Matovič: Takto sa rokovať nedá. Zachráňme životy

Matovič: Takto sa rokovať nedá. Zachráňme životy

Bratislava 23. novembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: Facebook IM)

 

Výsledok rokovania lekárov s vládou ešte predvčerom vyzeral nádejne. Lekárom sa podarilo dosiahnuť dohodu v prvých siedmych bodoch, ktoré sú podľa nich nevyhnutné k zastaveniu krízového vývoja v zdravotníctve. Otvorený ostal len posledný bod týkajúci sa platov lekárov. Matovič pred verejnosťou vytrvalo porovnáva české platy so slovenskými, zamlčiava však pritom, že slovenskí lekári ich dosahujú hlavne kvôli nadčasom, ktoré často prekračujú zákonný rámec

Igor Matovič
Igor Matovič včera predstavil náhradné riešenie v otázke platov lekárov.

Vláda sa zaviazala prvých sedem bodov splniť bez ohľadu na to, že rokovania skončili neúspešne. K ich plneniu sa ešte dnes stretnú s predstaviteľmi LOZ. Situáciu v platoch sa rozhodla riešiť stabilizačným príspevkom. Musíme si počkať na analýzy, aký bude mať dopad na platy zdravotníckych pracovníkov a na štátny rozpočet. Ostáva len dúfať, že to nie je ďalšia atómofka, Matovič riešenie predstavil na včerajšej tlačovke. Venoval jej aj status na sociálnej sieti:

Reklama

“Včera večer úplne pokútnym spôsobom odborári z LOZ pridali ďalších 10 nových požiadaviek. Ich prijatie by si vyžiadalo dodatočných 70 miliónov eur, každoročne. Ďalšie nové požiadavky na zníženie pracovného času o 160 hodín ročne, čo sú cca 4 týždne, by spôsobili potrebu získať cca 900 nových lekárov do už aj tak personálne poddimenzovaných nemocníc. Takto sa fakt nedá a nemá rokovať. Dennodenne pridávať nové a nové dodatočné požiadavky, ďalšie a ďalšie desiatky miliónov eur … neseriózne, nemysliteľné,” vyhlásil minister a dodal:

“Vzhľadom na vyššie spomenuté a vzhľadom na to, že odborári z LOZ dnes o 12h definitívne odmietli ponuku na dodatočné navýšenie miezd lekárov o 63 miliónov eur, dnešným dňom vláda túto verejnú ponuku odvolala.”

Reklama

Matovič ozrejmil, že zvolali zasadnutie Ústredného krízového štábu, kde on v mene vlády navrhol bezodkladné zavedenie Stabilizačného príspevku pre všetkých cca 48 tisíc zdravotníkov v nemocniciach, ktorí po 1. decembri chorých ľudí v nemocniciach neopustia a chcú ich naďalej liečiť.

Ihneď po ÚKŠ  zvolali tlačovku, oznámili  zlyhanie rokovaní s LOZ, dali  verejný prísľub na naplnenie 7 požiadaviek LOZ aj bez podpisu memoranda s LOZ, keďže s nimi MZ súhlasí … a predstavili sme pravidlá zavedenia Stabilizačného príspevku:

“Každý zdravotník môže do konca novembra podpísať Dohodu o poskytnutí stabilizačného príspevku na 3 roky vopred. Neznamená to však, že sa zo zdravotníka stáva vazal a musí v nemocnici odpracovať 3 roky. Kedykoľvek sa slobodne rozhodne odísť, môže odísť a vráti len alikvotnú časť Stabilizačného príspevku. To preto, lebo sme presvedčení, že po navýšení miezd, ktoré sme už schválili a budú platné od januára, nebude už tak lákavé z nemocnice odísť. Výška Stabilizačného príspevku je 10 tisíc eur pre neatestovaného lekára. Atestovaný má k tomu tisíc eur za každý rok praxe, ale max za 20. Ostatní zdravotníci majú príspevok vo výške 5 tisíc eur. Prečo? Lebo, ak LOZ ponúknutých 63 miliónov ročne odmietlo, chceme ukázať zdravotníkom, že na nich šetriť nechceme a že im ich dáme aj bez dohody s odborármi. Zároveň ich vyplatíme v decembri za tri roky vopred, keďže v tomto roku hospodárime výrazne lepšie ako bol rozpočet. To tiež dáva istotu zdravotníkom, že mimoriadne navýšenie miezd dostanú, čo by pri neschválenom rozpočte na rok 2023 nemuselo byť,” vysvetľuje Matovič.

Tvrdí, že kým doteraz sa na rokovaní s LOZ hovorilo len o lekároch, oni  ponuku rozšírili o úplne všetkých nemocničných zdravotníkov, keďže aj bez nich by zdravotná starostlivosť v nemocniciach nefungovala a je neslušné na nich zabúdať.

Od 1. decembra sa s vysokou pravdepodobnosťou odborári pokúsia paralyzovať starostlivosť o chorých ľudí v nemocniciach. Po zvláštnych vyjednávacích praktikách, neustálom navyšovaní požiadaviek a pridávaní nových, mám už, bohužiaľ, pocit, že ide skôr o politickú akciu ako čokoľvek iné. A je mi to naozaj ľúto. Verím, že skoro 50 tisíc ostatných zomknutých zdravotníkov bude zdravie a životy pred zlomyseľnosťou chrániť. S očistou zdravotníctva od záujmov zdravotníckej mafie to myslíme vážne. Do výstavby a obnovy nemocníc sme dali miliardu eur z Plánu obnovy. Stovky miliónov do vyšších miezd. Úprimne chceme zdravotníctvu pomôcť … a pár mocným sa to nepáči. V politike aj mimo nej. Napriek tomu pôjdeme ďalej. Držme si palce, bude to ešte ťažké,” vyhlásil minister financií.

Reklama

Čoho sa Matovičovo riešenie zdravotníctva nedotkne, je súčasné faktické rozdelenie úkonov, keď tie lukratívne, ako napríklad CT, sú takmer výlučne v súkromných rukách. Je to jedna z vecí, ktoré LOZ kritizoval. Možno aj to je dôvodom, prečo Matovič lekárom neustúpil. Aby sa nemusel podpísať pod žiaden sľub. Lekár Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, poslanec NR SR (Republika) Miroslav Urban si totiž narýchlo veci spočítal a vychádza mu to takto: “V nemocniciach pracuje cca 7 500 lekárov. Ak podpíšu súhlas, že budú pracovať v nemocnici najbližšie 3 roky, dostanú 10 až 30 tisíc € dopredu (závisí to od počtu odpracovaných rokov), povedzme priemerne 20 tisíc € – platí to pre všetkých lekárov (nielen vo výpovedi). Prepočet 7 500 × cca 20 000 = 150 miliónov €! Takže 150 miliónov strieborných má Igor Matovič na podplatenie lekárov ale na druhej strane nevedel doposiaľ nájsť 40 miliónov na zvýšenie koeficientu za odpracované roky z 0,02 na 0,03-násobok priemernej mzdy za každý odpracovaný rok. A to nepočítam sľub že i ostatným zdravotníkom núka 5 000 € dopredu za 3 ročný sľub vernosti (ďalšie stovky miliónov navyše)! Zdá sa že o mzdy lekárov Igorovi nejde, problémom budú ostatné požiadavky LOZ – ako je systém DRG a reálne platby za hospitalizácie… To je asi príčina prečo Igor a finančné pijavice v zdravotníctve nechcú (nemôžu) podpísať memorandum.”, 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v sérii triumfovali jednoznačne 4:0 na zápasy. Žilina sa vráti do extraligy po piatich rokoch, nahradí v nej Humenné.

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali