Naša “kresťanská” vláda hodila kresťanov opäť cez palubu. Už druhé Veľkonočné sviatky budú bez verejných bohoslužieb v kostoloch

Naša “kresťanská” vláda hodila kresťanov opäť cez palubu. Už druhé Veľkonočné sviatky budú bez verejných bohoslužieb v kostoloch

Bratislava 27. marca 2021 (HSP/Foto:Pixabay, TASR-Jakub Kotian)

 

Aj keď sa premiér Igor Matovič pred voľbami javil, že bude hlavný zástupca kresťanov v novej vláde, zatiaľ tomu nič nenasvedčuje. Neboli presadené žiadne prolife zákony a kresťania už po druhýkrát prežijú najdôležitejšie sviatky v roku bez slávenia slávenia omší v kostoloch

kostol
Ilustračné foto

Vraj najkonzervatívnejšia vláda, akú sme kedy mali

Reklama

Keď po parlamentných voľbách 2020 vznikla vláda Igora Matoviča, mnohí komentátori o nej písali ako o najkonzervatívnejšej vláde, akú sme kedy mali.

Vláde týchto kresťanov sa však nepodarilo presadiť prakticky žiadne hodnotové zákony, ktoré by Slovensko vrátili do normálu. Áno je pravdou, že vláda musela riešiť najmä koronakrízu. Na Slovensku sa však neumiera len na Covid. Dennodenne umierajú aj nevinné nenarodené deti. A neumierajú prirodzene ani na nejakú chorobu, ale násilnou smrťou.

Reklama

Táto údajne väčšinovo konzervatívna vláda neurobila nič k tomu, aby zabránila zvráteným potratom – vraždám nenarodených detí. Poslanci tejto vlády dokonca nedokázali schváliť ani len jemnulinký návrh vládnej poslankyne Anny Záborskej, ktorý bol o pomoci matkám, ktoré zvažujú potrat. A ženy, ktoré sa už rozhodnú by museli uviesť kvôli čomu chcú ísť na potrat. Nešlo o žiaden zákaz.

Pochváliť treba jedine bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý presadil zmenu vyhláškou, podľa ktorej sa už ženám starším než 40 rokov nebudeme skladať na potraty my všetci. Za vraždu vlastného dieťaťa si už budú musieť zaplatiť samy. – Aj to je však zvrátené, že vôbec také niečo je legálne.

Do budúcna však existuje nádej, že po odchode liberálnej SaSky z vlády by sa posilnila pozícia konzervatívcov, čo by možno znamenalo viac zákonov, ktoré by Slovensko v hodnotových otázkach vrátili do normálu.

 

Zavreté kostoly

Človek by čakal, že keďže táto údajne konzervatívna vláda nič poriadne pre ochranu nenarodených detí zatiaľ nespravila , tak aspoň nebude obmedzovať základné práva kresťanov. Veľký omyl!

Reklama

Prvý kto zavrel kostoly bol ešte Pellegrini, keď bolo na Slovensku len pár prípadov koronavírusu. Matovič v tom však pokračoval. Najväčšia zvrátenosť bola zavrieť kostoly minulý rok cez najväčšie kresťanské veľkonočné sviatky. Ľudia sa nemohli pohybovať ani z okresu do okresu – aby nemohli navštevovať svojich najbližších. Toto si nedovolili ani komunisti, ktorí cirkev nenávideli.
Od leta už boli kostoly s istými obmedzeniami otvorené. Čo treba dať vláde k dobru je, že na Vianoce neboli bohoslužby zakázané, no neskôr od nového roka po tlaku liberálov ich opäť zavreli a sú zavreté dodnes, a aj sám premiér prehlásil, že bolo dokázané, že v kostoloch sa nákaza nešírila, museli tak urobiť len preto, aby sa iní nesťažovali na “nespravodlivosť”, keď ostatné “prevádzky” sú zatvorené…

 

Už druhé Veľkonočné sviatky budú bez verejného slávenia bohoslužieb

„Najkonzervatívnejšia vláda, akú sme kedy mali“ ide najnovšie hodiť kresťanov opäť cez palubu. Prešiel rok a opäť tu máme Veľkonočné sviatky. A opäť budú kostoly zatvorené. A opäť sa ľudia nemôžu navštevovať. Na tradičnú slovenskú oblievačku a šibačku môžeme zabudnúť. Táto situácia veľmi vyhovuje liberálom a feministkám.

Vláda síce obmedzenia nesprísnila, no ani neuvoľnila a to napriek tomu, že čísla nakazených výrazne klesajú.

Vládne obmedzenia najmä počas najväčších kresťanských sviatkov sú nehoráznym pošliapavaním náboženskej slobody, ktorú máme garantovanú v ústave.

Reklama

Slovensko a Írsko sú jediné krajiny v Európe, kde sú kostoly zatvorené. Otvorené kostoly sú aj v krajinách, kde sú na tom epidemiologicky horšie než u nás. Tamojšie aj liberálnejšie vlády si totiž vážia náboženskú slobodu viac než naši vládni konzervatívci.

Bolo by v poriadku, ak by v kostoloch boli nejaké opatrenia, napríklad dvojmetrové odstupy, či určitý počet ľudí na na určitú plochu. Úplný zákaz verejných bohoslužieb je však už za hranicou únosnosti. Najmä v kontraste s tým, že obchodné reťazce sú plné ľudí.

 

Ozvala sa Kresťanská únia a konečne aj katolícka cirkev

Ale nehádžme všetkých do jedného vreca. Aj u nás sa našli výnimky. Ozvali sa predstavitelia Kresťanskej únie na čele s Annou Záboroskou, ktorí sú súčasťou poslaneckého klubu OĽaNO.

Anna Záborská
Na snímke poslanci hnutia OĽaNO sprava Anna Záborská a Juraj Gyimesi

“V Kresťanskej únii s veľkým sklamaním a ľútosťou vnímame rozhodovanie vlády aj prístup konzília odborníkov k otázke náboženskej slobody počas pandémie,” uviedla Záborská na sociálnej sieti.

Konečne sa ozvala aj Katolícka cirkev, ktorá sa zastala svojich veriacich. „Výkonná moc v krajine obmedzila náboženskú slobodu neprimeraným spôsobom.” Predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský to napísal ministrovi financií a poverenému ministrovi zdravotníctva Eduardovi Hegerovi.

„Ignorovanie zásadných požiadaviek Cirkvi sa stalo neudržateľné. Je zbytočné rozoberať, pod akým tlakom sme celé mesiace – od ľudí, ktorí si žiadajú aspoň najzákladnejšiu duchovnú starostlivosť. Takú, ktorá sa jednoducho nedá poskytnúť cez televízor,“ zdôraznil arcibiskup Zvolenský. Viac tu

 

Kresťan Heger podporuje zákaz verejných bohoslužieb?

O to smutnejším faktom je to, že obmedzenia počas Veľkej noci predstavil poverený minister zdravotníctva Eduard Heger, ktorý je nádejným adeptom na premiéra. Heger je pritom kresťanský a pro-life aktivista, ktorý v parlamente ešte ako poslanec viackrát podporil ochranu nenarodených detí.

Rozhodne Ústavný súd

Reklama

Najväčšou nádejou nielen pre kresťanov je teraz Ústavný súd, ktorý musí do stredy rozhodnúť, či sú reštriktívne opatrenia vlády v súlade s ústavou alebo nie. Okrem núdzového stavu a ďalších reštrikcií by sa malo posudzovať aj obmedzovanie náboženskej slobody.

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali