Vyjadrenia politikov k schváleniu základne NATO na území Slovenska. Len traja statoční poslanci sa postavili proti

Vyjadrenia politikov k schváleniu základne NATO na území Slovenska. Len traja statoční poslanci sa postavili proti

Bratislava 16. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR)

 

Poslanci Národnej rady SR veľkou väčšinou odobrili vládny návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky v súvislosti s ich pôsobením v NATO Force Integration Unit (NFIU). Zo 126 prítomných hlasovalo 115 za, iba traja proti (Štefan Kuffa, Helena Mezenská a Igor Hraško), šesť sa zdržalo hlasovania a dvaja nehlasovali.

Na základe súhlasu Národnej rady budú od budúceho roka v rámci styčného integračného tímu NATO Force Integration Units – NFIU pôsobiť v objekte kasární v bratislavských Vajnoroch vojenskí plánovači z NATO.

Reklama

Čo si o tom myslia politici a osobnosti:

 

Reklama
Na snímke poslanec NR SR Štefan Kuffa – OĽaNO. Foto: Štefan Puškáš
Na snímke poslanec NR SR Štefan Kuffa – OĽaNO. Foto: Štefan Puškáš

Štefan Kuffa, poslanec NR SR za OĽaNO, hlasoval proti umiestnení základne: Neviem či som mohol ako poslanec Národnej Rady Slovenskej republiky zaujať ešte jasnejší postoj voči vojenskej základni NATO, ako ten, že som tento týždeň hlasoval priamo v pléne Národnej Rady proti jej umiestneniu v našej krajine, aj keď suverénnou ústavnou väčšinou mojich kolegov som bol v Národnej Rade prehlasovaný. Zo skúsenosti však viem že, Odvaha, Pravda a Spravodlivosť, zákonite nie je na strane väčšiny, preto pevne stojím za odmietavým postojom.

 

 

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek.  Foto: Štefan Puškáš
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek. Foto: Štefan Puškáš

 

Branislav Škripek ­ europoslanec: “Vytvorenie tímu pre integráciu síl NATO/NATO Force Integration Unit (ďalej len NFIU“) vyplýva z uzatvorených medzinárodných zmlúv a rokovaní ministrov členských štátov NATO, ktoré sa konalo vo februári 2015 v Bruseli aj za účasti nášho ministra Martina Glváča.

Reklama

Podobná jednotka bude pôsobiť aj v Maďarsku. Na našom území by tak malo pôsobiť 20 príslušníkov ozbrojených síl členských štátov NATO.

Spoločne s našimi vojakmi absolvujú niekoľko cvičení.

Určite je potrebné, aby naša vláda informovala dostatočne verejnosť, aby nevznikali zbytočné dohody a konšpirácie.”

 

Na snímke Sergej Chelemendik. Foto:  Chelemendik
Na snímke Sergej Chelemendik. Foto: Chelemendik

Sergej Chelemendik bývalý poslanec NR SR, spisovateľ: Znamená to len toľko, že slovenský parlament schváli akékoľvek rozhodnutie NATO. Proti hlasovali iba traja poslanci, ktorí nemajú šance byť v budúcom parlamente. Hlasovanie bolo svojím spôsobom historické, niekto si možno ešte pamätá vyhlásenia o tom, že prítomnosť cudzích vojsk je možná iba na základe referenda. Samotná prítomnosť 20 vojakov NATO vo Vajnoroch neznamená nijakú hrozbu pre Slovensko. Ak ale vyvstane otázka o rozmiestnení na Slovensku rakiet namierených na Rusko, slovenský parlament to opäť schváli a zmení Slovensko na terč pre odvetný alebo preventívny úder. A rozhovory o tom, ako Slováci majú Rusko radi a ako sa musia Slovania zjednotiť, ruské rakety nebudú počuť a nepochopia. Nedá sa mať rád Rusko a pomáhať nepriateľom ho zničiť. Bude treba si vybrať.

Reklama

 

Na snímke Eduard Chmelár. Foto: Jakub Kotian
Na snímke Eduard Chmelár. Foto: Jakub Kotian

Eduard Chmelár ­ predseda hnutia SEN:  Po štvrťstoročí od odchodu posledného sovietskeho vojaka sme si sem nepoučení vlastnými dejinami pozvali ďalších cudzích vojakov. Keď na jeseň 1968 československý parlament schválil “dočasný pobyt sovietskych vojakov na území ČSSR”, proti sa postavili len štyria statoční poslanci Národného zhromaždenia. Dnes sa ich nenašlo ani toľko. Svedomie slovenských poslancov je ako lacná prostitútka stojaca na kraji diaľnice. Práve títo lokaji militarizmu sú dnes mentálnymi dedičmi normalizácie. Raz sa budú naše deti a vnuci učiť o tomto dni ako o dni hanby.

 

Na snímke opozičná poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO). Foto: Oliver Ondráš
Na snímke opozičná poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO). Foto: Oliver Ondráš

Helena Mezenska poslankyňa za Oľano, hlasovala proti: Mrzí ma, že postoje odmietajúce budovanie vojenských základní nie sú v parlamente samozrejmosťou. Na SR nepatria žiadne vojská. Ani logistické, a ani veliteľské centrá, naša krajina je tým zbytočne ohrozovaná.

Na Zemi sme preto, aby sme spokojne a šťastne žili, nie preto, aby sme medzi sebou bojovali.

Máme si pomáhať a spolupracovať, nie bojovať.

A odo mňa nech nik ako od ženy, političky nechce, aby som odobrovala akékoľvek vojenské snahy a zámery ohrozujúce životy ľudí.

Kto iný, ak nie ŽENY, DARKYNE ŽIVOTA, ho majú povinnosť aj chrániť???

 

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. Foto: Branislav Račko
Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba. Foto: Branislav Račko

Marián Kotleba predseda BBSK, predseda strany ĽSNS:  ĽS naše Slovensko považuje hlasovanie poslancov NR SR za vytvorenie základne NATO v Bratislave za vlastizradu. Nebolo to tak dávno, kedy Slovensko opustili posledné okupačné vojská Varšavskej zmluvy a poslanci Národnej rady dnes pozývajú na Slovensko okupantov nových, tentokrát amerických. Vytvorenie tejto základne zaradí Slovensko medzi prisluhovačov svetovládnej politiky USA.

Reklama

 

Na snímke Jalal Suleiman, podpredseda Komunistickej strany Slovenska. Foto: HSP
Na snímke Jalal Suleiman, podpredseda Komunistickej strany Slovenska. Foto: Michaela Kolimárová

Jalal Suleiman, podpredseda Komunistickej strany Slovenska: “KSS vníma tento akt ako zradu národných záujmov SR a bezpečnostných istôt jej občanov. Žiaľ, je to prejav dvojtvárnosti súčasnej vládnej garnitúry. Niet pochýb o tom, že aj vojenské základne uvedeného typu sú zbytočnou provokáciou Ruskej federácie. Zvyšujú napätie a destabilizujú situáciu v stredoeurópskom regióne. Nejde o nič iné, ako o realizovanie zámerov arogantnej a agresívnej politiky USA, ktorá sleduje iba napĺňanie vlastných ekonomických a mocenských záujmov. Americkým kapitálom ovládaná Európska únia je poslušným vykonávateľom ich vôle. Je poľutovaniahodné, že väčšina poslancov NR SR, hlasovala za. Nepochopili, že aj nevedomá zrada je iba zradou. Zrada nie je názorový prejav. Nevzťahuje sa na ňu ani sloboda slova.

Očakával som, že sa bude viac poslancov NR správať ako hrdí vlastenci. Bohužiaľ, zmýlil som sa. Mnohí z nich hlasovali za návrh vlády kvôli “zodpovednosti” voči svojim politickým stranám, ale nepochopili, že zo zodpovednosti sa nekolaboruje.”

 

Na snímke politológ Roman Michelko. Foto: HSP
Na snímke politológ Roman Michelko. Foto: HSP

Roman Michelko, politológ: Vychádza z logiky správania sa súčasnej vlády. Na jednej strane je relatívne nezávislá rétorika kritizujúca prešľapy NATO (Irak , Sýria , Líbya), na druhej strane ústretovosť napríklad pri nákupe vojenskej techniky (americké vrtuľníky Black Hawk). Vytvorenie veliteľstva síl je tiež podobný „kompromis“. Na rozdiel od Kisku má Fico dosť súdnosti, aby sa nesnažil o zriadenie regulárnej vojnovej základne. Nehovoriac o ďalších megaextrémoch ­ napríklad poslanca Osuského, ktorý organizoval autobusy na vítanie konvoja NATO, to už je aj na servilné slovenské pomery ťažká patológia.

Reklama

Čo sa týka hlasovania v parlamente až na pár výnimiek (takmer všetko sú to však vplyvom nevýznamní a v politike končiaci poslanci ) parlament hlasoval unisono. Z toho vyplýva, že ani prípadná výmena garnitúr by na tomto postoji nič nezmenila. Naopak, je veľká pravdepodobnosť, že by to bolo ešte podstatne horšie.

 

Na snímke poslanec Smeru-SD a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha. Foto: TASR
Na snímke poslanec Smeru-SD a šéf európskeho výboru Ľuboš Blaha. Foto: TASR

Ľuboš Blaha – poslanec NR SR Smer, na hlasovaní bol neprítomný:  Neodpovedal.

 

Na snímke Andrej Danko. Foto: Branislav Račko
Na snímke Andrej Danko. Foto: Branislav Račko

Andrej Danko, predseda SNS: Pre SNS je neprijateľná dlhodobá prítomnosť akýchkoľvek cudzích vojsk na našom území v akejkoľvek forme, okrem krátkodobých vojenských cvičení. Ministerstvo obrany tvrdí, že žiadnu základňu vo Vajnoroch neplánuje, že v prípade styčného integračného tímu Severoatlantickej aliancie (NATO Force Integration Units – NFIU) ide ,,len o skupinu plánovačov”. Podľa SNS tak však veľmi málo reaguje na obavy obyvateľov, že môže ísť len o prvý krok k prítomnosti väčšieho počtu cudzích vojakov u nás. SNS preto vyzýva vládu, aby so všetkou zodpovednosťou verejnosť buď informovala o procese, ktorý podľa všetkého je už nezvratný.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali