Moldavský exprezident prekvapil amerického veľvyslanca: Porozprával mu, ako sa dobre žilo v Moldavsku za čias “sovietskej okupácie”

Moldavský exprezident prekvapil amerického veľvyslanca: Porozprával mu, ako sa dobre žilo v Moldavsku za čias “sovietskej okupácie”

Kišiňov 24. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Roveliu Buga)

 

Tretí prezident v histórii samostatného Moldavska, v súčasnosti predseda Komunistickej strany tejto krajiny, Vladimír Voronin v jednom liste americkému veľvyslancovi v Moldavsku Jamesovi Pettitovi viackrát nepríjemne prekvapil tohto diplomata

Na snímke Vladimir Voronin
Na snímke Vladimir Voronin

Exprezidenta Moldavska Vladimíra Voronina dvakrát zvolili do najvyššej funkcie v krajine – v rokoch 2001 a 2005.  Najnovšie ho nepríjemne prekvapila účasť amerického veľvyslanca Jamesa Pettita na otvorení Múzea sovietskej okupácie v moldavskom hlavnom meste Kišiňove. Americkému diplomatovi poslal list, v ktorom vyjadril svoju nevôľu ako s faktom otvorenia podobného pochybného múzea, tak aj s tým, že na ceremoniáli otvorenia múzea sa zúčastnil aj americký veľvyslanec v Moldavsku.

Reklama

Tento pomerne „štipľavý“ list sa dostal aj do moldavských médií. Vo svojom liste moldavský exprezident Vladimír Voronin porozprával americkému diplomatovi, ako sa v Moldavsku žilo za čias „sovietskej okupácie“ a prízvukoval, že vtedy obyvatelia krajiny žili oveľa lepšie ako v súčasnosti. Podčiarkol, že niečo asi na tomto svete je postavené na hlavu…

„Keď som sa dozvedel, že ste boli na otvorení výstavy takzvanej „Sovietskej okupácie“, priznám sa, bol som v šoku. Je to možné? Azda je možné zabudnúť na to, kto zvíťazil nad fašistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne? Azda sa dá zabudnúť na to, kto boli spojenci v tomto boji? Azda dá sa zabudnúť na to, že počas Jaltskej konferencie sa Stalin, Roosevelt  a Churchill dohodli na povojnovom usporiadaní Európy? A chce niekto zabudnúť na Druhý front, ktorý urýchlil oslobodenie Európy od fašizmu?“ prízvukoval Voronin.

Reklama

„Viete, pán veľvyslanec, v čom vlastne spočívala „sovietska okupácia“ tu, v Moldavsku? V tom, že „okupanti“ na rozkaz Stalina presťahovali sem z Petrohradu 2. Vysokú školu zdravotnícku – aj so všetkými profesormi a celou učebnou základňou. V tom, že vtedy v Moldavsku otvorili hneď niekoľko vysokých škôl, hlavne pedagogických, stredných škôl, stredných technických škôl, ktoré tu pred tým neboli. V tom, že tu vytvorili silné poľnohospodárske a priemyselné podniky a poskytli im modernú techniku. V tom, že tu vybudovali veľa nemocníc a taktiež ich zabezpečili modernou technikou, prístrojmi a zariadeniami. V tom, že v Moldavsku vybudovali množstvo závodov, fabrík, obytných domov, vytvorili silnú robotnícku triedu a vychovali vysokokvalifikovaných a dobre platených odborníkov. V tom dokonca, že práve vtedy vybudovali moldavské hlavné mesto Kišiňov,“ podčiarkol.

Vladimír Voronin sa pýta amerického veľvyslanca, kde sa niečo také ešte aspoň raz stalo, aby sa podobným spôsobom chovali „okupanti“? Opýtal sa ho, či pozná podobné príklady. „A viete o tom, že v sovietskom Moldavsku sa vydával najväčší počet kníh v ZSSR v prepočte na jedného obyvateľa? Viete o tom, že naše divadlá, filmové štúdiá, ľudová tvorba a umenie získali uznanie v celom svete? Predtým to nikdy nebolo, ani teraz to tak nie je… Takže taká bola tá „sovietska okupácia“! Niet sa čomu čudovať, že ľuďom sa cnie za týmto obdobím, na ktoré si spomínajú s nostalgiou a ľutujú, že tie časy sú preč. Pán veľvyslanec, väčšina našich ľudí by chcela vrátiť tú „sovietsku okupáciu,“ zdôraznil Vladimír Voronin.

Poukázal na to, že aj on sa stal „obeťou sovietskej okupácie“: „Tým, ktorí stratili počas vojny jedného alebo oboch rodičov, štát pomáhal najviac a miliónom ľudí vytvoril podmienky, aby mohli študovať a úspešne pracovať, zariadiť si život tak, ako si želali. Vďaka „sovietskej okupácii“ som absolvoval tri vysoké školy, stal som sa ministrom a generálom. A už v tejto modernej dobe mi moldavský ľud zdôveril funkciu prezidenta tejto krajiny, čo bolo obrovskou poctou pre mňa. Moldavský ľud mi tak veril, že ma zvolili do funkcie prezidenta dvakrát,“ pripomenul.

Vysvetlil aj to, prečo sa obrátil na amerického veľvyslanca. „Prečo to všetko píšem? Pretože pre mňa to bol mimoriadne nepríjemný šok, keď som vás videl na otvorení tejto výstavy. Zorganizovali ju nacional-unionisti, radikáli a ich šéfovia z Bukurešti, ktorí riadia tieto „marionetky“. Som presvedčený, že tí, ktorí zariadili aj vašu účasť na tejto podradnej, falošnej a hnusnej expozícii, vás oklamali,“ podčiarkol v závere svojho listu Vladimír Voronin.

Pripomenieme iba to, že múzeum „sovietskej okupácie“ otvorili v Kišiňove koncom marca z iniciatívy súčasného moldavského ministra obrany a člena moldavskej Liberálnej strany Anatolija Šalaru.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali