Moskva 20. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP – Radovan Stoklasa, Svätopluk Písecký)
Endokrinologička a odborníčka na výživu Alena Barredová v rozhovore pre Sputnik vymenovala potraviny, ktoré ľuďom pomáhajú vyrovnať sa so stresom a zlepšiť spánok
Podľa jej slov je v prvom rade potrebné konzumovať potraviny bohaté na horčík. Medzi ne sa radia napríklad orechy, maliny, černice, grep alebo avokádo.
“Rovnako tak sú veľmi potrebné vitamíny skupiny B, ktoré sa nachádzajú v zeleninových šalátoch a zelených potravinách. Prospešné omega-3 kyseliny sa podieľajú na syntéze izolačného myelinového puzdra pre nervové bunky a zakončenia, čo zlepšuje funkciu neurónov a odolnosť voči stresu. Najviac je ich v rybách a krevetách. Okrem toho by strava mala obsahovať potraviny s tryptofánom: zeler, banány, kakao. Zvyšujú syntézu neurohormónov serotonínu, ktorý pomáha dostať sa zo stresu bez následkov pre nervový systém,” uviedla odborníčka na výživu.
Barredová v neposlednom rade dodala, že by sa ľudia mali zamerať aj na cícer, mangold, vajcia a slnečnicové semienka.
Iná dietologička skôr uviedla, že na zníženie stresu je vhodné jesť tiež med a banány. Pri vysilení je možné zjesť brazílske orechy alebo pár kúskov tmavej čokolády, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa. Diabetici by ale mali byť so sladkosťami opatrní.
Ako na únavu?
Indická lekárka a odborníčka na výživu Shivani Sikriová nedávno vysvetlila, ktoré potraviny dokážu osviežiť a pomôžu proti únave, ale aj stresu. Jej odporúčania uverejnil portál Bangalore Mirror.
Dotyčná odporučila predovšetkým nahradiť nedostatok vitamínu C, ktorý organizmus osviežuje a upevňuje imunitu. Je potrebné zaradiť do jedálnička kivi, citrusové ovocie, špenát a papriku. Podľa jej názoru vám môžu dodať sily tiež bielkoviny, ktorých je veľa vo vajciach a v šošovici.
Ako tvrdí Sikriová, príčinou malátnosti môže byť nedostatok železa, ktorého hladinu môžeme doplniť konzumáciou hrachu, tofu, merlíku čílskeho (quinoa) a sušeného ovocia, a alebo tiež nedostatok selénu, ktorý sa dá doplniť pomocou vajec, strukovín a orechov.
Okrem všeobecných odporúčaní uviedla dietologička i konkrétne potraviny. Sikriová odporúča piť pravidelne mlieko so šafranom: toto korenie má antidepresívny účinok a pomáha proti únave. Začínať deň je potrebné podľa jej názoru najlepšie osviežujúcim nápojom z citróna a zázvoru a dať si na raňajky dva plody kivi.