Čo sa deje v USA? Exkluzívny rozhovor s federálnym policajtom

Čo sa deje v USA? Exkluzívny rozhovor s federálnym policajtom

Washington/Bratislava 19. júna 2020 (HSP/Foto: TASR/AP Tony Dejak)

 

Po tom, čo na východnom pobreží USA došlo k ďalšej potýčke medzi policajtom a Afroameričanom, ktorá vyústila do sebaobrany policajta, v dôsledku ktorej Afroameričan utrpel smrteľné zranenia a policajta následne obžalovali z vraždy, sa policajti obávajú nastúpiť do práce. O situácii v Atlante (štát Georgia) ale aj v celých USA nám porozprával exkluzívne federálny policajt Michael, ktorý má byť práve v nasledujúcich dňoch vyslaný pomôcť štátu Georgia pri zvládaní protestov 

Protestujúci v Clevelande, 2. júna 2020

Bola podľa vás akcia policajtov, ktorí naposledy fatálne strelili Raysharda Brooksa (opäť Afroameričana), primeraná? (písali sme o tom TU)

Reklama

Brooks, ktorý spočiatku opitý spal vo svojom aute, napadol policajného dôstojníka. Situácia sama o sebe by si možno nevyžadovala použitie letálnej sily, AVŠAK, v tomto prípade šlo o násilný útok. Útočník je stavbou tela veľký, v podnapitom stave a koná iracionálne. Keďže vzal policajtovi taser, je istým spôsobom ozbrojený a okrem toho uteká do zaľudnenej oblasti. Policajt, ktorý túto situáciu vyhodnocuje, vyvodí záver, že jestvuje pádne riziko pre verejnosť, keď ho nechajú utiecť.

Taser pracuje dvoma spôsobmi. Prvým je bolesť, a na druhej strane paralýza. Človek, ktorý je ním zasiahnutý, má ochromený nervovo-svalový systém, zvyčajne ochabne a môže byť bezpečne spútaný.

Reklama

Problémom je, že ak ho použije netrénovaná osoba, ktorá bude ním zasahovať ľudí navôkol, mohla by spôsobiť smrť alebo aj vážne zranenia. Osoba zasiahnutá taserom môže spadnúť, v niektorých prípadoch aj umrieť, dostať infarkt, a pod., takže rozsah rizika je pomerne vysoký.

Policajti údajne po obvinení policajta, ktorý na zadržaného strieľal, z vraždy, húfne odmietajú za takýchto podmienok, kedy im pri obrane poriadku hrozí obvinenie z vražy, pracovať. 

Áno. Policajné oddelenie v Atlante hlási, že väčšina ich policajtov odmieta nastúpiť do práce. A susediace okrsky odmietajú poslať svojich policajtov, aby ich nahradili. Neter môjho bývalého kolegu dokonca z bezpečnostných dôvodov opustila mesto, no aj v susediacom regióne narazila na nepokoje.

Zdá sa, že ešte USA zažije krušné chvíle. Ako môže skončiť takýto tlak na policajtov? Nebojíte sa, že vypuknú nepokoje ako v roku 1992 po smrti Afroameričana Rodneyho Kinga?

(Vtedy podobná situácia, úmrtie Kinga pri policajnom zásahu vyvolalo vzburu v Los Angeles, ktorá vyústila aj do náhodného lynčovania bielych Američanov. Známy je prípad, kedy malý “gang” štyroch mladíkov takmer na smrť dobil bieleho šoféra kamiónu, a to v priamom prenose pred kamerami z vrtuľníka televízneho štábu Los Angeles News Service. Ten práve prechádzal nepokojnou štvrťou, keď ho zastavili uprostred križovatky, zbili ešte v kabíne, vytiahli na cestu, poskákali po hlave a na záver mu tehlou rozbili lebku. Šofér to len zázrakom prežil a jeden z útočníkov sa po rokoch takto vyznal: “Neviem, prečo som to spravil. Nepoznal som ho. Mal som iba hnev a zlosť, boli sme plní emócií”, pozn. red.)

Reklama

Je to omnoho horšie ako vtedy. Máme tu ľudí, ktorí zrazu nosia zbrane a nikdy predtým žiadnu nemali. Celá naša krajina sa zmenila na sud s pušným prachom, a to v oboch smeroch. Ľudia neskrývane a všade nosia zbrane. Okrem zabitia Floyda to spustila aj udalosť vo februári, kedy beloch zavolal policajtov na Afroameričana, ktorý sa pohyboval po jeho prázdnom pozemku. Policajti tam poslali miestneho policajta na dôchodku so synom, ktorí však “votrelca” počas potýčky zastrelili. Myslím, že sa v tomto bode nachádzame v skutočne kritickej situácii a pravdepodobnosti mimosúdnych zabíjaní.

A protesty budú pokračovať aj naďalej (podobne ako moslimovia protestujú vo Francúzsku), pretože sú nahnevaní, v tieni mileniálov, bez vidiny budúcnosti, a rasa je len zámienka. Potom je tu aj množstvo nahnevaných mileniálov, ktorí zasa sú nahnevaní na svet, že sa im nedarí, nemajú budúcnosť a nepoznajú Boha. Obrovská masa ľudí, ktorá si týmito vzburami vybíja zlosť.

Čo je zaujímavé, zhodou okolností hudobná skupina REM z Atlanty a jej pieseň “Loosing my Religion” nie je o strate nádeje ale odkazuje na stratu náboženstva u človeka – teda keď stráca spôsobí, úplne sa zabudne, zblázni sa, zdivočie. Veľmi príznačné pre situáciu, ktorá sa práve deje.

Súhlasím. Pravdepodobne väčšina problémov v USA je výsledkom rýchleho vzostupu materialistických filozofií. Čo už človeku ostáva, zvlášť v občianskom priestore, keď si nemyslí, že existuje niečo, čo presahuje to, čo vidí. Ale to vidíme aj u nás, v Európe…

Nikdy by som si nemyslel, že to raz poviem, ale aspoň nemáte toľko zbraní.

Reklama

Nemajú ich u vás predovšetkým konzervatívci na vidieku? 

Už nie. Dnes už aj konzervatívci na západe krajiny sú skôr praktizujúci ateisti, zvlášť mladé generácie. A mileniáli sú “do zbraní” bez ohľadu na svoju politickú afiliáciu.

Naši biskupi, ktorí v súčasnosti konajú skôr politicky, tiež nepomáhajú brániť šíreniu ateistickému trendu u konzervatívcov. Práve z konania amerických biskupov som sklamaný viac než z čohokoľvek iného. Na Veľkú noc nám zatvorili chrámy, následne pochodovali v protestoch a nabádali občanov, aby sa pridali. Ale ešte stále nedovolia spevy v kostoloch a radia veriacim, aby deti na omše nebrali a nosili rúška.

Keďže ešte stále v USA máme dišpenz od účasti na nedeľných bohoslužbách, v podstate nám povedali: “Nepotrebujete Prijímanie…ale choďte protestovať s marxistami.”…

Marína Kovačičová

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali