Môžu Rusi obkľúčiť a zlikvidovať jednotky NATO v Pobaltí?

Môžu Rusi obkľúčiť a zlikvidovať jednotky NATO v Pobaltí?

Pobaltie 9. júla 2016 (HSP-Dmitry Lovetsky)

 

Podľa informácií, ktoré zverejnil na ruskom servri warfiles.ru ruský vojenský analytik Ivan Gog, NATO si uvedomuje hrozbu, ktorá sa ako Damoklov meč v prípade konvenčnej vojny vznáša nad ich vojenským kontingentom v Pobaltí. Záujemci o presné znenie článku v ruštine sa môžu pozrieť TU

Ivan Gog rozoberá čisto hypotetickú možnosť konvenčej vojny a nie totálnej vojny za použitia zbraní hromadného ničenia. Možnosť vypuknutia atómovej vojny je totiž značne nereálna – nie preto, že by svetoví politickí lídri trpeli prehnaným sentimentom alebo filantropiou k bežným ľuďom, ale preto že v protiatómovom bunkri sa diametrálne zmení celý systém hodnôt a elít.

Reklama

Pre bližšie pochopenie – ako by v protiatómovom bunkri dokázala Hillary Clintonová prinútiť šéfa svojej ochranky, aby si neotvoril konzervu fazule, pretože musia šetriť? Politické elity si uvedomujú hrozbu bunkra a vedia, že ak raz podobne ako Hitler budú musieť vliezť do bunkra, živí z neho určite nevylezú. Kvôli tejto skutočnosti je teoretická možnosť totálnej atómovej vojny málo pravdepodobná.

Ale vráťme sa ku konvenčnej vojne. Hrozby pre jednotky NATO sú zrejmé z nasledujúcej mapy

Reklama

Podľa ruských a amerických odborníkov môžu Rusi zablokovať východnú hranicu Poľska v oblasti tzv. “Koridoru Suwalki”, ktorý je životne dôležitý pre jednotky NATO dislokované v oblasti Pobaltia. Navyše Kaliningrad, Bielorusko, ruská nadvláda vo vzduchu a kontrola Baltického mora protilodnými raketami, neumožnia nadvládu letectva NATO takisto neumožnia letectvu NATO aktívne dlhšie operovať nad Pobaltím a Ruskom, takže sa NATO musí spoliehať na spojenie s Poľskom.

Prečo má “koridor Suwalki” taký veľký strategický význam? Musíme si uvedomiť, že ide o približne 64 kilometrov široký úsek s rozvinutou dopravnou infraštruktúrou, ktorá umožňuje jednotkám NATO dislokovaným v Pobaltí prísun zásob, bojového materiálu i posíl. Bez tohto koridoru nie je možné viesť aktívne bojové operácie.

Rusi majú vypracovaný variant s kontrolou tohto koridoru, vrátane likvidácii spomenutých dopravných tepien, nachádzajúcich sa v uvedenom koridore. V prípade konvenčnej vojny, ak by Bielorusko bojovalo na strane Ruska by sa tak jednotky NATO ocitli v priamom ohrození, pričom by im hrozilo reálne nebezpečenstvo obkľúčenia a likvidácie.

Na území Ruska voči ním stojí totiž niekoľkonásobne vyššia sila, vzdušnou a námornou cestou by NATO svoje jednotky zásobovať nedokázalo, zničiť ruské jednotky v Kaliningrade by stálo v konvenčnej vojne množstvo životov vojakov NATO. Preto ak by Rusi ovládli Suwalki, boli by NATO jednotky v Pobaltí bez posíl a zásob odsúdené na istú smrť.

Podľa slov viacerých amerických analytikov momentálne by Rusko dokázalo obsadiť Pobaltie približne do troch dní, politickí predstavitelia Litvy, Lotyšska a Estónska preto hystericky bijú na poplach a žiadajú, aby ich chránili jednotky NATO. Jednotky NATO ich už teda chránia, ukazuje sa však že ochrana má veľmi chimerický charakter.

Reklama

Dôležitým faktorom v prípadnom konvenčnom konflikte by bol postoj Bieloruska. Samozrejme existuje možnosť, že sa Bielorusko pokúsi ostať neutrálne, prípadne zaujme protiruský postoj. Podľa analytikov z USA však majú Rusi pripravený aj variant pre takýto málo pravdepodobný vývoj scenára.

Územie Bieloruska nie je vhodné ako nástupný útok voči Rusku, územie z veľkej časti pokrývajú močiare. V čase II. Svetovej vojny v tejto oblasti bojovali Kovpakove partizánske oddiely, ktoré v močiaroch nedokázali Nemci poraziť a kvôli terénu nemohli využívať ani svoje tankové jednotky. Ruské výsadkové jednotky by dnes túto oblasť premenili na nepriechodné trasovisko, ktoré by sa stalo nočnou morou pre jednotky NATO.

V prípade lavírovania Bieloruska by podľa amerických vojenských expertov navyše Rusi v konvenčnom konflikte brutálne zvýšili tlak na pobaltskom fronte, aby sa čo najskôr spojili so svojími obkľúčenými jednotkami v Kaliningrade. Ruské letectvo, delostrelectvo a tankové vojská by ťažili zo skutočnosti, že ich zásobovacie cesty sú na rozdiel od zásobovacích ciest NATO krátke a jednotky NATO by mali obrovské problémy a straty.

Na základe uvedených hodnotení to vyzerá tak, že ani americkí odborníci reálne nerátajú s možnosťou konvenčného konfliktu v ktorom by nemali vzdušnú prevahu a navyše ich jednotky by utrpeli porážku.

Takže, ak sú vojenské možnosti NATO v Pobaltí aj teoreticky značne obmedzené a štrnganie zraňami v Pobaltí má viac menej propagandistický charakter a všetci to chápu – načo je vlastne dobré?

Reklama

Odpoveď je jednoduchá. Aktivity NATO v Pobaltí majú najmä politický charakter. Ide o rozdúchanie novej Studenej vojny, ktoré umožňuje navýšenie financií do zbrojárskeho priemyslu a politicky odôvodňuje existenciu NATO. Zvyšovanie počtu vojakov NATO predstavuje faktor zvyšovania politického tlaku na Rusko a USA veria, že sa im v čase trvania sankcií možno podarí Rusko “uzbrojiť”. Takisto sa USA pripravujú na možnosť, že sa náhodou podarí Majdan v Rusku, aj keď momentálne možnosť Majdanu v Rusku je značne nízka.

V prípade, ak by sa USA podarilo eliminovať vplyv Putina a do čela krajiny cez Majdan a farebnú revolúciu dosadiť vlastnú politickú figúrku, podobne ako sa im to podarilo v prípade Gorbačova a Jeľcina, situácia by sa diametrálne zmenila.

Cez proamerické politické elity by mohli USA znova kontrolovať dianie v Rusku, ruská armáda by nemohla zasiahnuť, ruské atómové zbrane by USA neohrozili a jednotky NATO v Pobaltí, spoločne s Ukrajincami, Poliakmi, Gruzíncami, teroristami na Kavkaze či v stredoázijských bývalých sovietskych republikách by sa určite celkom hodili pri parcelizácii a likvidácii Ruska.

Po odstránení Putina a dosadení bábkovej proamerickej vlády by v mene ochrany demokracie civilizačných hodnôt nasledoval rýchly preventívny konvenčný útok na Rusko (v mainstreamovej tlači by sa objavili informácie že hrozí útok protidemokratických síl pomocou armádneho prevratu), možno by sa podobne ako v prípade Nagasaki a Hirošimy uskutočnil aj menší odstrašujúci atómový útok na niektoré centrálne oblasti Ruska, aby sa proces parcelizácie Ruska značne urýchlil.

To, čo nevyšlo USA v rokoch 1991 – 1998, by sa uskutočnilo v oveľa brutálnejšej miere znova. A USA by sa zachránili v pozícii svetového lídra a žandára doslovne “v hodine dvanástej a navyše hrobárovi z lopaty”. Americká hegemónia by trvala viac ako 100 ďalších rokov a čo by to znamenalo v ekonomickom, politickom, kultúrnom či sociálnom kontexte, si vie čitateľ domyslieť aj sám.

Verím tomu, že Rusi si uvedomili akú spravili chybu za Gorbačova a Jeľcina a čo by ich čakalo, ak by túto chybu spravili znova. Takisto som presvedčený, že Rusi chápu – ak sa musí umrieť, je lepšie umrieť postojačky a zničiť pritom nepriateľa, ako živoriť na kolenách a byť mu vydaný na nemilosť.

Na záver len toľko – plánoval aj Napoleon a plánoval aj Hitler. Momentálne plánujú USA i NATO, od plánovania k realizácii plánov však vedie najmä v prípade Ruska veľmi ťažká a tŕnistá cesta.

Branislav Krasnovský

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali