Lipšic znovu neudržal nervy na uzde. Anka Žitná reaguje

Lipšic znovu neudržal nervy na uzde. Anka Žitná reaguje

Bratislava 12. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Je v súčasnosti ešte stále šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Lipšic prokurátorom alebo skôr politikom? Na túto otázku pozná odpoveď snáď každý a jasne na ňu svojimi činmi a slovami odpovedá aj samotný Lipšic

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic

Špeciálny prokurátor Lipšic sa tento týždeň rozhodol statusom na Facebooku reagovať na video rozhovor moderátorky Anky Žitnej s bývalým obhajcom obžalovaného Petra Ježovicu, ktorý pred pár rokmi po obnovení jeho súdneho procesu spáchal samovraždu.

Reklama

Relácia mala názov “Čurilla, Lipšic a Kliment figurujú v príbehu, na konci ktorého je ďalší mŕtvy“. Podľa názoru Daniela Lipšica ide o “prerazenie ďalšieho dna”. “Uvedený “príbeh“ sa týka znásilnenia a brutálnej vraždy mladej 24-ročnej ženy, ktorá bola v druhom trimestri gravidity a pár týždňov pred svadbou. V roku 1999 bola cestou na bicykli do práce (na hrádzi rieky Váh) zatiahnutá do kukuričného porastu, fyzicky napadnutá, zbitá, znásilnená a následne uškrtená oceľovým drôtom, ktorý bol zatiahnutý na obvod 24 cm (pri obvode krku poškodenej 33 cm). Vo svojej praxi som sa stretol s mnohými brutálnymi činmi, ale na fotodokumentáciu z miesta tohto činu do smrti nezabudnem,” uviedol Lipšic.

Dodal, že obžalovaný Peter Ježovica bol v pôvodnom konaní na tretíkrát právoplatne oslobodený Krajským súdom v Trenčíne, a to napriek tomu, že na šatách poškodenej bola nájdená zmiešaná biologická stopa – DNA ženského pôvodu a spermatická stopa, z ktorej bola izolovaná DNA obžalovaného. “Znalci pritom prišli k jednoznačnému záveru, že táto zmiešaná biologická stopa musela vzniknúť za života obidvoch osôb. Dôkazná situácia proti obžalovanému bola teda nepriestrelná. Proti absurdnému oslobodzujúcemu rozsudku podal dovolanie vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál na podnet vtedajšieho námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Dozor vykonával a obžalobu na súde zastupoval súčasný krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta,” pripomína súčasný šéf ÚŠP.

Reklama

“Potom ako senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo v roku 2019 vyhovel dovolaniu ministra spravodlivosti ma oslovili pozostalí po poškodenej (mama a brat) so žiadosťou, aby som prevzal ich právne zastupovanie, keďže pôvodná obhajoba na súde v Trenčíne bola vedená mimoriadne agresívnym spôsobom. Ich právne zastupovanie som prevzal bez nároku na odmenu (pro bono). Po mojom zvolení za špeciálneho prokurátora vo februári 2021 prevzal právne zastupovanie môj bývalý kolega, a o niekoľko mesiacov neskôr (v máji 2021) spáchal obžalovaný Peter Ježovica samovraždu tak, že sa zastrelil jatočnou pištoľou.”

Lipšic v príspevku na Facebooku tvrdí, že redaktorka Anna Žitná do “obhajoby brutálneho vraha” zahrnula aj sudkyňu Ruženu Sabovú (ktorá podľa Žitnej rozhodovala na Okresnom súde Bratislava II v novom procese), o ktorej uviedla, že “ona viac menej bola v tých posledných rokoch súčasťou týchto spomínaných troch, teda Lipšica, Klimenta a Čurillovcov… To boli tie kauzy na ktorých aj ona pracovala“.”

Podľa Lipšica nemá zmysel komentovať toto zmätočné a konšpiračné vyjadrenie, kľúčové totiž podľa neho je, že sudkyňa Ružena Sabová s danou kauzou nemá nič spoločné a nikdy v nej nerozhodovala. “Na Okresnom súde Bratislava II predsedala senátu v novom konaní sudkyňa Mária Szabóová. Každý, kto sa len trochu orientuje v justičnom prostredí vie, že sudkyňa Ružena Sabová pôsobí už takmer 20 rokov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS). V roku 2019 jej do senátu ŠTS napadla aj kauza úkladnej vraždy Jána Kuciaka. Preto asi ťažko mohla pojednávať v roku 2020 vec obžalovaného Petra Ježovicu na Okresnom súde Bratislava II.”

“Očakával by som, že dezinformačné médiá (vrátane médií vlastnených oligarchami) budú svoje manipulácie robiť aspoň trochu uveriteľným spôsobom. Je smutné, že tieto médiá sa boja do svojich relácii pozvať aj predstaviteľov iných názorov. Napríklad v oblasti justície chodia do normálnych médií (Markíza, Joj, Aktuality, Expres, SME, Denník N) zástupcovia rôznych názorov (napr. Peter Šamko, Marcela Kosová, David Lindtner, Marek Para). Inými slovami, tieto médiá sú pluralitné. Média oligarchov však majú celkom iné poslanie ako verejnú službu – slúžiť ako “atómový kufrík“ pre svojich vlastníkov. Preto sú do nich pozývaní obvinení, obžalovaní, aj právoplatne odsúdení páchatelia, ako aj ich advokáti, ale druhej strane priestor nikdy nevytvoria. Boja sa totiž toho, že by argumentačne úplne pohoreli,” píše ďalej Daniel Lipšic.

Dodal, že redaktorka Žitná bola pritom už v minulosti podozrivá z účasti na korupčnej schéme v prospech inej finančnej skupiny (prikladám informácie z článkov v denníku SME z roku 2012). “Takže vo svojom nastavení len plynulo pokračuje ďalej. Tentokrát aj obhajobou brutálneho vraha, ktorého konaním bol zmarený život mladej ženy a spôsobené nepredstaviteľné trápenie celej jej rodine,” zopakoval Lipšic.

Reklama

 

Žitná reaguje

Redaktorka Anka Žitná sa rozhodla na ostré slová Lipšica zareagovať v komentári na sociálnej sieti. Uviedla, že Lipšic znovu “neudržal nervy na uzde a útočí ako politik”.

“Verejná obhajoba brutálneho vraha”. Týmto výrokom reagoval na môj rozhovor s advokátom Jánom Kanabom v relácii TERAZ TAKTO s Ankou Žitnou ešte stále šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic. Príbeh o trojici vyššie spomínaných mužov a obžalovanom Petrovi Ježovicovi, ktorý spáchal samovraždu, je natoľko silný, že ľudsky by sa aj dalo pochopiť, že Daniel Lipšic neudržal dekórum a z pozície ešte stále prokurátora a šéfa ÚŠP opäť skĺzol do úlohy politika.”

Profesne sa to však podľa Žitnej pochopiť nedá. “Pretože ako nezaujatý prokurátor by Lipšic nikdy nemohol o človeku, o ktorom súdy v kauze vraždy Evy Mikušaťovej trikrát a právoplatne vyriekli verdikt “nevinný” povedať, že je to brutálny vrah. Na takýto výrok prokurátora Lipšica neoprávňuje ani fakt, že sudca Kliment rozhodol dovolaní, ktoré smerovalo k obnove konania. Pretože obnova konania neznamená automaticky odsudzujúci rozsudok. Čo prokurátor Lipšic vyriecť nesmie, to politik Lipšic povedať môže. Ale potom nemá na prokuratúre čo hľadať.”

Žitná v príspevku vysvetľuje celý priebeh predmetnej kauzy: “Zhrňme si to. Evu Mikušaťovú zavraždili v júli 1999. Po jedenástich rokoch prípad, ktorý sa nepodarilo objasniť, začal vyšetrovať vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z Bratislavy, neskorší vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla. V auguste 2010 zadržali Petra Ježovicu, ktorého z vraždy obvinili a obžalovali. Po siedmich rokoch okresný aj krajský súd v Trenčíne vyniesli trikrát verdikt o nevine. Jediným dôkazom proti Ježovicovi mala byť jedna spermia nájdená po jedenástich rokoch od vraždy na šatách zavraždenej Evy, ktoré sa pôvodne na mieste činu ani nenachádzali.”

Reklama

“Senát krajského súdu konštatoval, že ak by vo vzťahu k obžalovanému dospel k inému záveru ako okresný súd, bolo by to porušením zásady in dubio pro reo, ktorá stanovuje, že súd je povinný rozhodnúť v prospech obvineného, pokiaľ o jeho vine existujú pochybnosti, ktoré nie je možné odstrániť,“ cituje Žitná vtedajšieho hovorca trenčianskych súdov Romana Tarabusa.

Potvrdila, že exminister Gábor Gál podal dovolanie a o veci rozhodoval Najvyšší súd. “Predseda senátu, sudca Juraj Kliment všetky vynesené rozsudky zrušil a prikázal rozhodnúť o veci Okresnému súdu Bratislava II. Rodinu poškodených v tom čase zastupoval advokát Daniel Lipšic. Na Okresnom súde Bratislava II o veci konala sudkyňa Mária Szabóová Šimková. V rozhovore sme nesprávne uviedli meno sudkyne ŠTS Ruženy Sabovej (po zistení, že je to omyl, som hneď uviedla opravu, uviedla správne meno sudkyne a ospravedlnila sa pani Ružene Sabovej).”

“Zhodou okolností, sudkyňa Mária Šimková neskôr ako sudkyňa Krajského súdu v Bratislave bola súčasťou trojčlenného senátu, ktorý v roku 2021 prepustil z väzby vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašína a Milana Sabotu aj dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholza. Aj s výrokom, že trestné stíhanie čurillovcov je neopodstatnené. Čo jej, mimochodom, neprislúchalo.”

Žitná dodáva, že advokát Ján Kanaba v jej rozhovore upozornil na viacero momentov, v ktorých dochádzalo k manipulácii s dôkazmi aj nejasností v posudkoch, ktoré viedli neskôr k trom oslobodzujúcim verdiktom. “Upozornil aj na to, že v prípade, ktorý jedenásť rokov nedokázali vyšetriť sa postupne objavil triumvirát vyšetrovateľ Čurilla, advokát poškodených Lipšic a sudca Kliment, ktorý rozhodol o obnovení súdneho procesu. Mimochodom, sudca Kliment dostal v roku 2012 na vybavenie aj sťažnosť rodiny zavraždenej, ktorá namietala zaujatosť súdov v Trenčíne. A rozhodol, že súdy v Trenčíne nie sú zaujaté.”

“Téma sama o sebe bola mimoriadne ťažká na spracovanie. Verdikt o vine v prípade zavraždenej Evy Mikušaťovej súdy nikdy nevyniesli. Nebolo ani ambíciou nájsť v relácii odpoveď na to, kto mladú ženu zavraždil. To mi ani neprináleží. Našou prácou je hovoriť o systéme, jeho funkčnosti aj o jeho zlyhaniach. O ľuďoch, ktorí sú súčasťou systému a tvoria to, čo označujeme výrazom “právny štát”. Ak existuje čo i len najmenšia pochybosť o ich konaní, je treba o tom hovoriť,” vysvetľuje zámer svojho rozhovoru, voči ktorému ostro vystúpil Lipšic, novinárka Anka Žitná.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali