Začni svoje dobrodružstvo s Poľskom pri mori

Začni svoje dobrodružstvo s Poľskom pri mori

Varšava 10. februára 2017 (HSP/Foto:Veľvyslanectvo PR v Bratislave)

 

Poľsko je moderná a dynamicky sa rozvíjajúca krajina, plná usmiatych ľudí s veľkým entuziazmom, chuťou do života, s hlbokým vzťahom k slobode a k pohostinnosti. Cestu po nej je najlepšie začať v Gdansku. Gdansk je moderná metropola plná energie, nachádzajúca sa pri Baltskom mori. Rezervuj let, nech sa začne Tvoje dobrodružstvo!

24628Gdansk – srdce a hlavné mesto regiónu Pomoranska. Je to mesto s tisícročnou históriou, ktoré môže návštevníkom ponúknuť mnoho atrakcií. Mesto slobody, „Solidarity“, jantáru, mesto mnohých, doposiaľ neodkrytých tvárí. Tu sa tradícia mieša s modernou dobou a umenie vychádza na ulice.

Reklama

Ako kolíska hnutia Solidarita bol Gdansk miestom, v ktorom sa odohrali udalosti formujúce modernú históriu Európy. Duch slobody je všadeprítomný. V tieni prístavných žeriavov stojí Európske centrum solidarity – výstavná hala, otvorená v auguste 2014, má pripomínať históriu víťazstva poľského robotníckeho hnutia nad komunizmom a silu zjednoteného ľudu, ktorá bez krviprelievania zvrhla režim.

Gdansk priťahuje moderným, veľkomestským štýlom života, ako aj duchom stáročných tradícií. Nie je len miestom mnohých festivalov a medzinárodných športových udalostí, ale je aj nepochybne svetovým centrom jantáru. Anglický turistický sprievodca Dorling Kindersley Eyewitness Travel odporúča Gdansk ako jedno z desiatich najlepších miest na svete na krátky zájazd. Taktiež The New York Times vychvaľuje Gdansk ako jedno zo štyridsiatich miest na svete, najpriaznivejšie nastavených voči turistom, a webový portál Lonely Planet práve toto mesto nazval ako najnavštevovanejšie turistami. Gdansk bol v poslednom období nominovaný taktiež na cenu Best European Destination 2017.

Reklama

Treba si však pamätať, že Gdansk je súčasťou väčšej aglomerácie, ktorú v Poľsku volajú „Trojmesto“. Názov je zaužívaný pre metropolu preplnenú životom, ktorá sa skladá z troch miest: Gdansk – Sopot – Gdynia. Tieto tri mestá, s odlišnou históriu a výzorom, sa spájajú do jedného súdržného a harmonického celku, aký nikde inde v Poľsku nenájdete.

Sopot – mesto dvoch tvárí: malé a pokojné mestečko, a popritom moderné, plné života kúpeľné centrum, oplývajúce bohatou ponukou spa a wellness. Je to mesto, v ktorom nájdeme známu ulicu Monte Cassino s mnohými reštauráciami, modernými klubmi a kaviarňami – mesto, ktoré nikdy nechodí spať. Nachádza sa tu najdlhšie drevené mólo v Európe, ktoré siaha hlboko do Gdanského zálivu.

Gdynia – najmladšia súčasť aglomerácie, mesto otvorené inováciám a obchodu, avšak s hlboko zakorenenými morskými tradíciami. Gdynia je zároveň miestom, kde sa koná veľa medzinárodných športových a hudobných podujatí, napr. hudobný festival Open´er. Je to aj vynikajúce miesto na nákupy, oddych a čerpanie radosti zo života.

Zisti viac na: www.pomorskie.travel

 

Reklama

Redakciu informoval Piotr Samerek, radca-minister, vedúci Politicko – ekonomického oddelenia, Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

13:20

Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

13:17

Španielska prokuratúra požiadala vyšetrovacieho sudcu, aby odložil vyšetrovanie podozrení z daňových podvodov v prípade kolumbijskej speváčky Shakira. Minulý rok sa speváčka vyhla súdnemu procesu v samostatnom prípade po zaplatení vysokej pokuty.

12:39

Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku. Začiatkom apríla boli podľa opozičnej strany ceny na Slovensku vyššie o polovicu, no aktuálne sa rozdiel zvýšil takmer na 65 %. Poslanci hnutia nakupovali 6. mája v rovnakom obchodnom reťazci potraviny od rovnakých výrobcov a na Slovensku zaplatili 75,15 eura, zatiaľ čo v Poľsku 45,63 eura. Informovali o tom na brífingu poslanci hnutia Július Jakab a Michal Šipoš.

12:38

Zdravotné poisťovne očakávajú na konci roka straty dokopy vo výške viac ako 276 miliónov eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) očakáva stratu viac ako 200 miliónov eur, Dôvera takmer 70 miliónov eur a Union ZP 6,5 milióna eur.

12:37

Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý v stredu schválila vláda.

12:36

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v utorok v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku – kúfiju. Bol to najkontroverznejší čin večera, z ktorého do finále po hlasovaní postúpili Ukrajina a Chorvátsko.

12:35

Rusko varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

12:31

Veľvyslanci členských krajín pri EÚ budú v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku.

11:18

V apríli tohto roka zbankrotovalo na Slovensku 854 fyzických osôb. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 7,29 % a v medzimesačnom porovnaní to bolo o 49,04 % viac. Zbankrotoval aj 12-ročný tínedžer. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

11:17

Počet ponúkaných jazdených áut na slovenskom trhu sa v apríli medziročne zväčšil o 14 %, keď dosiahol 63.852 vozidiel. V porovnaní s marcom však už počet áut mierne klesol, podobne ako ponukové ceny. Tie sa znížili o dvesto eur na mediánových 9300 eur, vek inzerovaných klesol o jeden rok na aktuálnych 10,1 roka.

11:16

Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky. Vyše polovica (57 %) oslovených Slovákov sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú svoje peniaze. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali