Do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá, oznámil premiér

Do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá, oznámil premiér

Bratislava 26. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR- Jakub Kotian)

 

Do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá. Vo štvrtok to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Zároveň potvrdil, že pred každou nemocnicou pribudnú odborné miesta, kde budú ľuďom odoberať vzorky na ochorenie COVID-19

Na snímke uprostred v popredí predseda vlády SR Igor Matovič

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) poznamenal, že sa spúšťa masívne riadené testovanie všetkých rizikových skupín ľudí, u ktorých chcú čo najskôr dokázať potenciálnu nákazu, aby sa dokázala nastaviť adekvátna liečba. “Potrebujeme testovať ľudí, ktorí potrebujú neodkladné operácie, takisto aj zdravotníkov,” poznamenal minister.

Reklama

Premiér potvrdil, že denne sa na Slovensku robí málo testov, ich počet je potrebné zvýšiť. Doplnil, že doteraz išli na testy len ľudia, ktorí prešli kritériami a aj vtedy čakali na testy niekoľko dní. Dôvodom podľa Matoviča bolo i to, že záchranári nemali ochranné pomôcky. Krajčí tvrdí, že týmto krokom sa zabezpečí “dostať epidémiu čo najdlhšie pod kontrolu”.

Peter Lednický z Asociácie laboratórií Slovenska poznamenal, že denne súkromné laboratóriá môžu urobiť zhruba 1200 testov, pričom každý deň sa môže tento počet zvyšovať. Od budúceho týždňa by to mohlo byť už 2000. Hlavný hygienik SR Ján Mikas poznamenal, že vďaka zapojeniu sa štátnych laboratórií sa skráti doba čakania na výsledok a zvýši sa aj kapacita vyšetrených vzoriek denne.

Reklama

Pred každou nemocnicou by podľa Matoviča malo pribudnúť vonkajšie odberné miesto, vďaka ktorému budú chránení pacienti, ktorí nemajú podozrenie na tento druh ochorenia. Ako potvrdil, súkromné laboratóriá zabezpečia zvoz odobratých vzoriek do všetkých laboratórií bez ohľadu na to, či je štátne alebo súkromné.

Výsledok z testovania na nový koronavírus po novom podľa premiéra dostanú aj ľudia, ktorí budú mať negatívny výsledok, nielen tí, čo ho majú pozitívny. “Chceme, aby pozitívny výsledok oznamovali ľudia, ktorí sú na to vyškolení,” povedal premiér.

Krajčí dodal, že informáciu o tom, že je pacient pozitívny na nový koronavírus, dostane aj jeho všeobecný lekár. “Jeho úlohou bude pozitívne testovaného pacienta v rizikovej skupine 65 plus každý deň kontaktovať,” uzavrel minister zdravotníctva.

 

Vláda teplomery nemá, obchody by sa mohli obrátiť na zamestnancov

Reklama

Ak obchodné reťazce nemajú bezkontaktné teplomery, mohli by sa obrátiť aj na zamestnancov. Obchodníkom to ako jedno z riešení odporučil  premiér Matovič v reakcii na to, že obchod sa sťažuje na problémy so získaním teplomerov. Obchodníci by od budúceho týždňa mali povinne merať zákazníkom teplotu.

“Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá výhovorky. Myslím si, že ak by sa naozaj chcelo, aj teplomery sa zabezpečia. Každá druhá domácnosť má doma digitálny teplomer, ktorým by sa teplota dala merať. Možno sa stačí niekedy opýtať zamestnancov, či nie sú ochotní doniesť ich z domu,” uviedol Matovič.

Premiér si podľa svojich slov uvedomuje, že obstaranie nedostatkových teplomerov predstavuje komplikáciu. “My ich však nemáme na sklade ani ich na úrade vlády nevyrábame. Keby sme ich vyrábali, tak ich veľmi radi rozdáme alebo predáme,” podotkol.

V danej situácii podľa Matoviča “sa však treba zariadiť”. “Pretože je to v záujme ochrany verejného zdravia,” dodal predseda vlády SR.
Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje spoločnosti obchodu (Billa, DM Drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco), považuje zabezpečenie niektorých povinností, ktoré vláda nariadila v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu, za ťažko realizovateľné.

“Čo sa týka nariadení ako povinné nosenie rúška, vyhradené hodiny pre seniorov či meranie teploty pri vstupe do predajne a dodržiavanie dvojmetrových vzdialeností v radoch, nemáme zatiaľ informácie o ich implementácii. Chceme však upozorniť, že z dôvodu nedostatku vhodných teplomerov na trhu je meranie teploty každého jedného zákazníka nevykonateľné,” priblížil pre TASR Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Reklama

Samotné meranie teploty si podľa Krajčoviča v priemere vyžiada 25 až 30 osobohodín, ale v priemere sú obchody otvorené 12 hodín. “To znamená, že aj po zapojení viacerých pracovníkov by sa vytvárali veľké rady pred obchodmi, kde nie je v našich silách zabezpečiť poriadok a dodržiavanie odstupu,” upozornil predseda SAMO.

 

V SR sú oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení, oznámil Marek Krajčí

Na Slovensku sú oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení novým koronavírusom. Oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Zároveň dodal, že takzvané červené zóny pre nakazených pacientov sa pripravujú zatiaľ v nemocniciach v Bratislave, Košiciach a Martine.

Nakazený pacient, ktorému ustúpili príznaky ochorenia COVID-19, musí byť podľa ministra ešte dva týždne v karanténe. Ak následne neprejavuje žiadne ochorenie, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný a napokon je vyhlásený za človeka, ktorý prekonal toto ochorenie.

Krajčí nechcel pre ochranu osobných údajov špecifikovať vek a ďalšie informácie o dvoch vyliečených pacientoch.

Občania, ktorí boli v povinnej 14-dňovej karanténe napríklad z dôvodu, že sa vrátili zo zahraničia, sa budú môcť podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa vrátiť do normálneho života, ak neprejavujú žiadne príznaky.

Nemocnice už sú podľa Krajčího pripravené na pacientov, ktorí budú potrebovať špičkovú zdravotnú starostlivosť. Červené zóny, teda bloky vyhradené len pre nakazených pacientov, by mali byť pripravené do siedmich dní. V Bratislave má ísť podľa Krajčího o nemocnice aj pavilónové bloky, v Košiciach o jednu nemocnicu a v Martine vyhradia dva pavilóny. “Budeme sa prispôsobovať situácii, pretože nikde nie je napísané, že zostanú len tie. Budú sa postupne rozširovať, bude sa to neustále prehodnocovať,” priblížil minister.

K sankciám pre porušovanie nosenia ochranného rúška mimo svojho domu či bytu sa zatiaľ podľa hlavného hygienika nepristúpilo. “Prijali sme opatrenie, aby si ľudia uvedomili dôležitosť nosenia rúška. Ak sa budú hromadiť prípady nedodržiavania týchto opatrení, nájdeme možnosti, ako sankcionovať týchto ľudí. Máme určité legislatívne možnosti, postupovali by sme v spojení s políciou,” vysvetlil Mikas novinárom. Dodal tiež, že ústredný krízový štáb bude rokovať aj o otázke spôsobu striedavej starostlivosti dieťaťa rodičmi.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali