejšou nomináciou a spravidla sa výbor zriedkakedy dokázal zavďačiť všetkým. Bol však aj jeden prípad, kedy Nobelovka namiesto toho aby potešila samotného laureáta, tak ho skôr prekvapila.

Reč ide o vyznamenanie Baracka Obamu v roku 2009. V tej dobe nový americký prezident v Bielom dome strávil iba deväť mesiacov a žiadne veľké (či aspoň nejaké významné) skutky ešte urobiť nestihol. Udelenie toho najprestížnejšieho ocenenia on sám vnímal s neskrývaným úžasom: Za čo som ju dostal? Aktivista protivojnových hnutí Brian Backer označil túto cenu “vyznamenaním Obamu za to, že nie je George Bush”.

 

Šiesty

Reklama

V roku 1923 Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo dostali kanadskí vedci Frederick Banting a John Macleod za objav inzulínu. Pritom prínos MacLeod spočíval len v tom, že keď pôsobil ako administratívny papaláš na Univerzite v Toronte, vyčlenil Bantingovi menšie laboratórium a asi desať pokusných psov. Navyše Macleod od začiatku neveril Bantingovým nápadom a dokonca aj po prvých sľubných výsledkoch neustále žiadal nové dôkazy.

 

Siedmy

Kary Mullis dostal Nobelovu cenu za chémiu v roku 1993 za vynález polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) – metódy replikácie nukleových kyselín, ktorá sa dnes využíva vo všetkých biolaboratóriach sveta. Avšak čoskoro sa prišlo na jednu pikantnú podrobnosť … nie, Mullisova práca je úplne v poriadku, ale sám Mullis už bohužiaľ toľko nie …

Keď Mullis vystupoval na všetkých možných vedeckých konferenciách ako Nobelov maskot tak prednášal také hlúposti, že sa s hrôzou prebúdzalo dokonca aj prezídium. Napríklad na konferencii európskych lekárov Mullis vyhlásil, že nevidí súvislosť medzi HIV a AIDS. Mullis neskrýva, že neverí na stenčovanie ozónovej vrstvy Zeme a vôbec na schopnosť človeka ovplyvňovať klímu planéty. Všetky tieto “mýty” sú podľa čudáckeho chemika výsledkom sprisahania medzi vládou a vedcov, ktorí spriadajú svoje diabolské plány za krvavé peniaze amerického ministerstva zahraničia.

Reklama

Mullis sa ešte nechal niekoľkokrát počuť, že verí v astrológiu a návštevy mimozemšťanov Zeme. Jedného takého ufóna dokonca osobne videl na svojej záhradke. Inými slovami propaganda všemohúcnosti vedy tentoraz príliš nevyšla.

 

Ôsmy

Tento človek Nobelovu cenu nakoniec nezískal, ale celá tá hrôza spočíva v tom, že mal reálne šance ju dostať. Áno, áno, v roku 1939 len tri mesiace pred vpádom Nemecka do Poľska a začiatkom druhej svetovej vojny na Nobelovu cenu mieru bol nominovaný sám Adolf Hitler!

Nominoval ho poslanec švédskeho parlamentu sociálny demokrat Erik Gottfrid Christian Brandt. Ten Hitlera vo svojom návrhu nazval “bojovníkom za mier, ktorého poslal Boh” a vyjadril svoje presvedčenie, že diktátor je schopný “priniesť mier Európe a možno dokonca celej planéte”. Táto charakteristika vyvolala rozruch a niektoré švédske univerzity Brandtovi dokonca zakázali prednášať.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali