Moderné odbory Volkswagen: Ministerstvo zdravotníctva znefunkčňuje odbory a obmedzuje ústavné právo na štrajk

Moderné odbory Volkswagen: Ministerstvo zdravotníctva znefunkčňuje odbory a obmedzuje ústavné právo na štrajk

Bratislava 5. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR znefunkčňuje odbory a obmedzuje ústavné právo na štrajk, tvrdia Moderné odbory Volkswagen (MOV). Nepáči sa im, že rezort navrhuje, aby celé zdravotné odvody za štrajkujúceho zamestnanca povinne platila odborová organizácia bez ohľadu na ich odborovú organizovanosť.

Na snímke predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský

Rezort zdravotníctva tvrdenia o obmedzovaní odmieta. Poukazuje, že jeho cieľom nebolo znefunkčnenie odborov, ale aby sa počas štrajku zdravotné poistenie zamestnanca neprerušovalo. “Nebránime sa však ďalšej diskusii na túto tému,” povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Reklama

Návrh ministerstva by podľa MOV znemožnil využitie ústavného práva na štrajk najmä menším odborovým organizáciám. “Tie by povinné platenie odvodov pre všetkých štrajkujúcich zamestnancov, aj nečlenov ich organizácie, finančne položilo,” uviedol Zoroslav Smolinský, predseda MOV. Rezort zdravotníctva požiadal o stiahnutie návrhu, Konfederácia odborových zväzov by sa podľa neho mala voči tejto novele zákona ohradiť. Potvrdil však, že počas júnového štrajku v závode Volkswagen MOV hradili odvody za štrajkujúcich, vrátane ich nečlenov.

Doteraz platenie odvodov za štrajkujúcich zamestnancov záviselo od možností a rozhodnutí odborovej organizácie. Ak odborová organizácia nemala prostriedky na úhradu odvodov za štrajkujúcich, nemusela tak urobiť a štrajkujúci si poistenie hradili individuálne sami. “Ale štrajk sa uskutočnil v snahe zlepšiť pracovné a najmä mzdové podmienky zamestnancov,” povedal Smolinský.

Reklama

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zmeny v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ešte ju bude musieť schváliť vláda a parlament. “Právnou úpravou sme chceli vyjsť v ústrety požiadavke odborov na zníženie administratívnej záťaže zamestnávateľov a zamestnancov, ktorú odbory dlhodobo považujú za prekážku v uplatňovaní práva na štrajk,” uviedla Eliášová.

Napríklad dnes je zamestnávateľ pri jednodňovej absencii povinný za svojho zamestnanca, ktorý nemá príjem zo závislej činnosti z dôvodu neplateného voľna alebo ospravedlnenej neprítomnosti, oznámiť zdravotnej poisťovni zánik pracovného pomeru.

Zamestnanec má v tomto období povinnosť prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ a odvádzať si poistné. “Po ukončení absencie má zamestnávateľ opätovne povinnosť nahlásiť vznik pracovného pomeru,” vysvetlila Eliášová.

Podľa súčasnej úpravy zamestnanec nie je zamestnancom počas neospravedlnenej absencie v práci alebo počas neplateného voľna. V rámci tohto obdobia zamestnávateľ neodvádza poistné a zamestnanec má povinnosť prihlásiť sa ako samoplatiteľ.

“Zamestnanec má podľa Zákonníka práce nárok na voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy počas účasti na štrajku, preto sa navrhovalo, aby sa zamestnanec počas účasti na štrajku pre účely verejného zdravotného poistenia naďalej považoval za zamestnanca,” dodala Eliášová.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali