Do farnosti Skalica zavítal misionár z indonézskeho ostrova Flores

Do farnosti Skalica zavítal misionár z indonézskeho ostrova Flores

Skalica 22. októbra 2018 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Tretia októbrová nedeľa sa v katolíckej Cirkvi od roku 1926 slávi aj ako misijná. Tú poslednú bol hlavným celebrantom dvoch svätých omší v Skalici P. Thomas Tulung SVD, misionár z indonézskeho ostrova Flores, ktorý už sedemnásť rokov pôsobí na Slovensku. V súčasnosti je výpomocným duchovným v Misijnom dome v Bratislave-Petržalke. Svätú omšu vo farskom kostole koncelebrovali dekan Roman Stachovič, ktorý hosťa privítal a predstavil a Peter Krajčík
Na snímke P. Thomas Tulung SVD, misionár z indonézskeho ostrova Flores

Vo svojom príhovore po slovensky sa misionár prihovoril najskôr k deťom, a potom ku všetkým prítomným. Zdôraznil úlohu každého pokrsteného a osobitne pobirmovaného kresťana – byť misionárom vo svojom prostredí, tam kde prežíva život, kde má svoje misijné určenie. Potom hovoril o potrebe svedčiť o katolíckej viere celým svojim životom i o svojom pôsobení na Slovensku, kam dostal misijné určenie on, aby tak prejavil svoju vďačnosť misionárom zo Slovenska, ktorí pôsobili na ostrove Flores. Pozval prítomných, aby o viere nielen hovorili, ale aby ju aj žili vo svojom každodennom živote a nehanbili sa o nej svedčiť vyznávať ju, a odovzdávať ju v rodinách, školách, zamestnaniach, v meste, i v celej šírke spoločenského života.

V poobedňajších hodinách na stretnutí s veriacimi v útulni pri františkánskom kostole hovoril o misiách a s videoprezentáciou priblížil podmienky i spôsob života v Indonézií. Krajina, z ktorej pochádza, má takmer 300 miliónov obyvateľov. Z nich je asi 80 % moslimov a asi 11 % kresťanov. Z toho počtu je približne 5 % katolíkov. Domov sa vracia vždy po troch rokoch. Zdôraznil tiež význam a potrebu modlitby za misie a misionárov. Tiež odpovedal na otázky prítomných, zaspieval s gitarou v slovenskom i v indonézskom jazyku piesne a na záver udelil požehnanie, informoval TK KBS Ľudovít Košík.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

Spoločnosť Fraport, prevádzkovateľ najväčšieho nemeckého letiska vo Frankfurte nad Mohanom, dosiahla v prvom štvrťroku nečakane dobré výsledky. Zisk za tri mesiace do konca marca vo výške 16 miliónov eur nasledoval po strate 22 miliónov eur, ktorej spoločnosť čelila v prvom kvartáli minulého roka.

15:15

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie. Do konca marca tohto roka zlacnelo oproti minulému roku 40 % kategórií potravín, čo je viac ako priemer EÚ. Trend zlacňovania potravín by mohol pokračovať. Zhodnotili to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) Michal Marenčák a Rastislav Čársky v blogu o vývoji cien potravín.

15:08

Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, informuje TASR podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na výrobcu týchto zbraní pre ruské médiá.

15:07

Maďarsko počas svojho predsedníctva v Európskej únii, ktoré sa začína v júli, urobí všetko, čo je v jeho silách, aby prispelo k stabilite, mieru a rozvoju západného Balkánu. Podľa agentúry MTI to povedal v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

15:07

Rakúsko porušuje pravidlá EÚ o voľnom pohybe obmedzeniami na svojej hranici v Brennerskom priesmyku po tom, ako sa Taliansko sťažovalo na jednostranné blokovanie nákladných vozidiel Viedňou, uviedla v utorok Európska komisia.

15:06

Turecko sa rozhodlo podať na pôde Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) v Haagu vlastné vyhlásenie k prípadu, v ktorom Juhoafrická republika (JAR) žaluje Izrael z genocídy v Pásme Gazy. Oznámil to v utorok turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.

15:06

Gruzínsky parlament v utorok v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o “zahraničnom vplyve”, informovali tamojšie médiá.

15:05

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci.

15:05

Osobitný vyslanec EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák uviedol, že udržateľné dočasné riešenie otázky používania srbského dinára na území Kosova možno dosiahnuť prostredníctvom “flexibility a kompromisu” oboch strán.

15:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v Haagu oznámil, že vo štvrtok a v piatok uskutoční pojednávania v prípade žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) o okamžité zastavenie izraelských operácií v Pásme Gazy.

15:03

Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v Haagu oznámil, že vo štvrtok a v piatok uskutoční pojednávania v prípade žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) o okamžité zastavenie izraelských operácií v Pásme Gazy.

15:02

Na Slovensku by mohli v budúcnosti pribudnúť investície z Južnej Kórey vo výške desiatok miliónov eur. Slovenskí predstavitelia rokujú s viacerými potenciálnymi investormi, z ktorých niektorí už v SR pôsobia. Pripustili to v utorok počas pracovnej cesty v tejto ázijskej krajine minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár a štátny tajomník rezortu Rastislav Chovanec. Detaily však zatiaľ komentovať nechceli.

15:02

Európska únia v utorok varovala Gruzínsko, že prípadné prijatie kontroverzného zákona o “zahraničnom vplyve” bude brániť jeho snahe o vstup do bloku. “Členské krajiny EÚ majú jasno v tom, že ak bude tento zákon prijatý, bude to pre Gruzínsko vážna prekážka v jeho európskej perspektíve,” povedal hovorca Európskej komisie Peter Stano.

15:01

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v utorok skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by tak mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali