Bielorusko – Slovensko 2:5 v A-skupine – míľniky mladíkov

Bielorusko – Slovensko 2:5 v A-skupine – míľniky mladíkov

Riga 21. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti vstúpili víťazne do 84. majstrovstiev sveta v Rige. Vo svojom úvodnom zápase A-skupiny zdolali Bielorusko 5:2 a po prvom hracom dni sú na čele tabuľky. Zverenci trénera Craiga Ramsayho položili základ úspechu v úvodnej tretine, ktorú vyhrali 3:0

Bielorusko - Slovensko
Na snímke zľava Kristián Pospíšil (Slovensko), Michal Krištof (Slovensko), Mislav Rosandič (Slovensko) a Marek Ďaloga (Slovensko) sa tešia z gólu v zápase základnej A-skupiny Bielorusko – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige

Skóre otvoril už v 4. minúte svojím premiérovým gólom v národnom drese Kristián Pospíšil, ktorý zakončil stretnutie s dvoma presnými zásahmi, rovnako ako Peter Cehlárik. Ďalší gól pridal Marek Hrivík.

Reklama

Útočník Juraj Slafkovský sa vo veku 17 rokov a 52 dní stal historicky najmladším hráčom, ktorý reprezentoval Slovensko na turnaji najvyššej kategórie majstrovstiev sveta. Prekonal tak doterajší rekord Mariána Hossu, ktorý debutoval na MS vo veku 18 rokov a 105 dní. Obranca Šimon Nemec sa stal vo veku 17 rokov, tri mesiace a šesť dní najmladším hráčom, ktorý získal bod na MS.

Slováci majú v sobotu voľno, druhý duel na šampionáte odohrajú v nedeľu 23. mája o 11.15 h proti Veľkej Británii. Bielorusko si v rovnaký deň o 15.15 h zmerajú sily so Švédmi.

Reklama
Bielorusko - Slovensko
Na snímke druhý vpravo Marek Hrivík (Slovensko) po góle na 4:0 do brány Dannyho Taylora z Bieloruska v zápase základnej A-skupiny Bielorusko – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige
A-skupina:

Bielorusko – SLOVENSKO 2:5 (0:3, 0:0, 2:1)

Góly: 54. Stefanovič (S. Kosticyn), 55. Šarangovič – 4. Pospíšil (Nemec), 10. Cehlárik (Gernát, Studenič), 12. Pospíšil (Rosandič, Krištof), 46. Hrivík (Lantoši, Cehlárik), 60. Cehlárik (Grman). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (obaja Fín.), Zunde (Lot.), vylúčení: 6:6 na 2 min, navyše: 16. Komarov 5+DKZ za nedovolene bránenie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0.

Bielorusko: Šostak (12. Taylor) – Korobov, Bailen, Antonov, Znacharenko, Chenkeľ, Lisovec, Falkovskij, Jerjomenko – Paré, Šarangovič, Prince – Komarov, Drozd, Demkov – S. Kosticyn, Belevič, Platt – Stefanovič, Nesterov, Lopačuk

SR: Konrád – Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Grman, Jánošík, Gachulinec, Kňažko – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Skalický, Krištof, Pospíšil – Studenič, Roman, Faško-Rudáš – Slafkovský, Sukeľ, Liška

Bielorusko - Slovensko
Na snímke v popredí Kristián Pospíšil (Slovensko) po jeho góle na 3:0, zľava Kristian Chenkeľ (Bielorusko), Jevgenij Lisovec (Bielorusko), brankár Konstantin Šostak (Bielorusko) a Pavol Skalický (Slovensko) v zápase základnej A-skupiny Bielorusko – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige

Prvý strelecký pokus Lantošiho predznamenal scenár úvodnej tretiny, v ktorej mali Slováci jasne navrch. Ďalšiu dobrú streleckú pozíciu si vypracoval Hrivík, Bielorusi sa pred Konráda často nedostávali. Ramsayho zverenci predčili súpera najmä v korčuľovaní a vyhrávali kľúčové osobné súboje v útočnej tretine. Jeden taký zvládol v 4. minúte Pospíšil, ku ktorému sa vzápätí dostal puk od Nemca a slovenský útočník trafil pomedzi betóny Šostaka. Potom sa dostali k slovu aj Bielorusi, ale Konrád podporil spoluhráčov kľúčovým zákrokom po strele Platta. Odmenou mu boli presilovkové góly, najskôr Cehlárikov, keď slovenský krídelník po krásnej strele vymietol ľavý horný roh bránky. Po ňom sa dostal k slovu opäť Pospíšil a tak isto trafil vinkel. Šostakova po treťom góle nahradil Taylor. Slováci neskôr nepotrestali škaredý faul Komarova na Nemca, po ktorom Bielorus inkasoval päťminútový trest. Blízko mal k tomu Studenič, ale trafil len hornú žŕdku.

Reklama

Nepotrestali ani dvojnásobné vylúčenie súpera na začiatku druhej tretiny, hoci Faškovi-Rudášovi chýbali ku gólu len centimetre. Gólové vyjadrenie neprišlo ani od Bielorusov v ich početnej výhode, no neskôr sa individuálne predral pred Konráda Platt, potiahol si puk do strany, ale napokon ho netrafil ideálne. To už boli Bielorusi zdatnejší ako v prvej dvadsaťminútovke, strelecké pokusy na ich strane pribúdali, ale gólové šance nie. Na opačnom konci klziska zaujala spolupráca Hrivíka s Cehlárikom, Taylorov zákrok zmaril štvrtú gólovú radosť Slovenska. V 35. minúte sa už bieloruskí hokejisti tešili z gólu, ale predčasne. Zásah Šarangoviča arbitri neuznali po porade s videorozhodcom, ktorý potvrdil postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Veľkú šancu potom nepremenil Faško-Rudáš.

Konrád na začiatku tretej tretiny vytesnil ramenom pokus Lisovca a v 46. minúte prišla krásna gólová akcia Slovákov. Lantoši poslal puk na Hrivíka, ktorý tesne pred Taylorom urobil blafák – 4:0. Bieloruský tréner Zacharov si vyžiadal challenge, pred gólovou akciou reklamoval ofsajd, ale neuspel. Pre jeho tím to znamenalo menší trest, ale v presilovke sa nič zásadné neudialo. Záver zápasu patril Bielorusom. Najskôr znížil pri presilovke 5 na 3 Štefanovič, po ňom sa presadila aj najväčšia hviezda Zacharovho výberu Šarangovič. Dráma pokračovala, Bielorusi si zahrali ďalšiu presilovku a dokonca dostali obrovskú šancu v podobe trestného strieľania, no Konrád Šarangoviča tentokrát vychytal. Slováci nakoniec zápas zvládli, keď v poslednej minúte zvýšil na 5:2 do prázdnej bránky Cehlárik.

Bielorusko - Slovensko
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu Kristiána Pospíšila v zápase základnej A-skupiny Bielorusko – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v lotyšskej Rige
Tabuľka:

1. SLOVENSKO      1 1 0 0 0  5:2  3

2. Rusko      1 1 0 0 0  4:3  3

3. Dánsko      0 0 0 0 0  0:0  0

Reklama

4. Švédsko      0 0 0 0 0  0:0  0

 

5. Švajčiarsko      0 0 0 0 0  0:0  0

6. V. Británia      0 0 0 0 0  0:0  0

7. Česko      1 0 0 0 1  3:4  0

8. Bielorusko      1 0 0 0 1  2:5  0

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali