Deň učiteľov si pripomenuli aj viacerí politici, poďakovali sa im za ich prácu

Deň učiteľov si pripomenuli aj viacerí politici, poďakovali sa im za ich prácu

Bratislava 28. marca 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Pixabay)

 

Prácu učiteľov a ich význam si v sobotu pripomenuli viacerí politici. Pri príležitosti Dňa učiteľov sa im poďakoval aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), pod ktorého rezort patria niektoré školy. V diskusnej relácii tak urobil Eduard Heger (OĽANO, ktorý je poverený riadením rezortu školstva

80.rokovanie vlády SR
Na snímke sprava minister Eduard Heger a minister vnútra SR Roman Mikulec (obidvaja OľaNO)

Ich prácu vyzdvihol aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Poďakovala sa im i členka parlamentného výboru pre vzdelávanie Mária Šofranko (OĽANO), exministerka spravodlivosti Mária Kolíková a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (obaja Za ľudí). Pripomenul si ich aj Smer-SD.

Reklama

“Milí učitelia, rád by som Vám touto cestou, zaželal všetko dobré, veľa úspechov a úprimne verím a dúfam, že on-line vyučovanie čo najskôr opäť nahradí osobný kontakt so študentmi,” prihovoril sa učiteľom Mikulec.

Vysvetlil, že hoci rezort vnútra verejnosť vníma najmä ako silový, zamestnáva viac ako 10.000 zamestnancov škôl. Patria podeň bilingválne gymnáziá, špeciálne školy, diagnostické a liečebno-výchovné zariadenia, reedukačné centrá a pedagogické poradne.

Reklama

“Dnes, vystavení zložitým podmienkam vyučovania, robia naši učitelia všetko preto, aby odovzdali vedomosti generácii, ktorá je prinútená vonkajšími okolnosťami sa vzdelávať doma. Ďakujem všetkým učiteľom a pedagogickým pracovníkom, že to nevzdávajú a robia všetko preto, aby na Slovensku formovali vzdelaných a múdrych ľudí, ktorí raz budú hodnotovo a profesionálne budovať náš štát,” uviedol Pellegrini.

Šofranko dodala, že Deň učiteľov je dňom vďaky všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom školstva.

“Byť učiteľom nie je povolaním, ale poslaním. Poslaním sprevádzať žiaka na ceste poznania, získavania vedomostí, kreovaním osobnosti a prípravy na život. Je to náročné, ale krásne,” uviedla.

Poďakovala sa preto všetkým, ktorí si toto poslanie vybrali. Zaželala im, aby boli pre žiakov zdrojom inšpirácie a motiváciou. Vďaku adresovala aj rodičom, ktorí sa počas pandémie a dištančnej formy vzdelávania stali zo dňa na deň “učiteľmi”.

Smer-SD považuje Deň učiteľov za významný pre každého.

Reklama

“Pretože učitelia, ich vedomosti, zápal, vzácna trpezlivosť, nás formovali na celý život. Za to si zaslúžia našu úctu a úprimné poďakovanie. Dnešný deň je aj pripomenutím, že kvalitné vzdelanie sprostredkované skvelými učiteľmi dokáže ovplyvniť chod krajiny cez múdrosť a rozvážnosť jej čelných predstaviteľov. Ak vzdelanie týmto ľuďom chýba, trpí celá krajina,” uviedla strana.

Slovenská akadémia vied: Intenzita pracovného stresu učiteľov sa následkom pandémie zvýšila

Intenzita pracovného stresu učiteľov sa následkom pandémie nového koronavírusu zvýšila. Vyplýva to z prieskumu realizovaného v októbri 2020 vedcami z Centra spoločenských a psychologických vied (CSPV) Slovenskej akadémie vied (SAV), na ktorom sa zúčastnilo 489 učiteľov a učiteliek základných škôl. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

dištančné vzdelávia škola online internet úlohy žiak
Ilustračné foto

Učitelia medzi najstresujúcejšími faktormi najčastejšie uvádzali administratívnu prácu a držanie kroku s neustále sa meniacimi požiadavkami.

„Nenechajme si nahovoriť, že práca, povinnosti alebo spokojnosť ostatných sú dôležitejšie ako naša psychická pohoda. Mentálne zdravie si vyžaduje pravidelnú starostlivosť,“ zdôraznil Alexander Loziak z CSPV SAV.

Zároveň predstavil stratégie pre zachovanie psychickej pohody. Tvrdí, že v prvom rade je nutné identifikovať faktory spôsobujúce stres a stanoviť si čas na riešenie stresových situácií.

Reklama

„Vytvorenie zoznamu problémov, ktoré môžete a nemôžete ovplyvniť, vám môže priniesť isté zmierenie a pocit pokoja,“ spresnil s tým, že učitelia by si mali stanoviť pri výučbe realistické ciele.

Odporúča tiež zmenu myšlienkových vzorcov z negatívnych, deštruktívnych, na pozitívne a konštruktívne.

„Nanešťastie, často sme to my sami so ‘špinavými nohami’ a negatívnymi myšlienkami.V tomto prípade je užitočné sledovať vlastnú myseľ. Keď spozorujeme, že sa príliš dlho zaoberá niečím, čo nám neprospieva, najjednoduchším zásahom je presmerovať svoju pozornosť na niečo iné,“ doplnil.

Zdôraznil, že stres môžu ľudia vnímať aj ako prostriedok napomáhajúci k zvládnutiu záťažových situácií.

Redukovať stres môžu podľa neho vhodné aktivity, ktoré možno zaradiť do denného režimu.

„Psychickú pohodu výrazne napomáha udržiavať napríklad aj chôdza v prírode. Ďalšou užitočnou aktivitou je písanie denníka, v ktorom sa zameriavame na veci, za ktoré sme vďační,“ zdôraznil s tým, že dobrým spôsobom redukcie stresu je aj výmena nápadov medzi kolegami.

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu: V regionálnom školstve je zamestnaných vyše 73.000 učiteľov

V regionálnom školstve je v aktuálnom školskom roku zamestnaných na ustanovený pracovný čas 73.718 učiteľov, pričom 85 percent z nich tvoria ženy. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Rezort školstva zároveň pri príležitosti Dňa učiteľov „ďakuje všetkým učiteľom, pedagogickým, nepedagogickým, odborným zamestnancom, špeciálnym pedagógom a tiež rodičom za ich prácu, trpezlivosť, odhodlanie, snahu, pokoj, rozvahu a osobný vklad do učiteľského povolania“.

Z celkového počtu učiteľov pracuje 17.292 v materských, 31.225 v základných a 4054 v základných umeleckých školách. Ďalších 120 učiteľov je zamestnaných v jazykových školách, 5337 na gymnáziách a športových školách, 646 na konzervatóriách, 9764 na stredných odborných školách a 98 na stredných školách ostatných ministerstiev.

Reklama

„Na špeciálnych školách vyučuje 4981 učiteľov zamestnaných na ustanovený pracovný čas. Školy pri zdravotníckych zariadeniach zamestnávajú 201 učiteľov na ustanovený pracovný čas,“ spresnilo ministerstvo.

MŠVVaŠ dodalo, že učitelia do 25 rokov tvoria 3,5 percenta všetkých učiteľov, vo veku od 26 do 40 rokov tretinu, od 41 do 55 rokov 42,5 percenta, od 56 do 65 rokov necelých 20 percent a nad 65 rokov 1,5 percenta všetkých učiteľov.

Deň učiteľov sa na Slovensku oslavuje od roku 1955. Vždy 28. marca na výročie narodenia Jana Amosa Komenského.

„Dodnes je považovaný aj za učiteľa národov, svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt,“ spresnil rezort.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali