25 metrov štvorcových a sviatky Veľkej noci. Zákaz verejných bohoslužieb

25 metrov štvorcových a sviatky Veľkej noci. Zákaz verejných bohoslužieb

Bratislava 7. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Slovenskí kresťania sa už asi oboznámili s usmernením hlavného hygienika Slovenskej republiky ku konaniu bohoslužieb a otvoreniu kostolov, ako aj s nariadením vlády SR o zákaze bohoslužieb počas najvýznamnejších kresťanských sviatkov. Náboženská sloboda je prvý raz už len na papieri v Ústave SR. Toto sa na území Slovenska nestalo ani počas totalitného režimu 

Ilustračné foto

“V súvislosti s blížiacimi sa Veľkonočnými sviatkami Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upovedomuje, že verejné bohoslužby zostávajú naďalej pozastavené v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. OLP/2731/2020 zo dňa 23.03.2020. Na súkromnej bohoslužbe sa môže zúčastniť len celebrant a nevyhnutná asistencia, prípadne technický pracovník, ktorý zabezpečuje prenos pre veriacich. Kňazi naďalej môžu ísť súkromne sláviť obrady do kostolov a taktiež zabezpečiť internetové prenosy pre ľudí. Počas súkromnej bohoslužby iní ľudia nemôžu do kostola vstupovať”. Zasahovala takto komunistická moc počas obdobia totality? I vtedy boli epidémie.

Reklama

Malé porovnanie so supermaketmi a obchodmi, v ktorých sa celý deň pohybujú desiatky až stovky ľudí. Ak ide o kostoly, tak bezproblémovo sa môže dodržať pravidlo, že  “počet osôb v kostole v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedna osoba na 25 metrov štvorcových z verejne prístupnej časti kostola”. V čom je teda problém, ak ide o verejné bohoslužby? Vari sú slovenské kostoly malé a vari nemôže byť aspoň v nedele a vo sviatky obmedzený počet veriacich v kostoloch podľa pravidla 25metrov štvorcových a vzdialenosti minimálne 2 metre keď v iných prípadoch to je možné?

Lebo “zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem úzkej rodiny) bol minimálne 2 metre” je v nákupných centrách ilúziou z ríše rozprávok. Podobne je to v pracovnom procese, kde v kancelárskych či výrobných priestoroch jednoducho nie je možné zrealizovať tieto nariadenia. Nehovoriac o tom, že mnohí nakupujúci nepoužívajú rukavice a pri nakupovaní si zákazníci striedajú nákupné košíky (ručné alebo kolečkové).

Reklama

Ďalšou časťou opatrenia pre kostoly je nasledovné: “vstup a pobyt v kostole umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka, atď.), a “pri vchode do kostola aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice”. Ak si to slovenskí občania porovnajú s realitou v obchodoch a v práci, urobia si svoj záver sami. Pritom toto opatrenie ani nie je ťažké dodržať, ani v kostoloch, ani v nakupných cetrách. Kontrola pri vstupe do sakrálnych priestorov je bezproblémová a to isté sa týka nakupných priestorov v obchodoch. Prečo teda do nákupných centier a do práce občania SR môžu ísť a do kostolov na bohoslužby veriaci (napr. kresťania, židia) ísť už nemôžu?

Podobne je to i s opatrením, ktoré prikazuje “vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, podláh, predmetov, kľučiek”. V tom nikto z náboženských spoločností a cirkví nevidí žiadny problem, ani technický, ani personálny. Dá sa to zabezpečiť bez väčších problémov. Prečo teda štát – vláda SR a ÚVZ zakazuje verejné bohoslužby? Zamyslel sa napríklad generálny prokurátor, či niekto z právnikov, ľudskoprávnych aktivistov, obmbudsmanov (ombudsmaniek), či je to v súlade s ústavou a s platným právnym stavom (núdzový stav)?

Zaujímavo vyznieva toto nariadenie s tým, čo denne vidia slovenskí diváci na televíznych obrazovkách, kde sa 150  poslancov NR SR či členovia vlády koncentrujú v oveľa väčšej miere, ako sú tieto nariadenia vlády SR. Sedia v parlamentných laviciach pár centimetrov vedľa seba celé hodiny až celé dni. Ale veriaci kresťania v kostoloch nesmú (pod hrozbou vysokej finančnej pokuty) sedieť, či stáť na bohoslužbách ani 5 metrov, či viac metrov od seba. Aj to len jednu hodinu a počas veľkonočných sviatkov maximálne dve hodiny (Biela sobota).  Z kapacitného hľadiska by nebol vôbec problém, aby v kostoloch bolo niekoľko desiatok veriacich na bohoslužbách podľa pravidla 25 metrov štvorcových a vzájomnej vzdialenosti minimálne 2 a viac metrov.

Liturgické slávenie možno totiž časovo zrýchliť pri zachovaní liturgických predpisov. To isté sa týka (pravdepodobne) i príslušníkov židovskej náboženskej obce a ostatných náboženských spoločností v SR. Dokonca sú okolo mnohých kostolov voľné priestranstvá, kde by mohli byť veriaci od seba vzdialení aj 10 a viac metrov. V čom je teda problém a čo je teda zmyslom týchto drakonických opatrení (usmernení), majúcich totalitný nádych, a ktoré takto vyznievajú v duchu známeho “vodu káže, víno pije” prinajmenšom nelogicky?

Lebo tu ide o ústavné práva kresťanov, židov a iných vyznaní, ktoré je síce možné po splnení určitých zákonom predpísaných krokov a ustanovení čiastočne obmedziť, ale ich súčasne aj zachovať.  Áno zachovať, lebo také je znenie ústavy a medzinárodných dokumentov ohľadne základných ľudských práv. Usmernenie/opatrenie nie je zákonom a je veľmi vážnou právnou otázkou, či je v súlade s ústavou SR a medzinárodnými ľudskoprávnymi konštitúciami (napr. Všeobecná deklarácia ľudských práv)…

Reklama

Ide najmä o ľudskoprávnu rovinu problému a adekvátny procedurálny legislatívny postup hlavného hygienika a vlády SR. Totiž hlavný hygienik a vláda SR tak rozhodla na základe konzultácií s odborníkmi,  že sa zavedli tieto opatrenia na obmedzenie pohybu občanov počas veľkonočných sviatkov a najmä o zákaze verejných bohoslužieb. Je však otázkou, či takéto konanie premiéra, hlavného hygienika a vlády SR má oporu v platnej legislatíve (núdzový stav pre isté konkrétne oblasti). Najmä z hľadiska toho, s kým sa vláda SR a sám premiér Matovič o tom radil, ako aj z hľadiska územnej pôsobnosti daných  obmedzení alebo dĺžky obdobia, na ktoré sa bude obmedzenie a zákaz bohoslužieb vzťahovať.

Treba jednoznačne pripomenút, že v zmysle ústavného zákona č. 227/2002 Z.z. § 5, písm. g/ vláda môže v rámci núdzového stavu „obmedziť slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania v určenom čase a zákazom vstupu na postihnuté alebo bezprostredne ohrozené územie“. Ako sú slovenské kostoly a synagógy, či iné sakrálne priestory (územie) postihnuté a bezprostredne ohrozené? Kto a prečo robí z týchto priestorov niečo, čím v skutočnosti nie sú?

Ak vláda SR robí z týchto priestorov to, čo je napísané v zákone, tak má na pleciach dôkazné bremeno. Ak sa veriaci nemôžu stretnúť v kostoloch, prečo sa smú stretávať na iných miestach (práca, domov, nákupné centrá, MHD…)? Tieto lokality sú právne klasifikované inak? Ak áno, tak je adekvátna a oprávnená otázka “prečo?”. Je tu riziko nákazy iné a menšie? Pred časom bol vyhlásený núdzový stav (viac krát rozšírený) v zmysle ústavného zákona č. 227/2002 Z.z. a vykonávacieho zákona č. 387/2002 Z.z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu. To je samozrejme v poriadku, lebo epidémia SarsCoV2 vírusu môže byť veľmi nebezpečná, čo sa týka dôsledkov na zdravie a život najmä starších občanov.

Avšak podľa § 3 zákona sú legálnymi orgánmi krízového riadenia štátu výlučne vláda SR, bezpečnostná rada SR, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, NBS, obvodný úrad, bezpečnostná rada okresu a obec. To je taxatívny výpočet. Vidí tam v texte ústavného zákona niekto tzv. permanentný krízový štáb a odborníkov (počas tlačovej besedy sa na nich premier odvolával), o stanovisko ktorých sa tieto zákazy opierajú (podľa slov samotného predsedu vlády SR)? Nikto nespochybňuje význam týchto ľudí.  Postrehol niekto na Slovensku v súvislosti s vyššie uvedenými zákazmi vlády SR (a ÚVZ), že by bola zvolaná bezpečnostná rada štátu (SR)? Vláda SR na základe zákona kreovala ústredný krízový štáb na čele s ministrom vnútra, ktorý má len koordinačnú úlohu a v spolupráci s bezpečnostnou radou SR je povinný „pripravovať opatrenia na riešenie krízovej situácie“.

Späť k problému zákazu bohoslužieb a ich zákazu. Ak niekto zo štátnych predstaviteľov (vláda SR) zakáže občanom SR uplatnenie základných práv a slobôd, medzi ktoré patrí podľa čl.24 Ústavy SR  “(2) Každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, buď spoločne s inými, súkromne alebo verejne, bohoslužbou, náboženskými úkonmi, zachovávaním obradov alebo zúčastňovať sa na jeho vyučovaní.”, tak to musí procesne urobiť v rámci Ústavy SR a pri zachovaní týchto práv a slobôd. Čiže podľa ústavy SR čl . 24 “(4) Podmienky výkonu práv podľa odsekov 1 až 3 možno obmedziť iba zákonom, ak ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti na ochranu verejného poriadku, zdravia a mravnosti alebo práv a slobôd iných”. Teda len zákonom schváleným v NR SR, lebo počas núdzového stavu nie je v danom zákone taxatívne spomenutý iný spôsob. Ako je to teda z uzneseniami vlády SR  a opatrením/usmernením hlavného hygienika počas vyhláseného núdzového stavu?

Reklama

Nie je toto porušenie ústavy SR zo strany výkonnej moci, čiže vlády a zo strany hlavného hygienika? Ak teda premiér Matovič chce nariadením (uznesením) vlády alebo hlavného hygienika zakázať v demokratickej spoločnosti slovenským veriacim (kresťanom, židom či iným) účasť na posvätných obradoch (bohoslužbách), je vážnou právnou otázkou, či to nemusí urobiť zákonom, ktorý prejde riadnym legislatívnym procesom v NR SR. Kompetentní ako generálny prokurátor, či obhajcovia ľudských práv, či náboženskej slobody a ľudskoprávni aktivisti sa možno ozvú, lebo niektorí to majú dokonca v náplni práce. Sú i takí, ktorí sú za túto prácu platení z peňazí štátu, čiže daňových poplatníkov. Je zaujímavé, že mlčia.

René Balák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali