Na Donbase sa formuje česko-slovenská vojenská jednotka

Na Donbase sa formuje česko-slovenská vojenská jednotka

Donbas 10. júna  2015 (HSP/cz.sputnilnews-Dmitry Lovetsky)

 

Správa o tom, že sa na Donbase utvára akási medzinárodná brigáda Čechov a Slovákov zúčastňujúcich sa bojov na strane domobrany, čítaj “separatistov”, ktorá bola zverejnená na slovenskom portáli Aktuality.sk, sa následne potom objavila aj v mnohých českých a slovenských médiách

Obavy v súvislosti s touto informáciou vyslovilo 9. júna slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorca Peter Susko vyhlásil, že podľa jeho názoru títo dobrovoľníci destabilizujú situáciu a bránia snahe o diplomatické vyriešenie konfliktu, pričom aj poškodzujú zahraničnopolitické zájmy Slovenska a Slovensko sa od náborových akcii týchto osôb zrozumiteľne a otvorene dištancuje. Túto informáciu priniesol na svojich stránkach cz.sputniknews.

Reklama

Existuje oficiálna reakcia Českej republiky na možnú účasť českých občanov v bojoch na strane Doneckej ľudovej republiky? Radio Sputnik položilo túto otázku ministerstvu zahraničných vecí Českej republiky. Tlačový hovorca ministerstva David Frous odmietol vysvetliť postoj svojho rezortu a odkázal ich na oficiálnu webovú stránku ministerstva zahraničných vecí, kde však neobjavili žiadne komentáre k tomuto faktu. To isté vlastne oznamuje aj ČTK: žiadne dôkazy potvrdzujúce informáciu o účasti Čechov a Slovákov v bojoch na strane DLR a LLR česká MZV nemá.

Napriek tomu ale nie sú, súdiac podľa všetkého, “noví československí legionári”, ktorí sa objavili na Donbase, žiadnym fantómom a skutočne existujú. Portál e15.cz prevzal vo všetkých podrobnostiach informáciu z pôvodného slovenského zdroja a informuje o štyroch slovenských a štyroch českých občanoch bojujúcich v medzinárodnej brigáde. Na otázku o prítomnosti ruských vojsk na Donbase jeden slovenský legionár zdôraznil, že Rusko im pomáha morálne aj politicky.

Reklama

“Objavujú sa rôzne, údajne hodnoverné informácie o prítomnosti ruských vojsk na Donbase, ktoré sú dokladované fotografiami ľudí s ruskými vojenskými symbolmi na uniforme. Ruske nášivky alebo ruské vojenské symboly tu nájdete na uniformách celej rady ľudí, a nie sú to Rusi. Rusko nám pomáha morálne i politicky. Posiela humanitárnu pomoc, ktorá je nevyhnutne potrebná,” povedal slovenský bojovník.

“Prítomnosť ruskej armády nie je nevyhnutná. Je tu neuveriteľne veľa dobrovoľníkov. Tanky, ktoré máme, sú trofejné. Aj obrnené vozy pechoty. Nemáme ale dosť vojenskej kolesovej techniky,” dodal Slovák.

Okrem toho hovoril o tom, kvôli čomu bol vytvorený jeho útvar, a ako prebieha nábor. “V armáde DLR a LLR pôsobí mnoho Slovákov a Čechov, tí ale patria k iným útvarom. Vytvorením tohto útvaru by sme chceli pomôcť slovenským a českým občanom sa  integrovať do vojenského života. Ak príde medzi nás napríklad osemnásťročný mladík alebo veterán z cudzineckej légie, alebo napríklad dôstojník vo výslužbe, my pomáhame všetkým sa prispôsobiť a snažíme sa využiť ich potenciál,” povedal slovenský bojovník.

Nábor do brigády sa uskutočňuje prostredníctvom Facebooku, kde sú uvedené podmienky pre prijatie, také ako sú napríklad znalosť ruštiny či dobrá fyzická kondícia. Záujemca musí prejsť vojenskou službu a nesmie byť starší ako 40 rokov.

Podľa slov jedného z účastníkov brigády vo februári, marci a v apríli bojovali pri Debalceve a od mája sa nachádzajú v okolí Marjinky. Potvrdzuje skutočnosti prestreliek ale aj  to, že sú tam ranený. Česi a Slováci dostávajú údajne plat približne 330 eur. “Sme stále v palebnej línii”, povedal tento človek.

Reklama

Prečo sa vydali bojovať na juhovýchod Ukrajiny Česi a Slováci? Možno, že niekto z nich má ruské korene a má potrebu sa do toho, čo sa tu odohráva, zapojiť a považuje za potrebne brániť záujmy Rusov v tomto konflikte. Niekto ale má jednoducho povahu dobrodruha, vyhľadáva nebezpečenstvo a adrenalín, ale väčšina to určite považuje za správne, postaviť sa na stranu slabšieho. Nech je to tak alebo onak, za účasť v bojových akciách v armáde cudzieho štátu môžu byť Česi vo svojej vlasti odsúdení na päť rokov odňatia slobody, ale zrejme ich ani takáto vyhliadka do budúcnosti nedokáže zastaviť.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali