Ministerstvo hospodárstva pri dodávkach plynu z Ruska cez Ukrajinu sa pripravuje na možné krízové scenáre

Ministerstvo hospodárstva pri dodávkach plynu z Ruska cez Ukrajinu sa pripravuje na možné krízové scenáre

Bratislava 18. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Tomáš Halász)

 

S blížiacim sa koncom tohto roka narastajú v Európe, ale hlavne na Slovensku, obavy z možnej plynovej krízy. Rusko a Ukrajina sa totiž stále nedohodli na nových zmluvách o preprave plynu. Slovenské ministerstvo hospodárstva (MH) je nateraz pokojné a pripravuje sa na možné krízové scenáre

Ilustračné foto

„Pozorne sledujeme rokovania na najvyššej úrovni medzi Európskou komisiou, Ukrajinou a Ruskom. Pre naše ministerstvo je dôležité, aby tieto rokovania dospeli k dohode o využití prepravy plynu cez Ukrajinu, a tým aj k dohode, ktorá zabezpečí bezpečné a stabilné dodávky ruského plynu cez územie Ukrajiny aj po 1. januári 2020. Aktuálne dianie rozhodne nepodceňujeme a pripravujeme sa zodpovedne na viaceré scenáre vývoja,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.

Reklama

Po plynovej kríze z roku 2009 je podľa súčasného vedenia ministerstva hospodárstva Slovensko pripravené na prípadné zastavenia alebo obmedzenia dodávok plynu tak, aby bol zabezpečený plyn pre odberateľov na Slovensku. „Sieť dodávok plynu je diverzifikovaná, pričom vieme dovážať plyn aj inými trasami, respektíve z iných častí Európy,“ dodal Stano. V oblasti energetickej bezpečnosti je teda podľa rezortu hospodárstva Slovensko na krízové situácie pripravené neporovnateľne lepšie ako pred desiatimi rokmi.

Súčasne priebežne už niekoľko mesiacov pokračujú stretnutia na úrovni všetkých príslušných podnikov a ministerstva hospodárstva, kde sa informuje o aktuálnej situácii a stave pripravenosti. Stretnutia sú naplánované aj na medzištátnej úrovni. „Už v najbližšom období sa minister hospodárstva Peter Žiga plánuje stretnúť aj s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarskej republiky Péterom Szijjártóom. Dôležitou témou ich rokovania bude aj koordinácia medzi oboma štátmi v prípade krízovej situácie,“ konštatoval Stano.

Reklama

Ako informovala koncom októbra Európska komisia, štvrté kolo trojstranných rokovaní medzi Európskou komisiou, Ruskom a Ukrajinou o dlhodobých dodávkach plynu do Európy skončilo bez výsledku. Podpredseda komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič následne apeloval na Moskvu a Kyjev, aby zintenzívnili bilaterálne rokovania. Na tie by mohli nadviazať trojstranné rozhovory o technických otázkach pod záštitou komisie. Ďalšie kolo trojstranných rozhovorov na politickej úrovni by sa malo uskutočniť v novembri, podľa Šefčoviča “v čo najskoršom termíne”.

Putin na tlačovej konferencii po summite organizácie BRICS v Brazílii vo štvrtok povedal, že existuje riziko zastavenia tranzitu plynu cez Ukrajinu. Putin uviedol, že situáciu by mohla zhoršiť žaloba, ktorú Naftogaz podal voči Gazpromu v novembri, a dodal, že Rusko je pripravené uzavrieť dohodu o tranzite plynu s Ukrajinou. “Viackrát sme povedali, že sme pripravení spolupracovať s Ukrajinou aj pri tranzite nášho plynu do Európy aj pri dodávkach samotnej Ukrajine, mimochodom pri cenách, ktoré sú nižšie ako tie, za ktoré Ukrajina dostáva ruský plyn reverznou cestou z Európy,” povedal Putin.

Naftogaz podľa jeho šéfa Andrija Koboljeva nikdy neodmietal kupovať zemný plyn od ruského Gazpromu za trhové ceny, ale ruský plynárenský monopol si podľa neho odmieta plniť svoje záväzky vyplývajúce z terajšieho kontraktu. Šéf Naftogazu to napísal na svojej facebookovej stránke v reakcii na najnovšie vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o tranzite a dodávkach plynu.

Dodávka zemného plynu pre slovenských odberateľov bude aj v prípade vypuknutia plynovej krízy zabezpečená hlavne na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na Slovensku. V prípade vypuknutia plynovej krízy sa môžeme podľa ministerstva spoľahnúť aj na zásoby plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré prevádzkujú firmy Nafta, Pozagas a SPP Storage. Ich celková kapacita je 4,66 miliardy metrov kubických.

Slovensko sa môže spoľahnúť už aj na viacero nových plynovodných prepojení s okolitými krajinami, ktoré pred desiatimi rokmi chýbali. V rámci prepojenia slovenskej a českej prepravnej siete vykonali prepravné spoločnosti technické opatrenia, ktoré umožnia reverzný tok plynu z Českej republiky na Slovensko. Denne sa môže týmto reverzom prepraviť 67 miliónov metrov kubických plynu. Reverzný tok plynu môže Slovensko využiť aj z Rakúska. Kapacita tohto plynovodného prepojenia je 23 miliónov kubíkov denne. V prípade mimoriadnych núdzových situácii by bolo možné využiť aj funkčné prepojenie na úrovni distribučných sietí Kittsee – Petržalka. Od roku 2015 je v prevádzke aj plynovod medzi Slovenskom a Maďarskom. Týmto plynovodom by mohlo na naše územie denne prúdiť päť miliónov metrov kubických plynu.

Reklama

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako 1,5 milióna odberateľov plynu vo všetkých spotrebiteľských segmentoch. Najvýznamnejším dodávateľom plynu je spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Dodávku zemného plynu má zabezpečenú na základe dlhodobej zmluvy s ruskou spoločnosťou Gazprom Export. Uvedenú zmluvu firmy podpísali v novembri 2008 s platnosťou od 1. januára 2009 na obdobie 20 rokov.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali