USA sa pripravujú na inváziu do Jemenu – v rozpore s názormi členov NATO

USA sa pripravujú na inváziu do Jemenu – v rozpore s názormi členov NATO

Washington 31. decembra 2023 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Američania môžu začať vojnu v Červenom mori, aby svojich spojencov zviazali krvou, píše Konstantin Oľšanskij pre Svobodnuju Pressu

Húsíovia
Ilustračné foto

sa stali hlavnými hrdinami všetkých svetových správ, čím zatienili záujem o pásmo Gazy aj Ukrajinu. Američania už tradične nasadzujú proti Húsíom špeciálnu operáciu pod zvučným názvom “Strážca prosperity” a zvyšujú námornú prítomnosť v Červenom mori.

Reklama

Mnohé krajiny NATO (vrátane Francúzska, Talianska a Španielska) však účasť na “Strážcovi prosperity” kategoricky odmietli. Americkú operáciu považujú za dobrodružstvo, ktoré by mohlo utopiť celý Blízky východ v krvi. Dôsledky pre svetový obchod budú absolútne nepredvídateľné, píše Al-Džazíra.

Velenie amerického námorníctva vyslovilo úlohu “zabezpečiť bezpečný prejazd obchodných plavidiel” cez Červené more. Znie to veľmi vágne. Ale takto Američania vždy maskujú svoje skutočné zámery.

Reklama

Vojenská intervencia USA v Afganistane v roku 2001 bola motivovaná “obranou afganského ľudu”. A obsadenie ropných polí v Sýrii (operácia Prílivová vlna) v roku 2015 bolo motivované bojom proti terorizmu.

Tentoraz nie je jasné, čo presne chcú Američania dosiahnuť, píše Al-Džazíra, ciele a úlohy sú formulované príliš vágne.

Aj keď v súčasnosti sa zdá, že definovať hrozbu je jednoduché. Protilodné strely a bezpilotné lietadlá Húsíov sa zameriavajú na obchodné lode na ceste do Suezského prieplavu a z neho. Všetky boli vypálené z jemenského územia, ktorého veľkú časť kontrolujú povstalci (vrátane najdlhšieho úseku 450-kilometrového pobrežia Červeného mora). Všetky rakety boli odpaľované zo zeme, s hlavicami s takou silou, ktorá môže poškodiť, ale pravdepodobne nepotopí veľké nákladné lode, zdôrazňuje Al-Džazíra.

Húsíovia najprv oznámili, že sa zamerajú na lode vo vlastníctve Izraela. Potom rozšírili zoznam na všetkých, ktorí využívajú izraelské prístavy, a napokon aj na tých, ktorí obchodujú s Izraelom. Po niekoľkých útokoch na lode, ktorých spojenie s Izraelom sa zdalo byť veľmi vzdialené alebo nejasné, sa stalo zrejmým: cieľom môže byť akákoľvek loď.

Všetky húsíjské rakety zneškodnené americkými a francúzskymi vojnovými loďami boli zostrelené raketami zem-vzduch z týchto lodí. Lodné radary s fázovým radom sledovali odpaly z jemenského územia.

Reklama

Mnohé z krajín NATO, ktoré USA nabádajú k účasti na programe “Strážca prosperity”, majú vojnové lode s podobnými schopnosťami. Takmer všetky majú aj moderné rakety zem-zem, ktoré môžu zasiahnuť ciele na mori alebo na súši.

Ak by bolo skutočným cieľom USA skutočne chrániť obchodnú lodnú dopravu, bolo by jednoduché tento cieľ splniť: zorganizovať nákladné lode do konvojov, ktoré by boli strážené vojnovými loďami. Takýmto spôsobom sa počas druhej svetovej vojny pohybovali britské a sovietske lode. Obchodné lode v Adenskom zálive a pri východnom pobreží Somálska sú chránené týmto spôsobom.

Američania však myšlienku organizovania obchodných konvojov odmietli. Údajne tankery a kontajnerové lode (niektoré dlhšie ako 300 metrov) prechádzajúce cez Červené more sú naďalej veľkými a ľahkými cieľmi pre Húsíov. Húsíovia zároveň disponujú takmer nevyčerpateľným arzenálom rakiet vrátane rakiet dlhého doletu.

Okrem toho jemenskí povstalci už preukázali operačnú a taktickú zdatnosť. Počas svojho prvého útoku 19. októbra odpálili štyri strely s plochou dráhou letu a 15 bezpilotných lietadiel na americký torpédoborec USS Carney. Týmto spôsobom sa podrobne monitorovala reakcia nepriateľa a jeho protiraketové schopnosti.

USS Carney sa stále nachádza v Červenom mori a zúčastní sa aj na operácii Guardian of Prosperity (“Strážca prosperity”). Jemenská vojenská rozviedka však už získala všetky potrebné informácie.

Reklama

Al-Džazíra sa domnieva, že Američania zvolia čo najagresívnejšiu stratégiu. Konkrétne útoky na raketovú infraštruktúru Húsíov na území Jemenu: stacionárne a mobilné odpaľovacie zariadenia, výrobné a skladovacie zariadenia, veliteľské centrá.

Inými slovami, Američania chcú, jednoducho povedané, začať veľkú vojnu s Húsíjmi. Môžu sa donej zapojiť vojnové lode NATO a ich spojencov v rámci Guardian of Prosperity, ako aj bojové lietadlá-bombardéry. Američania vopred vyslali do Červeného mora dve lietadlové lode s jadrovým pohonom.

Americká agresia proti Jemenu by mohla mať nepredvídateľné následky, predpovedá Al-Džazíra.

– USA budú v arabskom a islamskom svete vnímané tak, že vlastne vstúpili do vojny v Gaze na strane Izraela,” píše publikácia oprávnene. V obave, že ich Pentagón zatiahne do svojej vlastnej hry, sa orgány Francúzska, Talianska, Španielska a ďalších krajín odmietli zúčastniť na špeciálnej operácii (čítaj: novej vojne v Jemene). Tieto krajiny samostatne nasadia svoje vojenské lode v Červenom mori na ochranu obchodných lodí.

Konflikt na Ukrajine zrejme Európanov vyburcoval. Uvedomili si, že by mali sledovať svoje vlastné ciele, a nie tancovať podľa americkej taktovky.

Mimochodom, Američania majú v Červenom mori dosť vojnových lodí, mohli si poradiť aj bez “spojencov”. Američania sú však mazanejší: nechcú byť jediní, ktorí sa rozhodli napadnúť Jemen. Po okupácii Afganistanu, Iraku a Sýrie už Američanov mnohí v moslimskom svete nenávidia. Po invázii do Jemenu ich budú nenávidieť úplne všetci.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali