Automobilky budú vo veľkom prepúšťať. SHO: Budíček, Slováci. Inak nás čaká osud Detroitu!

Automobilky budú vo veľkom prepúšťať. SHO: Budíček, Slováci. Inak nás čaká osud Detroitu!

Bratislava 25. januára 2020 (HSP/SHO/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Automobilky v celej Európe čelia viacerým hrozbám. Pokles predajov ich núti prepúšťať. Pocítime to aj na Slovensku. O prácu príde desatina zamestnancov britskej fabriky Jaguar Land Rover pri meste Halewood vo Veľkej Británii. V britskom Halewoode pracuje 4 500 ľudí. O prácu príde takmer 500 z nich. V krátkom čase ide o ďalšie ohlásené hromadné prepúšťanie jedného z európskych automobilových výrobcov. Informujú médiá

Ilustračné foto

Automobilový priemysel na Slovensku priamo zamestnáva 177-tisíc ľudí. Po započítaní peňazí minutých firmami aj zamestnancami závisí od automobilového priemyslu až 275- tisíc miest. Podiel automobilového priemyslu na celkovom priemysle dosiahol 49,5 percenta a podiel na exporte 46,6 percenta.

Reklama

 

Pripravujú pre nás štandardní politici osud amerického Detroitu?

Reklama

Detroit upadol kvôli útlmu automobilovej výroby. V meste tak nastal výrazný populačný pokles a je symbolom recesie. Vďaka nepriaznivému životnému prostrediu sa väčšina obyvateľstva mesta odsťahovala na jeho perifériu alebo na vidiek. 80 % obyvateľov tvoria v súčasnosti Afroameričania. Mesto je povestné vysokou kriminalitou a chátrajúcimi budovami. 18. júla 2013 mesto vyhlásilo bankrot.

Bankrot mesta bol vyhlásený 18. júla 2013. „Je to ťažký krok, ale jediná schodná cesta, ako vyriešiť problém, ktorý nás trápil šesťdesiat rokov,“ skonštatoval guvernér Rick Snyder, pričom predpokladaný dlh mesta je 18.5 miliárd dolárov. Dôvodom krachu je skutočnosť, že šesť rokov po sebe prekračovali výdavky mesta jeho príjmy na konci minulého roku bol schodok rozpočtu 326,6 milióna dolárov a predpokladalo sa, že bez zmien by bol v roku 2017 astronomických 1,3 miliardy dolárov.

 

Prejavy hospodárskych ťažkostí mesta sú napríklad:

Miera nezamestnanosti v Detroite sa od roku 2000 takmer strojnásobila a je viac ako dvojnásobne vyššia ako je celoštátny priemer; bez práce je pätina mesta.

Reklama

Na historicky najvyššej úrovni je počet vrážd a mesto je viac ako 20 rokov považované za nejnebezpečnejšie mesto v USA.

Detroitčania čakali v priemere viac ako 58 minút, kým reagovala polícia na tiesňové volanie. Celoštátny priemer je 11 minút v prevádzke bola v prvom štvrťroku len tretina sanitiek.

V prvom štvrťroku 2013 nefungovalo odhadom až 40 percent pouličných lámp opustených bolo zhruba 78 000 budov v meste.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali