Chmelár k pochodu Za mier: Neskutočne sa hanbím za tú polovzdelanú a predajnú bandu, ktorá si hovorí novinári

Chmelár k pochodu Za mier: Neskutočne sa hanbím za tú polovzdelanú a predajnú bandu, ktorá si hovorí novinári

Bratislava 22. septembra 2022 (HSP/FB/Foto:HSP)

 

Včera sa v Bratislave konal mierový pochod, ktorý organizovalo občianske združenie Zjednotení za mier. Jeho súčasťou bola výzva na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine, ku ktorej sa pripojili viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života. Hlavné správy o podujatí informovali tu

pochod za mier
Zaspieval Greksa, hovoril organizátor Chmelár, potom prečítal odkaz kt. poslal Jurij Soljaženko, predseda ukr. pacifistickej organizácie

Dojmy z akcie vyvolali u viacerých účastníkov reminiscencie z bývalého režimu, z obdobia vlády jednej strany. Hlavný organizátor Eduard Chmelár neskoro večer akciu zhodnotil takto:

Reklama

Ako sa zo strážnych psov demokracie stali čivavy despocie

“K dnešnému mierovému pochodu sa budem ešte dlho vracať, pretože to bola jedna z najkrajších akcií, ktoré som organizoval. V tejto chvíli, keď som už odprevadil hostí a unavene som si ľahol na gauč, chcem povedať len toto: neskutočne sa hanbím za tú polovzdelanú a predajnú bandu, ktorá si nejakým omylom hovorí novinári. Mali tu výnimočných ľudí, akých nemajú možnosť stretnúť každý deň, ponúkli sme im exkluzívne rozhovory s najzaujímavejšími osobnosťami, no všetky médiá hlavného prúdu bez výnimky, vrátane verejnoprávnych platených z našich daní, ich tak dôsledne odbojkotovali, že paralelu na to môžete nájsť len v totalitných režimoch.

Múdry prejav jedného z najuznávanejších diplomatov európskeho formátu, bývalého predsedu Valného zhromaždenia OSN a exministra zahraničných vecí Českej republiky Jana Kavananič. Ľudsky hlboké posolstvo ukrajinskej koordinátorky Medzinárodnej ženskej ligy za mier a slobodu Niny Potarskej, ktorá porozprávala o skúsenostiach bežných Ukrajincov (nie tých, ktorí profitujú zo Zelenského režimu) – nič. Bezkonkurenčne najsilnejší príhovor 93-ročnej veteránky Slovenského národného povstania Anny Bergerovej – nič. Celé dni vysielajú médiá tie najväčšie hlúposti, bezvýznamné táraniny slovenských politikov, a tu dostanú ako na tácke silné posolstvá schopné zatriasť celou verejnosťou, a im to nestojí ani za zaznamenanie. Ja nechápem, kde to žijem.

Reklama

Ninu zaujala skupinka mladých militantných trollov, ktorí obďaleč stáli s nejakými transparentmi, že nechcú dialóg. Scéna ako z Orwella. Nina sa s nimi chcela porozprávať, o čo im ide. Agresívne na ňu zaútočili, že nie je “pravá Ukrajinka”. Nechceli si dať vysvetliť, že má dôvod nenávidieť Putina viac ako oni, pretože trhá jej vlasť na kusy. Pre nich to bola špinavá kolaborantka. Ani náznak kritického uvažovania a schopnosti porozumieť, o čo jej ide.

Večer pri víne mi povedala, že pre ňu to bol mentálny tréning. Jan Kavan ju doplnil, že mu pripomenuli obvinenie z kontrarevolúcie, ktorým ho počastovali fanatickí zväzáci za minulého režimu tesne pred tým, ako musel utiecť do exilu. Poznamenal som, že to tiež poznám. Pred dvadsiatimi rokmi ma takto urážali mladí neonacisti, ktorí vtedy ešte neboli poslancami parlamentu, ale pouličnými bitkármi. Dnes sa takíto extrémisti regrutujú z centristických progresívcov.

Čaká nás veľa práce a budeme ešte čeliť mnohým útokom, pretože najprenasledovanejšími a najnenávidenejšími ľuďmi sú dnes paradoxne tí, ktorí chcú mier. Viacerí z nás sa dnes vyjadrovali o možnostiach skorého dosiahnutia mieru veľmi skepticky, ale odhodlane brániť ho. Ale jedno viem povedať po dnešku a včerajšku celkom určite: tieto duševné polotovary, ktoré nevedia rozoznať dôležité od banálneho, ktoré tupo urážajú bežných ľudí (“dezoláti v uliciach”) a nerozumejú ich motiváciám, nie je potrebné rešpektovať. Ak si ešte stále fandia, že sú dôležití pre demokraciu, tak ich treba vyviesť z omylu: sú jej prekážkou a na ceste k jej obrode nie sú potrební. A podľa toho sa k nim treba aj správať.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali