Ľudovít Števko: Hlas Andreja Kisku nie je hlasom národa

Ľudovít Števko: Hlas Andreja Kisku nie je hlasom národa

Bratislava 17. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Seth Wenig)

 

Keby si niekto dal tú námahu a zostavil zbierku citátov z rečníckych vystúpení Andreja Kisku, podobnú slávnej knihe hlúpostí Georgea Busha ml., zbierka nášho prezidenta by zaujala v rebríčku vyslovených hlúpostí politikov čestné druhé miesto hneď za americkým exprezidentom.

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska
Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska

Pravdaže, Slovák Kiska môže Američana Busha ešte predstihnúť, veď sedí v Grasalkovičovom paláci na miestodržiteľskom stolci nepomerne kratšie ako povestný Američan v Bielom dome. Aj hlúposť, aby sa vyfarbila v plnej nahote, potrebuje nejaký čas a náš pán prezident ho iste využije po svojom.

Reklama

Ale poďme k našej téme a načrime do vyjadrení našej hlavy štátu aspoň za posledné dva mesiace. Andrej Kiska na nedávnom 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyslovil niečo, z čoho musia bolieť uši každého rozmýšľajúceho človeka. Povedal: „Ľudia bojujú v menšom počte vojen, páchajú menej vrážd…“ Keď sa pozrieme na vec z pohľadu štatistiky, zistíme, že od skončenia II. svetovej vojny viedli len USA desiatky agresívnych vojen po celom svete – v  Južnej Amerike, Afrike, Ázii a Európe. Na ich vymenovanie od Kórey a Vietnamu po Juhosláviu, Afganistan a Líbyu by sme potrebovali celú jednu stranu. A že sa znížil vo svete počet vrážd môže tvrdiť iba ignorant.

 

Reklama

Na pôde OSN vyriekol Kiska aj iné „pamätné“ slová.

Napríklad kritizoval Viktora Orbána za jeho antipatiu k utečencom a nabádal imaginárnych populistických politikov, aby netrpeli vo svojich krajinách extrémizmus, xenofóbiu a fašizmus. Treba povedať, že svojimi frázami o empatii k utečencom, o zmysle pre zodpovednosť, ktorý je vraj „často limitovaný našimi národnými hranicami,“ zaujal iba málokoho. Zato vyjadrenie Miloša Zemana bolo výrečné aj adresné, keď povedal:  „Nálepka či nadávka extrémisti, xenofobovia, islamofobovia, rasisti alebo fašisti nie je argument a preukazuje iba myšlienkovú nedostatočnosť tých, kto ich vyslovuje.“ Ku kritike Viktora Orbána iba toľko: Kritizovať predstaviteľa spriateleného susedného štátu, s ktorým nás viaže spoločná politika Vyšehradskej štvorky je prinajmenšom nemiestne ak nie vyslovene hlúpe.

Na prejav nášho prezidenta v OSN nadväzovalo jeho vystúpenie na pražskom Fóre 2000, ktorému tlieskal zástup havloidov. Aj tu sa náš rečník vytasil čudným slovným spojením: „Sme šokovaní Dáišom, aký je hrozivý, ale ľudia sa menej zabíjajú, konfliktov je menej…“ Pravdepodobne nikomu zo zúčastnených neprekážal Kiskov oxymoron – na jednej strane hrozný Dáiš, ktorý vraždí ľudí v masovom meradle a na druhej strane, naopak, zabíja sa menej ľudí aj konfliktov je menej. Spojenie slov takého protichodného významu by nevymyslel ani Charles Baudelaire, básnik „nemravných“ Kvetov zla.

 

Čo uniklo prezidentovi 

Reklama

Z rétorických prejavov nášho amerického miestodržiteľa najviac bije do očí kritika Vyšehradskej štvorky na prezidentskom summite v poľskom Rzeszówe. Kým slovenský prezident hovoril o terajšom zlom obraze vyšehradskej skupiny v Európe a vyzval nepoužívať V4 ako štít pre vnútropolitické zámery, český prezident Miloš Zeman poznamenal, že najmä v prípade migračnej krízy sa V4 ukázala múdrejšia ako zvyšok EÚ. Rozdiel medzi týmito dvoma názormi je evidentný. Zdá sa, že hlave štátu v Bratislave uniklo, že predstavitelia EÚ sa v politike  migrácie prikláňajú na stranu Vyšehradskej štvorky a tzv. utečenecké kvóty sú mŕtvou témou.

Ako teda môžeme chápať kontroverzný postoj nášho prezidenta ak nie ako snahu o podkopanie vážnosti skupiny V4 v očiach EÚ? Kiska predsa nie je tak naivný, aby nechápal dosah svojich slov. To, že zostal so svojimi názormi na summite osamotený ako „kôl v plote“ (v blahej pamäti Miloša Jakeša), nemení nič na jeho hanebnom poslaní vyvolať rozkol vo vyšehradskej skupine, len preto, aby sa zapáčil na Slovensku médiám hlavného prúdu a svojím bábkovodičom z blízkeho i vzdialeného zahraničia.

Priateľ Porošenka a Erdogana sa v polovici prezidentského mandátu viackrát mýlil a viackrát vyslovil hlúposť, ktorú mu dnes sotva ktosi pripomenie. Keď bol novodobý sultán Recep Tayyp Erdogan na návšteve v Bratislave, Kiska označil Turecko za „ostrov stability a štítom proti hrozbám pre našu bezpečnosť,“ od ktorého sa máme na Slovensku čo učiť. Pokračovať v podobných trápnych sentenciách nemá význam. Našťastie nemáme prezidentský systém ako v USA, preto americký klon, ktorý sa zdržuje v prezidentskom paláci nemá vplyv na politiku V4 ani na politiku vlády Slovenskej republiky. Lebo hlas súčasného slovenského prezidenta nie je hlasom národa.

Ľudovít Števko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali