Komunálne voľby na Ukrajine: Politický prieskum, nízky záujem voličov, bitky, streľba, fraška a “Hviezdne vojny”

Komunálne voľby na Ukrajine: Politický prieskum, nízky záujem voličov, bitky, streľba, fraška a “Hviezdne vojny”

Kyjev, 25. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Dnes sa na Ukrajine konajú komunálne voľby. Zo všetkých kútov krajiny prichádzajú informácie o priebehu volieb. Mnohé sa podobajú na správy z frontov: niekde dochádza k bitkám, inde musela zakročiť polícia a občas došlo k prestrelkám… 

Nie je náhodou preto Kyjev podnikol preventívne opatrenia – tak povediac, pre každý prípad. Na voľby sa pripravilo… 7 tisíc záchranárov zo Štátnej služby pre mimoriadne situácie (na Ukrajine voľby asi považujú tiež za mimoriadnu situáciu) a 2 tisíc kusov záchranárskej techniky. Desiatky tisíc policajtov pomáhali dodržiavaniu poriadku a zákonnosti a viac razy museli zasahovať. Občas dochádzalo aj ku komickým situáciám, ale o tom neskôr…

Reklama
Volič si kontroluje volebné lístky vo volebnej miestnosti v Kyjeve počas regionálnych volieb 25. októbra 2015. Na Ukrajine sa začali dnes voľby do miestnych samospráv. Ukrajinci si zvolia zástupcov do 10.778 regionálnych, mestských a okresných rád prostredníctvom pomerného volebného systému
Volič si kontroluje volebné lístky vo volebnej miestnosti v Kyjeve počas regionálnych volieb 25. októbra 2015. Na Ukrajine sa začali dnes voľby do miestnych samospráv. Ukrajinci si zvolia zástupcov do 10.778 regionálnych, mestských a okresných rád prostredníctvom pomerného volebného systému

Od začiatku prichádzali správy o zamínovaných budovách a pripravovaných teroristických činoch a polícia mala plné ruky práce. Policajný riaditeľ Kyjevskej polície Alexander Tereščuk uviedol, že ministerstvo vnútra Ukrajiny má informácie, že „určité politické sily za pomoci niektorých médií a pozorovateľov sa budú snažiť vyvolať v ukrajinskej metropole neporiadok a chaos v priebehu volieb.“

Odeská polícia preverovala informáciu o podmínovaní budovy školy v Belgorod-Dnesterskom okrsku. V priebehu nedele polícia musela reagovať na desiatky podobných poplašných správ a riešila desiatky priestupkov, násilností, hádok a porušovania poriadku. Armáda a polícia posilnili všetky kontrolné stanovišťa na hraniciach s Luhanskou a Doneckou republikou. Informoval o tom hovorca Protiteroristickej operácie v Luhanskej oblasti podplukovník Ruslan Tkačuk.

Reklama

Ráno začali prichádzať správy, že aktivisti vo všetkých regiónoch krajiny rozdávajú letáky, v ktorých vyzývajú občanov, aby sa nezúčastnili na voľbách. Prebudili sa sprejeri, ktorí svojimi občas dosť tvrdými nápismi a karikatúrami vyjadrili svoj vzťah k týmto voľbám. Počas celej nedele do centrály Volebnej komisie prichádzali desiatky sťažností na porušovanie a ovplyvňovanie priebehu volieb. V niektorých lokalitách vôbec sa nekonali.

Kvôli napätej situácii a totálnemu nezáujmu obyvateľstva komunálne voľby zrušili v Doneckej a Luhanskej oblasti – v tých lokalitách, ktoré sa nachádzajú pod kontrolou ukrajinskej armády. Taktiež zrušili voľby v Mariupoli a Krasnoarmejsku. Podľa prvých správ, voľby sa tu pokúsia zorganizovať 15. novembra.

Volebné miestnosti sa v Mariupole otvorili o 8.00 h miestneho času, presne podľa plánu. Na mieste už boli prichystané urny a členovia volebnej komisie, chýbali však hlasovacie lístky.

“Obyvatelia Mariupolu, väčšinou dôchodcovia, prichádzali do volebných miestností. Členovia volebnej komisie na miestnych volebných staniciach im hovorili, že sa môžu zaregistrovať, ale vysvetlili, že nemôžu hlasovať. Tvrdili, že zatiaľ nie sú dostupné hlasovacie lístky,” napísal Ukrinform.

Do volebného okrsku č. 590958 v meste Sumy zabudli nainštalovať… volebné kabínky a mnohí voliči zapĺňali volebné lístky na stoloch, parapetoch alebo priamo na podlahe – stojac na kolenách. Niektorí tunajší novinári preto žartovali, že občania sa modlili, aby Pán Boh im pomohol zvoliť si toho správneho kandidáta.

Reklama

V meste Lisičansk ráno, tesne pred začiatkom volieb, neznámi páchatelia podpálili osobné auto predsedníčky volebnej komisie a zástupkyni politickej strany Opozičný blok Natálii Kravčenkovej. Novinárom porozprávala, že ju už dlhšie sa snažili ovplyvniť určité mestské štruktúry, aby zariadila „správne“ výsledky volieb…

V meste Chmeľnický sa v bare pobili horkokrvní voliči. Bitka sa skončila paľbou z pištolí. Pikantériou je, že sa na celej tejto „nepríjemnosti“ zúčastnil aj jeden z kandidátov istej politickej strany. Štyroch účastníkov „incidentu“ museli ošetriť v nemocnici.

Stáli sa však aj veselšie epizódy. Napríklad do volebného okrsku v Odese prišli voliť… hrdinovia filmu „Hviezdne vojny“ – Darth Vader, Chewbacca a iní. Mimochodom, aby naši čitatelia boli v obraze, na Ukrajine už vytvorili politickú stranu Dartha Vadera a samotný líder strany mieni kandidovať v budúcich prezidentských voľbách. Možno aj preto polícia neprekážala a pustila budúceho prezidentského kandidáta do volebnej miestnosti.

Horšie však pochodil jeho kamarát – Chewbacca, ktorého policajti z volebnej miestnosti vyhodili. Novinárom, ktorí sa pýtali, prečo sa zachovali tak nedemokraticky, vysvetlili, že do volebnej miestnosti občania musia vchádzať s občianskym preukazom, ale Darth Vader ho nepredložil. Darth Vader vysvetlil, že Chewbacca nemá trvalý pobyt, žije v odeských katakombách a preto nemá občiansky preukaz. Policajti strhli z Chewbaccy jeho kostým, nasadili mu na ruky putá a odviezli ho na policajnú stanicu – ta účelom zistenia totožnosti „bezdomovca“…

Volebné miestnosti dnes na Ukrajine otvorili o 8. hodine. Na poludnie zo všetkých regiónov prichádzali správy o nízkej volebnej účasti. Vtedy vo väčšine okrskov zaregistrovali 12 – 18-percentnú účasť voličov. Volebné miestnosti sa zatvoria o 20. hodine a hneď na to začnú zverejňovať prvé výsledky volieb v jednotlivých mestách.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali