Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA z kauzy Očistec, popoludní zadržala aj svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. Mikulec nesúhlasí

Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA z kauzy Očistec, popoludní zadržala aj svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. Mikulec nesúhlasí

Bratislava 13. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/TASR/Foto:TASR-Martin Baumann, Jaroslav Novák,Pavel Neubauer,Lukáš Grinaj,SITA-Branislav Bibel)

 

V pondelok ráno sa odohrala ďalšia epizóda vysokej hry medzi vyšetrovateľmi NAKA a policajnou inšpekciou, ktorá je súčasťou ministerstva vnútra. Práve inšpekcia vyšetruje policajné a prokurátorské manipulácie s kajúcnikmi vo viacerých kauzách. Dnes dokonca došlo k zadržaniu niekoľkých vyšetrovateľov NAKA, ktorí boli z manipulácie svedkov a ich falošných výpovedí podozriví

očistec
Ilustračné foto: Na snímke príslušník elitnej polície

Policajná inšpekcia v pondelok zaistila viacero členov Národnej kriminálnej agentúry zo skupiny Očistec. Informovali o tom portál Aktuality.sk a televízia Markíza.

Reklama

Podľa dostupných informácií zadržaní boli známi vyšetrovatelia NAKA Čurilla a Ďurko. Okrem toho mala inšpekcia zadržať aj Štefana Mašina a Milana Sabotu.

Podľa televízie TA3 sa zásah uskutočnil priamo v priestoroch NAKA v budove policajného prezídia v Bratislave. Príslušníci NAKA mali odmietnuť vydať vyšetrovacie spisy inšpekcii MV.

Reklama

 

Zadržanie dočasného šéfa inšpekcie

Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zadržali v pondelok popoludní svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. TASR to potvrdili zdroje ÚIS Ministerstva vnútra SR a upozornil na to Denník N.

Generálna prokuratúra (GP) SR, ako i Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave sa vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony k veci vyjadrovať zatiaľ nebudú. TASR to uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan. Scholtza mali zadržať na pokyn prokurátora KP v Bratislave Juraja Chyla. Dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poveril zastupovaním ÚIS Scholtza 11. júna. Nahradil riaditeľa inšpekcie Adriána Sz., ktorého po vznesení obvinenia v korupčnej kauze pozbavili výkonu štátnej služby.

Scholtz je príslušníkom Policajného zboru od decembra 1994. Začínal na obvodnom oddelení Policajného zboru v Senci, pričom v rokoch 2002 až 2004 bol zástupcom riaditeľa. Na inšpekcii bol služobne zaradený osem rokov (2004 až 2012). V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa odboru inšpekčnej služby Západ.

Reklama

Scholtz 22. júla odvolal vedúcu špecializovaného tímu ÚIS Dianu Santusovú. Odvolanie sa stretlo s kritikou zo strany krajského prokurátora v Bratislave Rastislava Remetu.

Podľa informácií televízie Joj zadržanie dočasného riaditeľa inšpekcie súvisí s vyšetrovaním marenia spravodlivosti pri preverovaní hodnovernosti svedeckých výpovedí svedkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí vypovedajú v prípadoch Očistec či Judáš. Podľa zdroja televízie by mali vyšetrovatelia inšpekcie pri dočasnom riaditeľovi inšpekcie preverovať jeho konanie smerom k vyšetrovaciemu tímu inšpekcie, ktorý viedla šéfka skupiny, vyšetrovateľka Diana Santusová. Tu pre zásah inšpekcie na svedkov Petra Petrova, Mateja Zemana a Csabu Dömötöra šéf inšpekcie vylúčil z vedenia vyšetrovacieho tímu a nariadil jej vyšetrenie nezaujatosti aj na detektore lži. Predmetom vyšetrovania jeho konania je podozrenie, že účelovo mal vyšetrovateľke a jej tímu robiť prekážky v preverovaní údajne zmanipulovaných svedeckých výpovedí svedkov NAKA v prípadoch Očistec aj Judáš. Získané informácie preverujeme.

 

Mikulec nesúhlasí s postupom pri zadržaní Scholza a ďalších vyšetrovateľov

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nesúhlasí s postupom pracovníkov Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave v súvislosti s medializovanými informáciami o zadržaní vyšetrovateľov a dočasne povereného riaditeľa úradu Petra Scholtza. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Roman Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec

Minister deklaroval, že hoci nemá trestnoprávne kompetencie na zvrátenie tohto postupu, využije svoje zákonné oprávnenia, aby „ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov“.

Reklama

„V medziach Ústavy SR garantujú zákonnosť trestného konania orgány prokuratúry, to je fakt, ktorý nemôže zvrátiť ani minister vnútra v prípade, že vníma Slovenskú republiku ako právny štát. Udalosti posledných dní a najmä toho dnešného však samy radikálne spochybňujú tento predpoklad. Preto vyjadrujem nesúhlas s postupom uplatňovaným pracovníkmi ÚIS a KP v Bratislave,“ uviedol minister.

Mikulec označil za neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch. Hovorí o viac než evidentných rozdieloch.

„Rovnako je to aj v prípade postupu Úradu inšpekčnej služby, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť, a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali,“ uzavrel.

 

Lipšic: Postupy tímu ÚIS a NAKA vzbudzujú pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti

Doterajšie informácie o postupe špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktoré doposiaľ prenikli na verejnosť, vzbudzujú viaceré pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti jeho metód a postupov. Uviedol pre TASR špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA a povereného riaditeľa ÚIS Petra Scholtza.

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic

„Reagujúc na medializované informácie o zadržaní vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú súčasťou tímu Očistec a podieľajú sa na vyšetrovaní aj iných závažných trestných vecí spadajúcich pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musíme predovšetkým konštatovať, že nemáme bližšiu vedomosť, ktorých konkrétnych káuz sa má dôvod ich zadržania a obvinenia týkať. Poznajúc však dlhoročnú prácu a charakterové vlastnosti týchto vyšetrovateľov vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, ktoré môžu oprávnene spoločnosť znepokojovať,“ zdôraznil Lipšic.

Podľa jeho slov sú tieto obavy pritom umocnené faktom, že v pondelok bol zadržaný aj dočasne poverený riaditeľ ÚIS, podľa medializovaných informácií opäť so súhlasom prokurátora KP Bratislava.

„Pritom netreba zabúdať, že prokurátor tejto prokuratúry vzniesol obvinenie aj voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi Kovářikovi, ktorý v nadväznosti na tento fakt odstúpil z funkcie,“ dodal špeciálny prokurátor.

 

Vznesené obvinenie

V pondelok predpoludním vyšetrovateľov vypočuli na krajskej prokuratúre v Bratislave. Podľa televízie Markíza bolo zatiaľ voči dvom osobám vznesené obvinenie.

Reklama

Po zadržaní vyšetrovateľov NAKA prišiel krátko po 11. h na Prezídium Policajného zboru v Bratislave aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Vyšetrovatelia NAKA sa už dvakrát pokúšali začať trestné stíhanie voči ľuďom, ktorí ich vyšetrovali z podozrení s manipuláciami falošných svedkov v kauze Očistec alebo o tejto ich činnosti vedeli toľko, že sa stali pre týchto vyšetrovateľov nebezpeční.

Prvý takýto pokus zo strany vyšetrovateľov NAKA zastavila Generálna prokuratúra. Druhý pokus sa stal známy až tento víkend. Viac si o ňom môžete prečítať TU.

Dnes už zasiahla samotná inšpekcia, ktorá po zmarenom zásahu proti falošným kajúcníkom, ku ktorému došlo pravdepodobne na pokyn ministra vnútra Mikulca a ktorý zomlel policajného prezidenta Kovaříka, stratila vietor z plachiet.

 

Reklama
Generálna prokuratúra potvrdila obvinenie vyšetrovateľov NAKA

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Č. a Pavlovi Ď. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Obvinenie sa týka ovplyvňovania výpovedí svedkov.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, zároveň dňa 13.septembra 2021 v ranných hodinách oboch obvinených príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava, zadržal v mieste výkonu ich služby. Výsluch obvinených za účasti ich obhajcu, začal dňa 13. septembra 2021 o 13:30. Po výsluchu obvinených bude vyhodnotený obsah ich výsluchov a v kontexte ďalších dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup,“ pokračoval Skladan.

 

Kajúcnici

Inšpekcia už skôr obvinila trojicu kajúcnikov Csabu Domotera, Petra „Tigra“ Petrova a Mateja „Zemáka“ Zemana z krivých výpovedí. Vyhlásila po nich pátranie a zrealizovala zadržanie za pomoci kukláčov zo Sobraniec. Túto akciu po zadržaní prvého svedka pozastavil dnes už bývalý prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Na čele zasahujúceho inšpekčného tímu stála vyšetrovateľka Diana Santusová, ktorú neskôr z prípadu odstavili.

Reklama

Koncom mája o ovplyvňovaní svedkov, v ktorom mal zohrať rolu práve vyšetrovateľ Čurilla písal na sociálnej sieti poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok: „Na pôde SIS sa uskutočnilo doteraz nevídané stretnutie vládnych špičiek za účasti prezidentky. Obsah ostal utajený, ale z dobre informovaných kruhov presakujú zaujímavé informácie. Hovorí sa o vojne policajtov, zneužívaní kajúcnikov a čudných vzťahoch medzi niektorými členmi vlády a kriminálnikmi.“

Šutaj Eštok verejne položil niekoľko otázok: „Je pravda, že elitný plukovník NAKA Čurilla, ktorý je za väčšinou zatýkaní počas tejto vlády, je vyšetrovaný inšpekciou ministerstva vnútra? Je pravda, že existuje podozrenie, že plukovník Čurilla využíval ako koordinátora pri výpovediach tzv. kajúcnikov voči nepohodlným osobám kriminálnika menom Peter P. (známy kajúcnik Tiger pozn.)?“

Verejnoprávna RTVS pripomenula, že vyšetrovateľ Čurilla je tiež známy „nelichotivou pracovnou bilanciou, keď v priebehu dvoch rokov zomreli až piati obvinení, ktorých vyšetroval, pričom takmer všetci boli obvinení v kauzách spojených s takáčovcami“.

 

Reakcie politikov

„Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Považujem to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí, rastie každým dňom. Neprekvapuje ma, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta,“ napísal dnes na Facebook minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Expremiér, v súčasnosti minister financií Igor Matovič (OĽaNO) uviedol, že sa “ mafia arogantne rozhodla vyšetrovateľom z tímu Očistec urobiť zo života peklo“.

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)

„Išli po krku tomu najväčšiemu Zlu, ktoré vydalo kľúčové orgány spravodlivosti do rúk nitrianskej mafie, ktorá spolu s potentátmi Smeru rozkrádala stámilióny eur. Pár odvážnych chlapov a žien sa rozhodlo chliev od absolútneho Zla vyčistiť. Nebáli sa ho a za to prišiel trest. Viem, že dnes mnohí statoční vyšetrovatelia stratili nádej, že Dobro ešte môže zvíťaziť. Vedia, že Zlo je mimoriadne silné, disponuje nekonečnými zdrojmi … a má naďalej k dispozícii stovky úplatných poskokov “v službách štátu”. Napriek tomu VÁS PROSÍM – NEVZDÁVAJTE TO!“ Uviedol Matovič

Reklama

Vyjadril sa aj komentátor a bývalý minister školstva Juraj Draxler: „A je to tu: inšpekcia ministerstva vnútra práve zadržala vyšetrovateľov NAKA Čurillu a ďalších. Čiže inšpekcia tak predbehla ľudí z NAKA, ktorí sa podľa dostupných správ snažili to isté urobiť voči ľuďom z inšpekcie (len narazili na Generálnu prokuratúru).“

Podľa Draxlera policajná vojna sa tak dostala do ešte vyšších obrátok. „Navyše, ak sa podozrenia inšpekcie o ovplyvňovaní svedkov potvrdia, bude z toho už naozaj vážna politická kríza. Ďalší kamienok do mozaiky. Všetko smeruje k predčasným voľbám.“

Podpredsedníčka vlády a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová podotkla, že chaos v bezpečnostných zložkách vyhovuje iba organizovanému zločinu. „V čase, keď je pozornosť verejnosti upriamená na návštevu pápeža Františka na Slovensku, policajná inšpekcia pod dozorom krajskej prokuratúry v Bratislave zadržala kľúčových vyšetrovateľov najväčších korupčných káuz. Cez krajskú prokuratúru v Bratislave sa realizuje v poslednej dobe viacero zvláštnych operácií, cez zásah inšpekcie až po obvinenie policajného prezidenta.“

Dodala, že už niekoľko mesiacov so znepokojením sleduje pokračujúce útoky na vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí našli odvahu stíhať ľudí na najvyšších miestach v polícií, na prokuratúre, ale predovšetkým ľudí blízkych Robertovi Ficovi a strane Smer. „Je zvláštne, že stíhania vyšetrovateľov dozoruje stále tá istá krajská prokuratúra v Bratislave, podriadená priamo generálnej prokuratúre. Je zvláštne, že dnes jedna zložka prokuratúry dokáže ísť proti celému trestnému systému Slovenskej republiky.“

„Nikto z nás nečakal, že sa očista Slovenska od korupčnej chobotnice podarí bez problémov. Ak sa ale ukáže, že stíhania policajtov najväčších káuz bývalej garnitúry sú účelové, Slovensko má obrovský problém, z ktorého sa nemusí spamätať. Takéto hry totiž vyhovujú ľuďom, ktorí sa už mesiace snažia vyšetrovanie spochybniť, sabotovať a dosiahnuť prepustenie „svojich ľudí“ na slobodu. Od generálnej prokuratúry očakávam okamžité dôkladné vysvetlenie a odôvodnenie týchto postupov,“ myslí si Remišová.

Pre ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (nom. SaS) je ťažko uveriteľné, že boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Povedala to dnes na tlačovej besede v súvislosti s medializovanou informáciou, že inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec. Policajná inšpekcia sa zaoberá podozreniami z manipulovania svedeckých výpovedí.

Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

„Teraz, keď dochádza k skutočnosti, že konania, ktoré nám prebiehajú cez špeciálnu prokuratúru, sú inou zložkou prokuratúry napádané, že to trestné konanie malo defekty, tak to znamená, že ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry, špecializovaného trestného súdu. Je pre mňa zložité tomu uveriť, že by sa dali takto oklamať. Ale môže sa to stať, aj keď si všetci robili svoju prácu,“ povedala Kolíková. Dodala, že treba dôsledne trvať na tom, aby bol postup inšpekcie vysvetlený.

Reklama

Poslanec Kyselica tvrdí, že obvinení vyšetrovatelia Ján Č. a Pavol Ď. majú výrazný podiel na rozložení zločineckých skupín. „Otvorene musím povedať, že je to nerovný boj, ak má sám vyšetrovateľ bojovať v spise, kde je x obvinených, možno s desiatimi, dvadsiatimi advokátmi, niekedy aj s prokurátorom a v neposlednom rade aj s vonkajším okolím,“ doplnil.

Myslí si, že tieto udalosti môžu demotivovať veľa čestných ľudí, ktorí pracujú pre štát. „Možno si povedia, že im to nestojí za to, majú svoje rodiny, majú svoj plat a nech si robí veľké veci, kto chce,“ podotkol. Verí, že ľudia pracujúci pre štát nerezignujú.

Boris Kollár
Na snímke predseda NRSR Boris Kollár

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vníma negatívne, keď sa politici vyjadrujú ku krokom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Mrzí ho, že keď sa to politikom hodí, nechcú kroky orgánov komentovať a hovoria o ich rešpektovaní, no keď sa im konkrétne kroky nehodia hovoria o odvolávaní kompetentných osôb. Pýta sa preto, či budú chcieť politici zrušiť napríklad celý Ústavný súd (ÚS) SR, keď sa im nebude páčiť jedno jeho rozhodnutie. „Toto je cesta do pekla,“ podotkol s tým, že politici by sa mali starať o politiku. Upozornil, že nie je dobré miešať výkonnú a zákonodarnú moc so súdnou. Jednotlivé zlyhania podľa neho treba riešiť, no nechce hovoriť o vojne v polícii.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini tvrdí, že koalícia rozvrátila právny štát a jediné riešenie sú predčasné voľby. „Už nestačí odchod ministra vnútra. Tu už musí za porušovanie elementárnych zásad demokracie niesť zodpovednosť celá vláda a zo svojich funkcií odísť,“ vyhlásil. Zadržanie vyšetrovateľov NAKA a obvinenie dvoch z nich podľa Pellegriniho potvrdzuje, že orgány činné v trestnom konaní sa zneužívajú na politické ciele. Hovorí, že skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry namiesto spravodlivosti plní politickú zákazku hnutia OĽANO na likvidáciu politických oponentov. Vidí za tým ministrov financií Igora Matoviča a vnútra Romana Mikulec (obaja OĽANO) i špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico je presvedčený, že sa dnešným zásahom inšpekcie začal postupne rozkladať systém založený na manipulácii svedeckých výpovedí, vďaka ktorému sú dnes vo väzbe nevinní ľudia a nemôžu sa brániť na slobode. Dôkazom toho, že sa dejú vážne veci je aj protiútok predstaviteľov vládnej koalície vo vláde a v parlamente, rovnako ako aj prehnaná nadpráca na obhajobu Lipšica či Mikulca od médií typu Denník N. Predseda strany SMER – SD uvádza, že hneď ako to bude možné, musí sa NR SR vyjadriť k tomu, aké sú pomery v NAKA a na Špeciálnej prokuratúre, vymedziť si jasné vzťahy a zastaviť zneužívanie právomocí verejného činiteľa týmto zložkami.

 

Reklama

 

Kovařík: Nepoznám dôvody, prečo ÚIS zaistil vyšetrovateľov NAKA

Policajný prezident Peter Kovařík nemá informácie a nepozná dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Uviedol to v reakcii na  pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA.

Peter Kovařík
Na snímke Peter Kovařík

„Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS,“ uviedol Kovařík v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali