Darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti má mnohé úskalia, tvrdí Potravinárska komora Slovenska

Darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti má mnohé úskalia, tvrdí Potravinárska komora Slovenska

Bratislava 21. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňuje, že pri zavedení povinnosti darovať charitatívnym organizáciám všetky potraviny, ktorým uplynula doba minimálnej trvanlivosti, vznikajú mnohé problémy. PKS to uviedla vo štvrtok v jej stanovisku k povinnému darovaniu potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, ktoré bude na najbližšej parlamentnej schôdzi prerokované v druhom čítaní

Na snímke riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová

„PKS oceňuje snahu poslankyne NR SR Evy Antošovej pomenúvať a predkladať návrhy riešení aj na také dôležité otázky, ako je plytvanie potravinami. Pri zavedení tejto povinnosti však vznikajú mnohé, najmä však praktické problémy. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že dátumom minimálnej trvanlivosti sú označené tisícky položiek od suchých výrobkov uložených v regáloch, cez chladené výrobky ako sú omáčky či mliečne výrobky, až po mrazené výrobky, ako je napríklad mrazená zelenina a hotové výrobky. Vyvstáva teda otázka, či sú charitatívne organizácie dostatočne kapacitne a technologicky na takýto krok pripravené. Druhá, nemenej dôležitá otázka, je bezpečnosť spotrebiteľa, najmä rizikových skupín ako sú starší ľudia,“ uviedla PKS v stanovisku.

Reklama

Potravinári po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti nemôžu podľa PKS garantovať zachovanie typických chuťových či senzorických vlastností potravín. Otázne preto podľa komory je, či príjemcovia darovaných potravín, najmä sociálne zariadenia, budú spôsobilé rozpoznať bezpečnosť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na jej konzumáciu. „Pripájame sa k iniciatíve pani poslankyne hľadať riešenia na predchádzanie plytvania potravinami. Navrhujeme však, aby darovanie potravín zostalo naďalej na dobrovoľnej báze, a zároveň aby bol legislatívny návrh najskôr prediskutovaný so všetkými dotknutými stranami, vrátane odborníkov na bezpečnosť potravín a verejné zdravie,“ uviedla v reakcii riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Povinné a bezplatné darovanie potravín väčšími obchodníkmi (predajná plocha viac ako 400 metrov štvorcových) pre charitu po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT) je blízko k schváleniu. Poslanci NR SR budú o ňom rokovať v druhom čítaní už na najbližšej parlamentnej schôdzi. Slováci podľa poslankyne NR SR Evy Antošovej plytvajú s potravinami a novela zákona o potravinách by toto plytvanie mohla výrazne znížiť. „Celý svet sa borí s plytvaním potravinami. Až tretina celosvetovej produkcie potravín končí ako odpad. Za týmito číslami nezaostáva ani SR, kde 700 tis. ton potravín končí ročne v košoch. Tieto potraviny, ktoré doteraz putovali do koša, môžu byť použité práve pre charitu. Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi,“ uviedla k novele zákona pri prvom čítaní v NR SR Antošová.

Reklama

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:01

Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. Najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

14:00

Kremeľ je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnou výmenou väzňov, ktorá by zahŕňala aj amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Potvrdil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však zdôraznil, že tento ich dialóg by nemal byť nijako medializovaný.

13:59

Ruský prezident Vladimir Putin uskutoční v dňoch 18. a 19. júna “priateľskú štátnu návštevu” Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to v pondelok Kremeľ.

13:47

Manažovanie porastov drevín rastúcich mimo lesa na poľnohospodárskej pôde sa upraví. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Účinnosť by novela mala nadobudnúť 1. januára 2025.

13:46

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že médiám z krajín EÚ poskytne 9,5 milióna eur na výrobu a šírenie informácií v digitálnej forme a na inovatívne zvukové správy pre zaistenie cezhraničného spravodajstva o EÚ.

13:46

Cena plynu s dodaním v júli sa v minulom týždni pomerne výrazne zvýšila o 6,7 %, keď sa megawatthodina (MWh) zemného plynu na holandskej burze TTF predávala za 35,36 eura. Cena elektriny na pražskej burze PXE stagnovala v piatok (14. 6.) na úrovni 97,450 eura/MWh, keď sa v predchádzajúcom týždni predávala za 97,380 eura/MWh.

13:37

V lete si môžu študenti na Slovensku zarobiť v priemere päť až šesť eur na hodinu. V zahraničí je to takmer trojnásobok. Pri ponukách práce je pre brigádnikov stále najdôležitejšia mzda. V pondelok o tom informoval pracovný portál Kariéra.sk.

13:36

Palestínska samospráva by sa mohla v nadchádzajúcich mesiacoch rozpadnúť, uviedol v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. Dôvodom je údajne nedostatok finančných prostriedkov, pokračujúce násilie a skutočnosť, že pol milióna Palestínčanov nesmie pracovať v Izraeli.

13:35

Experiment umožňujúci fajčiarom marihuany v Holandsku legálne si zapáliť sa v pondelok rozšíril do ôsmich ďalších miest, informovala agentúra AFP.
Doplnila, že v zahraničí panuje názor, že marihuana je v Holandsku legálna, pretože v niektorých svetoznámych coffee shops si ju možno kúpiť, čo priťahuje množstvo užívateľov z cudziny. 

13:24

Vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o potrebe uviesť jadrové zbrane Aliancie do stavu bojovej pripravenosti je ďalšou eskaláciou napätia, uviedol v pondelok na brífingu v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

To, čo Stoltenberg povedal, “zjavne nezapadá do kontextu” vyhlásenia prijatého v nedeľu po konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa píše o neprípustnosti takejto rétoriky. Preto podľa Peskova v prípade Stoltenbergovho výroku nejde o nič iné ako “o ďalšiu eskaláciu napätia”.

13:22

Polícia už začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní. Informoval o tom v pondelok v Banskej Bystrici minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD), ktorý v máji podal v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Zároveň potvrdil, že sa začalo s intenzívnym spracúvaním kalamity, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu lykožrúta, ako aj s budovaním vodozádržných opatrení na ochranu obyvateľov Čierneho Balogu.

Richard Takáč
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
13:21

Poľnohospodári už môžu požiadať o bezúročnú pôžičku od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) za nevyplatené podpory.

Pôžička je určená pre poľnohospodárov, ktorým Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nestihne spracovať a vyplatiť priame podpory za rok 2023 do konca júna tohto roka a súčasne títo oprávnení poľnohospodári nemôžu čerpať obdobný preklenovací úver poskytnutý na rovnaký účel, aký je predmetom tejto pomoci. Informovala Adriána Páchniková, špecialistka pre komunikáciu a PR zo SZRB. Lehota na predkladanie žiadostí je do 23. júna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali