Zbořil: Téma ruskej hrozby sa v médiách naraz vytráca. Ide o ticho pred búrkou alebo o dôkaz nemohúcnosti EÚ a NATO?

Zbořil: Téma ruskej hrozby sa v médiách naraz vytráca. Ide o ticho pred búrkou alebo o dôkaz nemohúcnosti EÚ a NATO?

Praha 29. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Historik a politológ Zdeněk Zbořil v rozhovore pre server PrvníZprávy.cz kriticky ohodnotil činnosť rôznych inštitúcií a orgánov EÚ. Tvrdí totiž, že je ich pozornosť dnes zameraná na riešenie úplne nerelevantných vecí, čo podľa neho možno vidieť na príklade Poľska a Maďarska. Následne sa zamyslel aj nad úlohou NATO ako bezpečnostnej záruky pre krajiny EU

sídlo vlajky Európskej únie
Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli

Zbořil upozorňuje na to, že povesť rôznych inštitúcií EÚ sa teraz v dôsledku jej “nedefinovateľných činností” neustále zhoršuje, a to sa potom prenáša dokonca aj na obraz celej EÚ v Európe a vo svete. To je podľa politológa neprijateľná situácia, za ktorú by sa mal niekto určite zodpovedať, lebo dôsledkom týchto “veľkých nápadov” bude nielen narušená povesť, ale aj politická kultúra ako taká.

Reklama

 

Vetovanie rozpočtu Poľskom a Maďarskom

EÚ tak napríklad podľa Zbořila rieši obmedzenie lyžiarskej sezóny hneď v niekoľkých alpských krajinách, ale pritom sa zásadne nehovorí o rozpočte. Spoločné stretnutie reprezentantov národov a rozdeľovanie peňazí vybraných z daní je podľa neho jedna zo základných funkcií zastupiteľských inštitúcií, ktorá je garanciou spravodlivosti.

Reklama

“Pritom sa len trochu zmätene dozvedáme, že Poľsko a Maďarsko zablokujú kvôli nejakej námietke schvaľovanie rozpočtu. Odpoveďou na túto námietku je, “že ich presvedčíme”. To si môžeme vyložiť ako, že “im dohovoríme”, alebo sa budeme vyhrážať či pomôžeme usporiadať nejakú farebnú revolúciu,” interpretuje Zbořil postoj EÚ.

“Samozrejme, že problém zákazu potratov v Poľsku je problém kultúrny, spoločenský a tiež politický, ale nestačí Poľsku hroziť len ľudskými právami. Rovnako tak ďalšia námietka o obmedzovaní slobôd v Maďarsku, obmedzovaní demokracie, ktorú si dokonca trúfla pani komisárka Jourová vmiesť do tváre celému Maďarsku, nielen Orbánovi, ako si ona myslela, ale celému Maďarsku, a obviniť ich z nedostatku demokracie. To je falošný problém, s tým sa dá preklenúť nejaká situácia dohadovania sa na úrovni kmánov, ale nie je to problém napríklad už ani pre predsedajúcu krajinu EÚ,” upozorňuje Zdeněk Zbořil.

 

Nečinnosť EÚ

Politológ v tejto súvislosti nadobúda presvedčenie, že sa stále “prehlbuje a rozširuje len neschopnosť rôznych inštitúcií a orgánov EÚ pochopiť, čomu majú vlastne slúžiť, a sústredili sa príliš na to, že ich mocenská pyramída je daná raz a navždy”.

Inštitúcie EÚ navyše podľa Zbořila nechápu, že existujú len preto, aby reagovali na súčasnú situáciu. Namiesto toho však len vytvárajú zdanie, že niečo podobné robia:

Reklama

“Môžeme hovoriť napríklad o masovom šírení infekcie, o ktorom sa museli dohadovať jednotlivé štáty bilaterálne a až potom sa dopracovala EÚ k nejakému mnohostrannému rozhodnutiu, ale to rovnako zostalo na bilaterálnej úrovni. Len musíme “preukazovať solidaritu” a na úrovni veľkých slov, ktoré sú vyprázdňované práve nečinnosťou alebo obmedzenou činnosťou EÚ ako celku,” uviedol Zdeněk Zbořil v rozhovore.

 

Modernizácia NATO a ruská hrozba

V súvislosti s dohadmi novinárov o tom, že by nastupujúci americký prezident Joe Biden mohol mať v pláne nejako reformovať NATO, sa Zbořil zamyslel nad budúcou úlohou Severoatlantickej aliancie.

“Čo vlastne znamená zlepšovanie spolupráce v rámci NATO a medzi NATO a ďalšími subjektami medzinárodnej politiky? Keď si pripomenieme nedávne slová Správy Vojenského spravodajstva ČR o predpoklade zvyšovania napätia na medzinárodnej scéne, tak si otázku o budúcnosti NATO musíme tiež položiť. To nie je len otázka, či je funkčné alebo nefunkčné, ale je potrebné uvažovať o tom akú úlohu bude mať vzťah centrálnych inštitúcií NATO k Turecku, významnému členskému štátu. Turecko, ktoré podporovalo azerbajdžanské víťazstvo v spore s Arménskom a eliminovala sa nielen úloha Bezpečnostnej rady a Organizácie OSN, ale ja som v tejto súvislosti nepočul ani nejaké rady z EÚ. Tá síce neoplýva veľkým intelektom na úrovni koordinátorov zahraničnej politiky EÚ, ale predsa len by sa k tomu mala EÚ nejakým spôsobom vyjadriť,” upozorňuje Zdeněk Zbořil.

My sa zatiaľ podľa politológa len dozvedáme, že Severoatlantická aliancia chce niečo dosiahnuť, ale pritom nevieme čo presne, a čo konkrétne robí, aby svoje túžby splnila.

Reklama

“Či to nie je, ako hovorí v inej súvislosti Václav Klaus, len “túžba po túžbe” a potom aj v tejto súvislosti ma zaujíma, ako to, že sa aj v českom mediálnom prostredí, rovnako ako aj v európskom, zrazu vytráca tzv. agresivita a alebo rozširovanie sfér záujmov Ruskej federácie,” všimol si Zbořil.

Dané pomenovanie sa podľa neho donedávna používalo ako inštrument nátlaku na zahraničnú politiku Ruska, a ako odôvodnenie pre “siahnutie k provokáciám a la akcie Skripaľ alebo Navaľnyj alebo ďalšie podobné v takom miniatúrnom prevedení ako je ohrozovanie českých komunálnych politikov z prostredia ruských tajných služieb (aj keď to bol možno len taký nešťastný spôsob vyjadrovania) “.

Téma ruskej hrozby sa ale zrazu stratila, čo podľa Zbořila môže znamenať napríklad to, že téma bola vyčerpaná, lebo už zo začiatku neodrážala realitu.

“Nikto nevie v akom je štádiu, keby o tom z času na čas neprehovoril minister zahraničia Ruskej federácie, tak vlastne nevieme aký je stav a prečo to ticho voči Ruskej federácii vlastne je. Je to ticho pred búrkou alebo je to ticho, ktoré vzniká z nemohúcnosti EÚ a NATO ako bezpečnostných záruk väčšiny európskych krajín,” dodáva Zdeněk Zbořil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali