Ako už aj nedávni podporovatelia “rebelov” a džihádistov chcú spolupracovať s režimom Asada

Ako už aj nedávni podporovatelia “rebelov” a džihádistov chcú spolupracovať s režimom Asada

Damask 12. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Platí, že nový prístup Perzského zálivu voči Asadovmu režime môže vo finále viesť k tomu, že USA s Izraelom vo svojom “silovom” prístupe k Sýrii zostanú sami,” napísala o najnovšom vývoji situácie v Sýrii Tereza Spencerová, česká blogerka a analytička medzinárodných vzťahov.

Ilustračné foto: Damask

Minulý rok nevypočítateľný saudský korunný princ Muhammad bin Salmán rozbehol jednu zo svojich neuveriteľných akcií – v Rijádske hoteli Ritz-Carlton fakticky uväznil nielen libanonského premiéra Rafíka Harírího, ale aj najbohatšieho muža svojho kráľovstva, ktorí sa potom museli na slobodu vykúpiť výmenou za stovky miliárd dolárov. Bol medzi nimi aj miliardarsky princ Al Valíd bin Talal, vtedy ešte šiesty najbohatší muž planéty. “Dodnes sa síce len špekuluje o tom, koľko musel za prepustenie zaplatiť, ale tento rok v marci v každom prípade vypadol zo zoznamu svetových miliardárov. Niekedy v tom čase sa pritom zistilo, že musel svojim sýrskym obchodným partnerom odpredať aj väčšinový podiel v damašskom hoteli Four Seasons, ktorý inak aj počas vojny znáša “zlaté vajcia”, lebo hostí lukratívny humanitárny a iný “výsadok” Organizácie spojených národov,” napísala Spencerová s tým, že zatiaľ, čo časť saudskej rodiny udržiavala sýrsku vojnu v chode financovaním teroristov z Daeš, al-Káidy a ďalších “hardcore” džihádistických skupín, iní princovia s Damaskom udržiavali bezproblémové obchodné vzťahy.

Reklama

“Spomenula som si na to, keď sa na nedávnom Valnom zhromaždení OSN sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim priateľsky stretol so svojím kolegom z Bahrajnu Calífom Ahmadom Chalífom. Sadská Arábia už krátko po prepuknutí vojny v Sýrii nechala vylúčiť Damask z Ligy arabských štátov a zaujala otvorene nepriateľský postoj. Určité kontakty s monarchiami Perzského zálivu Sýria udržiavala prostredníctvom Ománu, ktorý pre zmenu tradične “vyčnieval” svojimi až “disidentskými” priateľskými väzbami s Iránom,” píše analytička v blogu.

Bahrajn je ale podľa nej brutálny a nefalšovaný “zadný dvorček” Saudov, ktorý bez pokynu z Rijádu neurobí ani krok, a tak bolo podľa Spencerovej viac než prekvapivé, keď Bahrajňan hovoril o priateľstve s “bratským arabským národom” Sýrie. A vyhlásil doslova: “Sýrska vláda je vládou Sýrie, riadi Sýriu. Spolupracujeme so štátmi, s ktorými nemusíme súhlasiť, a nespolupracujeme s tými, ktorí chcú tieto štáty zničiť,” vyhlásil.

Reklama

To už mal za sebou návštevu v Damasku zástupca Spojených arabských emirátov, ktoré počas vojny takisto podporovali radikálny džihád, načo Bašár Asad – počas vojny vôbec prvýkrát – poskytol rozhovor denníku z oblasti Perzského zálivu, kuvajtskému Al Sahid. “Čo sa týka arabských krajín, panuje medzi nami veľké porozumenie,” vyhlásil okrem iného. “A mnohé západné krajiny plánujú opätovné otvorenie svojich ambasád v Damasku. Západné a arabské delegácie už začali jazdiť do Sýrie, aby pripravili návrat, či už diplomatický, ekonomický a priemyselný.” Kuvajtský list pre zmenu vychválil Asadovu “obranu svojho ľudu “a v jednej z tamojších televízií dokonca zaznela výzva, aby sa ľudia prestali pozerať na “kanály, ktoré o Sýrii klamú”, pretože v Damasku je bezpečne, a každý by si tam mal zájsť, aby sa o tom presvedčil sám… Objasnila situáciu česká odborníčka.

Podľa nej, keď teraz Perzský záliv skúša Damasku nadbiehať a Bahrajn tvrdí, že by vývoj v “arabskej Sýrii” mali prevziať “Arabi”, je to samozrejme očividná snaha vyšachovať z hry šiitskych Peržanov. “Nepodarilo sa to počas siedmich rokov vojny, nadchádza okamih, kedy sa ponúka “páka” finančná,” vysvetľuje.

“A táto iniciatíva neprichádza v nepravý čas – iránske jednotky po západe Sýrie pri Izraelom anektovaných Golanských výšinách v relatívnej tichosti opúšťajú aj východ Sýrie, kde USA – ilegálne – so “svojimi” Kurdmi “dokončujú” vojnu proti zvyškom Daeš. Je však otázka, do akej miery je presun iránskych oddielov reakciou na americký sankčný tlak na iránsku ekonomiku, alebo či ide len o snahu Teheránu vyjsť v ústrety toľko žiadanému kompromisu. USA novo síce tvrdí, že Sýrii nepomôžu a zostanú (ilegálne), kým odtiaľ neodíde – legálne prítomný – Irán, ale čo sa odohráva dnes, nemusí byť problémom zajtra.”

Na záver Spencerová zhodnotila, že všeobecne platí, že nový prístup Perzského zálivu voči Asadovmu režime môže vo finále viesť k tomu, že USA s Izraelom vo svojom “silovom” prístupe k Sýrii zostanú sami, posilní sa ruská politika “dohadovanej rovnováhy” medzi všetkými zainteresovanými stranami a spolu s tým posilnia pozície i samotného Assada. Jeho okolie síce opakuje, že k rekonštrukcii vojnou zničenej Sýria budú pripustené len “priateľské” krajiny, však účasť západných firiem na nedávnom medzinárodnom veľtrhu v Damasku alebo aj spomínaný príklad hotela Four Seasons naznačujú, že podobné proklamácie treba vykladať veľmi voľne…

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali