Erik Tomáš predstavil projekt pre mladých

Erik Tomáš predstavil projekt pre mladých

Bratislava 26. marca 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Peter Pellegrini)

Aktualizované 26. marca 1:59

Predseda parlamentu a strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini zvolal spolu s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny tlačovú konferenciu. Počas nej zopakoval opatrenia, ktoré sa už podarilo vďaka jeho poslancom z programového vyhlásenia vlády už presadiť, ako aj nové opatrenia, ktoré sa ešte len kreujú

Tomáš Pellegrini tlačovka
Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš a predseda parlamentu Peter Pellegrini (obaja Hlas-SD) na tlačovej konferencii

Ako na úvod tlačovky spomenul, dnes tu nestojí iba ako predseda parlamentu, ale najmä ako predseda strany Hlas – sociálna demokracia. Strany, ktorá na seba po voľbách na seba prevzala bremeno. Bremeno “najkomplikovanejších a najdôležitejších rezortov, medzi ktoré bezpochyby patrí aj rezort práce.” – zdôraznil Pellegrini.

Reklama

Predseda parlamentu sa tiež pristavil pri predchádzajúcej vláde. Spomenul, ako si nevážila svojich občanov, ako doslova zabudla na tých najzraniteľnejších – seniorov. Pripomenul, ako seniori za predchádzajúcej vlády doslova živorili, ako si častokrát nemohli dopriať ani jedno teplé jedlo denne. Ako im vláda zmrazila minimálne dôchodky. Namiesto toho, aby im pomohla, však jednotliví členovia vlády radili seniorom, ako majú povypínať radiátory, vykrúcať žiarovky a podobne. Zásahmi minulej vlády sa 187 000 ľudí, prevažne seniorov ocitlo na hranici chudoby.

Z opatrení, ktoré sa vláde už podarilo schváliť spomenul rozmrazenie minimálnych dôchodkov, príspevok 300 eur každému dôchodcovi na konci predchádzajúceho roka, ako aj plnohodnotný 13. dôchodok, ktorý bol už schválený v prvom čítaní a v apríli by mal byť už definitívne schválený.

Reklama

Z ďalších opatrení spomenul opatrenie, ktoré výrazne zvýši minimálnu mzdu. Ide o dostať sa automate, ktorý navýši minimálnu mzdu na úroveň 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

 

Právo na prvé zamestnanie

Minister Erik Tomáš predstavil projekt, ktorý má pomôcť zamestnať sa mladým absolventom. Je určený pre 140 000 nezamestnaných. Ako spomenul, ak sa projekt osvedčí, bude priamo súčasťou zákona.

Projekt má motivovať zamestnávateľov aj zamestnancov. Na projekt je určených 13 miliónov zo štátneho rozpočtu z kapitoly ministerstva práce. Pre využitie príspevku platia dve podmienky – uchádzač musí byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej dva mesiace a súčasne nesmie odpracovať viac ako šesť mesiacov. Zamestnávatelia získajú príspevok za zamestnanie znevýhodneného uchádzača vo výške 90 % celkovej ceny práce za každého zamestnanca, ktorý sa zapojí do projektu. Bude vyplácaný dopredu za prvých 6 mesiacov, max. do výšky 1318,50 eur za mesiac. Podmienkou jeho získania bude, že zamestnanec musí pracovať pre zamestnávateľa ďalších 6 mesiacov.

Tento projekt má vstúpiť do platnosti 1. mája.

Reklama

Príspevok vie získať aj samotný uchádzač, ktorý sa zamestná, a to vo výške 150 eur mesačne prvé tri mesiace a následne 75 eur ďalšie tri mesiace.

Minister spomenul tiež možnosť získať príspevok na získanie vodičského oprávnenia, ktoré môže tiež výrazne pomôcť pri uplatnení na trhu práce.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali