Drsný zásah policajtov u našich susedov: Policajti hrubou silou spacifikovali muža, jeho trojročný syn sa prizeral s plačom

Drsný zásah policajtov u našich susedov: Policajti hrubou silou spacifikovali muža, jeho trojročný syn sa prizeral s plačom

Praha 11. marca 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

V Uherskom Hradišti došlo k šokujúcemu incidentu, ktorý bol zachytený na video a ktorý sa teraz šíri internetom. Strážnici mestskej polície totiž zakročili proti mužovi bez rúška, ktorý však nebol nijako agresívny. Celú akciu pritom pozoroval trojročný syn muža, ktorý plakal a mal o svojho otca strach

zasah uherske hradiste
Záber z videa

Policajti zakročili voči mužovi, pretože nemal rúško či inú pokrývku úst, čím porušil vládne nariadenie zavedené kvôli koronavírusovej epidémii.

Reklama

Na videu je vidieť, ako strážnici na mužovi kľačia a hovoria mu, že s nimi pôjde na stanicu. Dotyčný ich ale žiada, aby ho pustili. Celý incident navyše vyhrotilo to, že sa na akciu prizeral tiež malý chlapček, ktorý plače, o svojho otca strach a snaží sa ho chrániť. Jeden zo strážnikov ho ale od otca odstrkuje.

Pustite ma, pustite ma, pustite ma, Ježiši Kriste. Pustite ma. Pomoc,hovorí muž, na ktorom kľačí dvojica strážnikov.

Reklama

Na záberoch je tiež následne vidieť, ako plačúce dieťa medzitým uteká za ženou, ktorá na ulici incident sledovala. K incidentu došlo v Havlíčkovej  ulici v Uherskom Hradišti. Treba poznamenať, že na videu nie zachytené to, čo celému zásahu policajtov predchádzalo.

Všeobecne však tento zásah vyvolal veľké ohlasy na sociálnych sieťach, kde sa video okamžite objavilo. Mnohí ľudia boli šokovaní. K veci sa vyslovil starosta Uherského Hradiště a poslanec Stanislav Blaha, v ktorého gescii je Mestská polícia Uherské Hradište. Podľa jeho slov sú obaja strážnici teraz do vyriešenia prípadu postavení mimo službu.

Udalosť považujem za veľmi poľutovaniahodnú, hlavne kvôli prítomnosti malého dieťaťa. Ak sa preukáže, že samotný zákrok bol neadekvátny, budú vyvodené patričné dôsledky. V tejto chvíli sú obaja strážnici do vyriešenia prípadu postavení mimo službu,povedal Blaha.

 

Reklama

Vo vyhlásení, ktoré mesto vydalo, sa potom uvádza, že daný muž si aj napriek výzve strážnikov nenasadil rúško, nepreukázal svoju totožnosť a chcel sa z miesta vzdialiť. Strážnici ho chceli predviesť na preukázanie totožnosti.

Vzhľadom na to, že pri zákroku došlo k použitiu donucovacích prostriedkov (so zámerom muža predviesť na preukázanie totožnosti), a tiež vzhľadom na to, že u udalosti bolo prítomné malé dieťa, ktoré muža sprevádzalo, nariadil starosta mesta dôsledné prešetrenie celého zákroku s dôrazom na adekvátnosť použitia donucovacích prostriedkov,” vyhlásil v tlačovej správe hovorca radnice Jan Pášma.

Pokiaľ ide o vyjadrenie šéfa MP Uherské Hradiště Vlastimila Pauříka, ten zatiaľ nedvíha telefón. Avšak jeho kolega, na ktorého bol hovor presmerovaný, denníku Právu priznal, že sa Pauřík teraz snaží zistiť, k čomu presne došlo a čo predchádzalo zákroku.

 

Reklama
Vyjadrenie manželky

K incidentu sa vyjadrila tiež žena napadnutého muža, Vendula Z. Zaujímavé pritom je, že práve ona pracuje na covidovej jednotke v nemocnici a jej muž medzitým porušuje nariadenie.

Tak pekne prosím, toto je môj manžel a trojročný syn, manžel nemal vonku rúško. Nebol agresívny, len si nechcel dať rúško. A kto by sa chcel pýtať, kde bola mama, tak tá pracovala na covid are a starala sa o ventilovaných pacientov,napísala k videu matka dieťaťa Vendula Z.

Podľa nej totiž policajti jej muža odviezli na stanicu a syna nechali na ulici.

 

Reakcia na sociálnej sieti

Veľa ľudí však zákrok na sociálnej sieti odsúdilo a vníma ho ako veľmi neprimeraný. Na adresu mestskej polície sa tak zniesla vlna kritiky.

Je mi z týchto strážnikov na zvracanie a dúfam, že už nikdy uniformu neoblečú, vyjadrili sa jasne ľudia.

Niektorým sa nepáčilo najmä to, že dieťa, ktoré bolo pri celej akcie prítomné, nakoniec strážnici mali nechať samé.

Jedna vec je zákrok na mužovi, ktorý odmietol poslúchnuť výzvu strážnika na použitie ochranného prostriedku rúška alebo respirátora, a odmietol sa legitimovať. Tam asi veľmi šancí pán nemá. Ale podľa niekoľkých zdrojov nechali strážnici jeho malé dieťa samotné na ulici, a to už je dosť veľké zlyhanie, pretože tak ohrozili jeho bezpečnosť. Ak sa budú strážnici z niečoho spovedať, tak rozhodne z toho správania k malému chlapcovi,znelo jedno vyjadrenie na internete.

Toto je trestné a trestuhodné! Pred dieťaťom! To si polícia prv jazdí do škôl, aby ukázala, akí sú borci a ochrancovia, a potom pacifikuje otca na ulici ako najväčší mafiáni,rozčuľovali sa ďalší.

Podľa mnohých by sa tak tento incident nemal prehliadať a rozhodne by sa mal riešiť. Incident tiež zaznamenal politík a šéf Trikolóry Václav Klaus mladší, ktorý ho veľmi stroho okomentoval na svojom Facebooku.

Reklama

 

Objavili sa však aj opačné názory na vec, keď ľudia dávali jasne najavo, že im reakcia policajtov neprišla prehnaná, keďže len konali svoju povinnosť. Navyše, podľa ich názoru to bol práve tento muž, kto celú vec vyprovokoval.

Podľa mňa mal v prvom rade brať ohľady na dieťatko otecko, ktorý sa mal zachovať tak, aby k žiadnemu incidentu nedošlo, myslia si ľudia.

A podobný postoj zastávali i ďalší: No áno, keby si nasadil rúško, tak nemusel pred synom vyzerať ako debil.

Reklama

Je mi naozaj ľúto policajtov. Pán porušoval nariadenia a dieťa si vzal ako štít. Keby nariadenia neporušoval, alebo keby sa ospravedlnil, respirátor nasadil a išiel ďalej, nemuselo k takejto situácii vôbec dôjsť. Brať si dieťa ako štít je nechutné,napísal ďalší používateľ.

Aj iní brali zákrok tak, že bol v poriadku: Za mňa v poriadku. Pán bol niekoľkokrát vyzvaný k nasadeniu rúška a preukázanie totožnosti, odmietol a začal odchádzať preč. Konali svoju povinnosť a pochybujem, že by pána napadli len tak z nudy a bez dôvodu. To že mal pri sebe dieťa, hrotí situáciu a provokuje ich jeho blbosť. Je zarážajúce, ako väčšina ľudí zdieľa, komentuje a odsúdi zákrok, bez toho aby vedeli, čo mu predchádzalo.

Nikto sme pri tom neboli. Zaráža ma len jedna vec, manželka robí na Covid jednotke a manžel si chodí bez rúška a ešte si potrebuje niečo dokazovať s políciou pred malým dieťaťom. Ono to nebude tak, ako sa to prezentuje,podotkla jedna užívateľka.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali