Útok v mešite v kanadskom Québecu odsúdili Merkelová i Hollande i Juncker

Útok v mešite v kanadskom Québecu odsúdili Merkelová i Hollande i Juncker

Québec/Berlín/Paríž 30. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila dnes “opovrhnutiahodný” útok na mešitu v kanadskom meste Québec

Hovorca Merkelovej Steffen Seibert povedal, že nemeckú kancelárku streľba počas nedeľňajších modlitieb, pri ktorej zomrelo šesť ľudí, šokovala.

Reklama
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

“Pokiaľ je zámerom vrahov rozoštvať proti sebe ľudí rôznych vier, alebo ich rozdeliť, nesmú v tom uspieť a ani neuspejú. V smútku stojíme po boku moslimskej komunity v Québecu,” vyhlásil v mene nemeckej kancelárky Seibert.

Streľbu v mešite v kanadskej francúzskej provincii Québec odsúdil dnes ako “hnusný útok” aj francúzsky prezident Francoise Hollande. Kanadským najvyšším predstaviteľom – šéfovi provincie Philippemu Couillardovi a kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi – ponúkol pomoc Francúzska.

Reklama

Podľa Hollanda “to bol québecký povestný duch mieru a otvorenosti, ktorý chceli títo teroristi poškodiť”. “Francúzsko stojí na strane obetí a ich rodín,” dodal prezident, ktorého krajina sa uplynulom čase sama stala terčom série útokov islamských teroristov.

Ilustračmé foto
Ilustračmé foto

 

Premiér provincie Québec Philippe Couillard ohlásil na dnes masové mierové pochody občanov, ktoré sa budú konať po celej provincii. Québec podľa neho rovnako ako všade inde vo svete zasiahol terorizmus. V tomto prípade podľa neho išlo o zabíjanie určitej komunity, o motíve činu však, až pokým nebude úplne zrejmý, hovoriť nechcel.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil streľbu v mešite za “teroristický útok na moslimov”. Vidieť takéto “nezmyselné násilie” podľa neho “trhá srdce”. Trudeau zároveň ubezpečil, že kanadské orgány činné v trestnom konaní “urobia všetko pre to, aby dostihli páchateľov tohto činu, ako aj všetkých činov netolerancie”.

Šesť zastrelených osôb bolo vo veku približne od 35 do 70 rokov. V čase útoku sa v mešite nachádzalo 39 ľudí. Zatknuté boli dve osoby – jedna priamo na mieste činu a druhá v neďalekej lokalite Ile d’Orléans. Incident sa udial v nedeľu večer v priestoroch québeckého islamského kultúrneho centra, slúžiaceho ako mešita.

Reklama

 

Kanade v súvislosti s víkendovým útokom vyjadril v mene EK sústrasť Juncker

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Foto:Geert Vanden Wijngaert
Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Foto:Geert Vanden Wijngaert

Sústrasť a solidaritu obetiam a blízkym obetí nedeľňajšieho útoku v kanadskej mešite vyjadril dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Vyzval na jednotu a spoločný boj proti terorizmu.

“Veľmi sa ma dotkol teroristický útok na moslimskú komunitu v meste Québec. Obetiam útoku a ich blízkym by som chcel vyjadriť sústrasť. Rád by som Vám, pán premiér, a tiež celému kanadskému národu vyjadril solidaritu Európskej komisie v tejto ťažkej chvíli,” uviedol Juncker v kondolenčnom liste zverejnenom na Twitteri.

Dodal, že EÚ a Kanada zdieľajú hodnoty, ako je otvorenosť a tolerancia, čo nezmenia ani podobné násilné činy a je potrebné pokračovať v boji proti terorizmu.
 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali