Dvojaký meter Igora Matoviča: Ruská zmrzlina nie, nemecké klobásky áno?

Dvojaký meter Igora Matoviča: Ruská zmrzlina nie, nemecké klobásky áno?

Bratislava 3. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer,SITA-Jana Birošová)

 

O mimoriadnej schôdzi parlamentu, ale aj o statuse Igora Matoviča, ktorým predseda vlády opäť prezradil veľa o svojom demokratickom cítení, hovorí v rozhovore pre Hlavné správy poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha

Igor Matovič
Na snímke premiér Igor Matovič (OĽaNO)

Národná rada na svojej mimoriadnej stredajšej schôdzi prerokovala niekoľko návrhov zákonov, vrátane troch, ktoré boli do parlamentu vrátené potom, ako ich vetovala prezidentka, a tiež návrh uznesenia Národnej rady k prípadu Slováka Jozefa Chovanca zavraždeného belgickými orgánmi v roku 2018 (píšeme o tom TU). Na tieto, ale aj na ďalšie veci sme sa spýtali podpredsedu strany Smer-SD a poslanca Národnej rady SR Ľuboša Blahu.

Reklama

 

Hlavné správy: Aké je stanovisko strany Smer-SD k návrhom prejednávaným na stredajšej schôdzi parlamentu?

Reklama

Blaha: „Proti všetkým trom zákonom, ktoré boli predložené na mimoriadnu schôdzu, sme namietali a a veľmi tvrdo protestovali. Či už to je Lex Lipšic, zákon, cez ktorý chcú spolitizovať prokuratúru a chcú mať možnosť kedykoľvek odvolať nepohodlného prokurátora, ak nebude stíhať opozíciu – veď to je úplne absurdné.

To isté platí o Lex Tomanová – chcú spolitizovať úrad pre detského ombudsmana, čo je takisto v rozpore so všetkými zaužívanými pravidlami v zahraničí. Toto sú všetko veci, ktoré sme tvrdo kritizovali aj my a je úsmevné, že teraz to isté hovorí aj prezidentka Čaputová, ktorá nominálne patrí skôr do stredopravého tábora a skôr spolupracuje s touto vládou.

Mali sme aj vlastný návrh uznesenia ohľadne tragickej smrti Jozefa Chovanca v Belgicku. Jasne sme v ňom povedali, že treba postup belgických orgánov odsúdiť, a že treba vyvíjať diplomatický tlak na belgickú vládu, čo sa zjavne nedeje a zjavne to naša diplomacia a premiér podceňujú. Ako „trucpodnik“ proti nášmu návrhu prišiel aj predseda parlamentu Kollár s vlastným návrhom. Príde mi trochu detinské, že sa Slovensko ani na takejto veci nedokáže zjednotiť a aj tu potrebujú kolegovia z vládnej koalície vytĺkať politický kapitál. Je to smutné.“

Na snímke Ľuboš Blaha

Hlavné správy: Prečo je o prípade Jozefa Chovanca treba hovoriť?

Blaha: „Je namieste upozorniť, že toto je dôsledok systematickej diskriminácie a ponižovania našich občanov a všeobecne občanov strednej a východnej Európy, resp. slovanských národov v západných spoločnostiach. Treba si uvedomiť, že rasizmus, to nie je len otázka farby pleti, ale aj etnickej a národnostnej nenávisti. Napokon, nacizmus vznikol ako nenávisť nielen voči Židom či Rómom, ale aj voči Slovanom. A keď sme videli tú belgickú policajtku heilovať, vraj preto, že si myslela, že Chovanec je nemecké meno… to sú také absurdity, že to vyzerá až ako výsmech Slovensku a slovenským občanom. My musíme jasne na tieto veci upozorňovať, ale vláda je v tomto prípade neaktívna.“

Reklama

 

Hlavné správy: Pri krokoch tejto vládnej garnitúry si ľudia občas kladú otázku, koho záujmy vlastne zastupujú – či slovenských občanov, alebo Západ. Na tú tendenčnosť upozorňujete aj vy vo vašom pondelkovom statuse na sociálnej sieti, kde hovoríte, že predseda vlády Matovič pred pár dňami zdieľal obrázok, že sa zakazuje predávať ruská zmrzlina kvôli roku 1968, ale nikdy by mu nenapadlo podobne kolektívne uraziť Nemcov za to, že rozpútali druhú svetovú vojnu…

Blaha: „Denne sa ukazuje pokrytectvo a falošnosť tejto vlády. Tam, kde je možné si kopnúť do Ruska, do slovanských národov, ale aj do Slovenska a do slovenských občanov, tam si vždy kopnú, nevynechajú jedinú príležitosť. Ale v prípade, že sa treba kriticky vyjadriť k západným štátom alebo k západnej kultúre, tak vtedy sú v predklone.

O tom je aj tento príklad Matoviča, ktorý 21. augusta úplne najhlúpejším spôsobom urazil ruský národ, keď ho v podstate obvinil zo vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie v roku 1968, ale 1. septembra, keď je výročie rozpútania druhej svetovej vojny nacistickým Nemeckom, tam nemal potrebu zosmiešňovať nemecký národ. To pekne ukazuje ten dvojaký meter a nenávisť, ktorú oni pociťujú ku všetkému slovenskému, slovanskému, ruskému, nezápadnému.

Ja nehovorím, že musíme na západ iba nadávať, ale na druhej strane, aj tam sú chyby, v histórii robili strašné veci a z ich individualistickej kultúry by sme si mali brať niektoré veci, ale iné zase nie. Buďme v tomto smere rozumní, vyvážení, používajme zdravý rozum a nikomu, ani západným mocnostiam sa nepodhadzujme.“

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov vyzvali v piatok prezidenta Joea Bidena, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

10:14

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti. Tamojší predstavitelia v sobotu dopoludnia informovali o najmenej šiestich zranených a škodách na kritickej infraštruktúre, komerčných i obytných budovách.

09:22

Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre palestínske hnutie Hamas nemalo byť problémom, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

09:15

Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany.

08:43

Vojenský súd na  východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) v piatok udelil trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou.

08:33

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi. Dosiaľ posledný z takýchto incidentov sa odohral v piatok, keď jednému z členov tejto náboženskej organizácie niekto podpálil auto.

08:23

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií. Členské krajiny sa teraz pripravujú na posledný týždeň rokovaní.

08:15

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II., témou ich rozhovoru bude situácia na Blízkom východe v súvislosti s pokračovaním rokovaní o prímerí v Gaze.

08:00

Tri telá sa našli v piatok na odľahlom mieste v mexickom štáte Baja California, v rovnakej oblasti, kde sa minulý týždeň stratili dvaja Austrálčania a jeden Američan. Na mieste sú forenzní odborníci.

07:44

Verejná komisia na prešetrenie podozrení zo zasahovania zahraničia do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré vrátili k moci liberálnu vládu Justina Trudeaua, skonštatovala prítomnosť takýchto zásahov. Nemali však vplyv na výsledok volieb.

07:31

Palestínske hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu “s pozitívnym duchom” naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali