Finanční agenti budú platiť národnej banke za dohľad nad finančným trhom viac

Finanční agenti budú platiť národnej banke za dohľad nad finančným trhom viac

Bratislava 22. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Františšek Iván)

 

Finanční agenti budú od budúceho roka platiť Národnej banke Slovenska (NBS) za jej dohľad nad finančným trhom viac. Na rozdiel od roku 2019 sa bude podľa nového rozhodnutia centrálnej banky určovať výška ročných príspevkov pre subjekty finančného trhu na rok 2020 nie pevnou sumou, ale sa bude odvíjať od tzv. základu sadzby

Ilustračné foto

“Ide o skokové navýšenie a mimoriadne zaťaženie finančných inštitúcií a samostatných finančných agentov a finančných poradcov,” reagovala generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov Darina Huttová.

Reklama

Asociácia tak nesúhlasí s novou výškou príspevkov. U väčších spoločností to môže znamenať podľa Huttovej skok zo sumy 500 eur na 25 tisíc eur. Asociácia má pritom za sebou sériu rokovaní s NBS, kde sa jej podarilo o niečo znížiť pôvodný návrh príspevkov NBS. Zástupcovia asociácie na jednej strane rozumejú tomu, že náklady na prevádzku rastú aj Národnej banke Slovenska. “Ale určite sa rast príspevkov nedá hodnotiť ako krok zohľadňujúci potreby trhu. Naopak, ide o nežiaduce zaťaženie subjektov na finančnom trhu, ktoré trvá kontinuálne niekoľko rokov,” upozorňuje Huttová.

Doteraz predstavoval ročný príspevok na dohľad 100 eur v prípade fyzických osôb a 500 eur v prípade právnických osôb. “Fyzické osoby, ktoré sú samostatnými finančnými agentmi alebo finančnými poradcami, sú na tom najlepšie. Národná banka Slovenska argumentovala zohľadnením ich sociálnej situácie,” konštatuje Huttová. Ako však podotýka, ak fyzická osoba dosahuje obrat ako právnická osoba, ktorá má zásadne vyššie prevádzkové náklady, dá sa len ťažko akceptovať takýto rozdiel. Príspevky preto podľa nej neodrážajú potreby trhu, spôsobiť však môže presun sídiel samostatných finančných agentov mimo územia Slovenska.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:23

Rakúska ľudová strana (ÖVP) v pondelok prisľúbila, že pred Súdnym dvorom Európskej únie (EÚ) podnikne právne kroky proti prijatiu nariadenia o obnove prírody členskými štátmi EÚ. Za toto nariadenie hlasovala aj rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová – v rozpore s kancelárom Karlom Nehammerom a vládou.

15:23

Najmenej desať osôb zahynulo v Stredozemnom mori po tom, ako sa pri pobreží Talianska potopili dva člny s migrantmi. Podľa správy agentúry AFP sú nezvestné ďalšie desiatky migrantov. Zároveň sa podľa agentúry Reuters podarilo zachrániť 51 pasažierov.

15:22

Emisár americkej administratívy Amos Hochstein pricestoval v pondelok do Izraela na rokovania zamerané na odvrátenie prehlbujúceho sa konfliktu medzi židovským štátom a libanonskou militantnou skupinou Hizballáh.

15:21

V minulom roku došlo k prekročeniu limitu verejných výdavkov o takmer 1 miliardu eur alebo 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom bolo najmä trvalé zvýšenie výdavkov na 13. dôchodky a vyššie výdavky v zdravotníctve. Tento vývoj prispel k zhoršeniu trvalej udržateľnosti verejných financií. V aktuálnom hodnotení to konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

15:00

Niektorí fanúšikovia dlhodobo vysielaných seriálov po ich ukončení smútia ako po smrti blízkej osoby, uvádza nová štúdia. Štúdiu vypracoval psychológ Adam Gerace z CQUniversity v Austrálii na vzorke 1289 respondentov. Výsledky zverejnil v recenzovanom mega časopise s otvoreným prístupom PLOS ONE.

14:49

Ceny prenájmov medziročne opäť vzrástli a dosiahli na celom Slovensku svoje historické maximá. Najvýraznejšie stúpli v Bratislave, rekordy však dosiahli aj v niektorých častiach Košíc. Vyplýva to z údajov aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

14:48

Univerzita Karlova (UK) podá proti uzneseniu o odložení prípadu vlaňajšej tragickej streľby na jej Filozofickej fakulte (FF) sťažnosť a navrhne úplné vyšetrenie všetkých súvislostí útoku. Oznámila to v pondelok na svojom webe.

14:37

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy SR zrealizovala v piatok (14. 6.) prvú skúšku štartu z tmy v spolupráci so zahraničným partnerom. Obnovu sústavy po masívnom výpadku elektriny podaním napätia zo susednej prenosovej sústavy testovala spolu s poľským prevádzkovateľom prenosovej sústavy Polskie Sieci Elektroenergetyczne. V pondelok o tom informovala SEPS.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali