Vysokoškoláci opäť vyzvali premiéra, aby sa vzdal svojho magisterského titulu. Zastavme korupciu vyzýva aj ďalších

Vysokoškoláci opäť vyzvali premiéra, aby sa vzdal svojho magisterského titulu. Zastavme korupciu vyzýva aj ďalších

Bratislava 11. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Martin Baumann, Jaroslav Novák)

 

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) opäť vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby sa vzdal svojho magisterského titulu tak, ako sľúbil

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Ako v tlačovej správe informovala podpredsedníčka ŠRVŠ pre vzťahy s verejnosťou Ema Petriková, výzvu mu zaslali minulý týždeň. K listu pripojili aj predpripravené tlačivo, ktoré postačuje podpísať, osvedčiť podpis a poslať rektorovi Univerzity Komenského v Bratislave. Petríková pripomenula, že Matovič ešte 20. septembra 2020 v diskusnej relácii TA3 V politike vyhlásil, že nemá najmenší problém vzdať sa titulu a spraví to hneď, ako to zákon umožní. Parlament následne prijal 4. novembra novelu inšpirovanú českou právnou úpravou, ktorá umožňuje absolventovi od 1. januára 2021 vzdať sa nadobudnutého titulu.

Reklama

„ŠRVŠ chápe náročnosti aktuálnej situácie, ako aj pracovnú zaneprázdnenosť predsedu vlády. Na druhej strane však stojí frustrácia spoločnosti a dlhoročný boj s nečestnými praktikami na akademickej pôde. Igor Matovič má preto možnosť ísť príkladom a ukázať, že si stojí za slovom a titulu sa vzdá, keďže ho nezískal na základe vlastnej práce,“ objasnila Petríková.

 

Reklama
Študentská rada bude vyzývať a oslovovať aj ďalšie verejne činné osoby, ktorých sa to týka

Zároveň poznamenala, že študentská rada bude vyzývať a oslovovať aj ďalšie verejne činné osoby, ktorých sa to týka, aby sa z úcty k vysokoškolskému vzdelávaniu a poctivým študentom vzdali svojich titulov. Poukázala tiež, že k vyvodeniu politickej zodpovednosti v súvislosti so záverečnými prácami zatiaľ na Slovensku pri žiadnej z káuz neprišlo. Preto žiadajú aspoň vyvodenie osobnej akademickej zodpovednosti formou vzdania sa titulu.

Komunita Zastavme korupciu podporuje stanovisko ŠRVŠ a vyzvala ďalších vrcholových politikov, ktorí preukázateľne získali titul podvodom, aby sa ho vzdali rovnako, ako by to mal urobiť premiér. Menovite spomenuli predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS), poslankyňu NR SR Petru Krištúfkovú (Sme rodina) a predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka.

Denník N 16. júla informoval, že Matovič vo svojej diplomovej práci odpísal dve knihy a v roku 1998 ju odovzdal ako svoje dielo. Premiér vtedy vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol, že by pre medializované informácie o jeho diplomovke mal prísť o titul. Doplnil, že zo svojej funkcie odstúpi „hneď, ako splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil“. Na záver sa ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných „fintičiek“.

 

Problém so záverečnou prácou mal aj predseda parlamentu Boris Kollár a minister školstva Branislav Gröhling 

Problém so záverečnou prácou mal aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Denník N totiž 13. júla informoval, že Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je podľa média kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling v rozhovore pre agentúru SITA a portál vŠkolstve.sk uviedol, že sa titulu nevzdá pre svoju prácu, keďže pre titul chodil do školy päť rokov a absolvoval jednotlivé skúšky a štátnice.

Reklama
Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina)

„A ak boli nejaké pochybnosti v rámci mojej prace, kde neboli správne citácie alebo ostatné náležitosti, je mi to veľmi ľúto, ale podľa smernice, ktorá bola v rámci vysokej školy, som splnil všetky kritéria, ktoré tam boli stanovené,“ povedal.

Branislav Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS)

Na kauzu Kollárovho titulu upozornil líder mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia Juraj Hipš 23. júna. Informoval, že Kollár mal svoj titul magistra na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár v reakcii na to v piatok 26. júna vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister. Zároveň predložil do parlamentu návrh na svoje odvolanie. Poslanci Národnej rady SR ho nakoniec neodvolali, keďže za návrh hlasovalo päť poslancov, pričom na tento účel je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu všetkých členov zákonodarného orgánu, teda minimálne 76.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali