Čo majú na mysli, keď hovoria, že Amerika je “nenahraditeľná”

Čo majú na mysli, keď hovoria, že Amerika je “nenahraditeľná”

Washington 27. októbra 2023 (HSP/Responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP-Jonathan Ernst)

 

Prezident Biden použil túto frázu, aby ospravedlnil účasť USA vo vojnách na Ukrajine a v Gaze, ale v skutočnosti je to len kód pre “prvenstvo”, píše o tejto téme Anatol Lieven pre Responsible Statecraft

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Prezident Biden vo svojom nedávnom prejave o vojnách v Gaze a na Ukrajine a o zapojení USA do oboch citoval slávnu vetu bývalej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej, že Amerika je “nenahraditeľným národom”. Toto je skutočne presvedčenie, ktorým žije a pracuje americký zahraničný a bezpečnostný establišment.

Reklama

Ako odznelo v Bidenovom prejave, je to jeden zo spôsobov, ako tento establišment ospravedlňuje americkým občanom obete, ktoré musia priniesť v záujme prvenstva USA. Je to tiež spôsob, akým sa členovia Blobu ospravedlňujú za účasť na zločinoch a chybách USA. Nech sú totiž ich aktivity a chyby akokoľvek príšerné, možno ich ospravedlniť, ak sa uskutočňujú v rámci “nevyhnutnej” misie Ameriky viesť svet k “slobode” a “demokracii”.

Je preto potrebné sa pýtať: “Na čo je to nevyhnutné? Prázdne tvrdenia o “poriadku založenom na pravidlách” nemôžu na túto otázku odpovedať. Na veľkom Blízkom východe by mala byť odpoveď zrejmá. Predpokladám, že iný hegemón by mohol urobiť v regióne ešte väčší neporiadok za ešte väčšiu cenu, než sa to podarilo Spojeným štátom za posledných 30 rokov, ale musel by na to vynaložiť naozaj veľké úsilie. Nie je ani jasné, či by absencia veľmocenského hegemóna mohla situáciu ešte zhoršiť.

Reklama

Za ten čas neuspela ani jedna prospešná snaha USA o mier v regióne; len málo z nich sa o to vážne pokúsilo. A čo viac, USA nesplnili ani základnú pozitívnu úlohu každého hegemóna, ktorou je zabezpečenie stability.

Namiesto toho až príliš často pôsobili ako sila, ktorá spôsobuje neporiadok: V rozpore s každou lekciou z afganskej histórie zničili líbyjský štát, čím uvrhli krajinu do nekonečnej občianskej vojny, destabilizovali veľkú časť severnej Afriky a umožnili prílev migrantov do Európy; opakovane zničil alebo opustil možnosti rozumnej dohody s Iránom; a čo je najvážnejšie, odmietol zaujať čo i len vzdialene spravodlivý prístup k izraelsko-palestínskemu konfliktu a počas väčšiny posledných tridsiatich rokov nevyvinul žiadne vážne úsilie na podporu urovnania.

Počas poslednej generácie po sebe nasledujúce administratívy USA zatvárali oči nielen vtedy, keď vlády Likudu pomaly zabíjali “dvojštátne riešenie” a svojou politikou osídľovania podnecovali palestínsky a arabský hnev, ale aj vtedy, keď premiér Netanjahu zámerne pomáhal budovať Hamas ako silu proti Organizácii pre oslobodenie Palestíny, aby s ňou nemusel vážne rokovať.

Táto stratégia sa teraz ukázala ako katastrofálna pre samotný Izrael. Taktiež sa uskutočnila bez akéhokoľvek ohľadu na záujmy Spojených štátov alebo ich európskych spojencov tvárou v tvár islamskému terorizmu.

A čo z toho získali samotní Američania? Odpoveď znie: vôbec nič, pričom straty sa dajú presne vyčísliť: Viac ako 15 000 vojakov a zmluvných partnerov zabitých v Afganistane a Iraku; viac ako 50 000 zranených a často doživotne postihnutých; viac ako 30 000 samovrážd veteránov; 2 996 mŕtvych civilistov z 11. septembra 2001, útoku, ku ktorému sa prihlásila al-Káida ako k odplate za politiku USA na Blízkom východe; približne 8 biliónov dolárov vynaložených na “globálnu vojnu proti terorizmu”.

Reklama

V iných častiach sveta neboli výsledky USA také katastrofálne, ale ani zďaleka neodôvodňovali tvrdenia o nevyhnutnosti prvenstva USA. Jediná oblasť, kde to v podstate platí, je Európa. Počas druhej svetovej vojny a studenej vojny Spojené štáty oslobodili západnú Európu a bránili tam demokraciu, zatiaľ čo vo zvyšku sveta príliš často nastupovali na miesto európskeho kolonializmu.

Po skončení studenej vojny obyvatelia východnej Európy skutočne privítali ochranu USA – hoci Bidenovo tvrdenie, že ak nebude zastavený na Ukrajine, Putin napadne Poľsko, je nepodložené. Rusko na to nemá ani vôľu, ani kapacity; a v každom prípade, ak členstvo v NATO nie je dostatočným odstrašujúcim prostriedkom, aký zmysel malo ponúknuť Ukrajine členstvo v NATO?

Mimo Európy je jediným regiónom, o ktorom sa dá povedať, že v ňom Spojené štáty doteraz skutočne zohrali prevažne pozitívnu úlohu, východná Ázia (samozrejme, s výnimkou vojny vo Vietname), a to z rovnakého dôvodu: Japonsko a Južná Kórea spojenectvo so Spojenými štátmi vítajú. A hoci si iné štáty, ako napríklad Filipíny, želajú rovnováhu medzi Amerikou a Čínou, neželajú si, aby Amerika odišla. Táto úloha si však vyžaduje prítomnosť USA, nie ich prvenstvo. Keďže Čína nemôže napadnúť Japonsko a Južnú Kóreu – nehovoriac už o Austrálii -, Spojené štáty sa môžu veľmi dobre postaviť do defenzívy za svoje existujúce aliančné systémy a zároveň sa s Pekingom deliť o vplyv v iných oblastiach.

Pokiaľ ide o Afriku, tamojšie krajiny nemajú medzi sebou konflikty, ktoré by Amerika musela kontrolovať alebo sprostredkovať. Problémy Afriky sú vnútorné a USA od 11. septembra a globálnej vojny proti terorizmu urobili len veľmi málo, aby jej pomohli. Nedávne zvýšenie záujmu USA o Afriku je najmä reakciou na rastúci obchodný podiel Ruska a Číny v tejto oblasti.

Najzvláštnejšia a najvýraznejšia je úloha USA na vlastnom dvore, v Mexiku, Strednej Amerike a Karibiku, ktorých problémy skutočne ovplyvňujú obyvateľstvo Spojených štátov. Tak ako v Afrike, ani tu Spojené štáty nepotrebujú potláčať miestne konflikty medzi štátmi, pretože tie už dávno ustali. Opäť ide o vnútorné hrozby, ktoré sú však do veľkej miery spôsobené aj dopytom po nelegálnych drogách v Spojených štátoch. Jedným z dôsledkov vnútorného rozkladu týchto krajín je obrovský prílev migrantov do Spojených štátov, ktorý spôsobuje spätný úder a politické nezhody v samotnej Amerike.

Reklama

Tvárou v tvár tejto hrozbe a v záujme občanov USA by sa dalo predpokladať, že regionálny hegemón bude tento región uprednostňovať a venovať vážne zdroje na jeho rozvoj. To by bolo v súlade aj so “zahraničnou politikou pre strednú triedu”, ktorú Biden sľuboval vo svojej predvolebnej kampani.

V skutočnosti sú porovnávacie údaje o pomoci USA priam groteskné. Celková rozvojová pomoc USA Mexiku a celej Strednej Amerike od roku 2001 predstavuje 12,21 miliardy dolárov. V porovnaní s 64,8 miliardy dolárov pre Izrael a 32,8 miliardy dolárov pre Egypt. Dokonca aj Gruzínsko dostalo takmer dvakrát viac pomoci ako Mexiko (3,9 miliardy dolárov oproti 2,1 miliardy dolárov) – a to je Gruzínsko vzdialené 10 000 km od brehov Spojených štátov a má menej ako tridsiatinu obyvateľov ako Mexiko.

V súvislosti s problémami z Mexika, ktoré sa prenášajú do Spojených štátov, niektorí poprední republikánski politici teraz vyzývajú nie na väčšiu pomoc, ale na nasadenie americkej armády v Mexiku na boj proti pašerákom drog, čo je šialená myšlienka, ktorá odhaľuje morálny a praktický bankrot amerického prvenstva na vlastnom kontinente.

Zanedbávanie amerických južných susedov odhaľuje ešte niečo o americkom prvenstve: bez ohľadu na problémy regiónu sa USA angažujú len vtedy, ak vidia skutočné alebo domnelé nebezpečenstvo, že konkurenčná mocnosť prejaví záujem. Dalo by sa to nazvať prístupom psa v jasliach povýšeným na základný strategický princíp. Dobre to vystihuje článok Suzanne Maloneyovej z Brookings Institution o predchádzajúcom – a katastrofálnom – pokuse Bidenovej administratívy čiastočne sa stiahnuť z Blízkeho východu bez toho, aby sa vyriešili tamojšie základné problémy:

“Biely dom vypracoval kreatívnu stratégiu odchodu, v rámci ktorej sa pokúsil sprostredkovať novú rovnováhu síl na Blízkom východe, ktorá by umožnila Washingtonu znížiť svoju prítomnosť a pozornosť a zároveň zabezpečiť, aby Peking nezaplnil prázdne miesto.”

Ak sa chcú USA skutočne stiahnuť z Blízkeho východu, mali by privítať iné štáty, ktoré sa snažia zohrávať pozitívnu úlohu – ako to urobila Čína, ktorá podporila détente medzi Iránom a Saudskou Arábiou.

Snaha o globálne prvenstvo intelektuálne a morálne rozkladá aj samotných Američanov. Na ospravedlnenie nákladov a obetí, ktoré prináša obyčajným Američanom, je potrebné na jednej strane veľmi prehnané tvrdenie o podpore demokracie, na druhej strane kolosálne zveličovanie hrozby a zla iných štátov. Výsledkom je verejný diskurz, ktorý až príliš často pripomína detskú výživu s kyanidom – papierikom je jazyk Ameriky šíriacej slobodu a jedom je nedôvera voči iným krajinám a ich národom.

Aj keby bolo možné úspešné – ak nie “nenahraditeľné” – globálne prvenstvo USA, nemohlo by byť založené na takomto korupčnom základe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali