Trump: Verdikt najvyššieho súdu o cestovnom zákaze je veľkým víťazstvom ústavy

Trump: Verdikt najvyššieho súdu o cestovnom zákaze je veľkým víťazstvom ústavy

Washington 26. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že utorkové rozhodnutie najvyššieho súdu v prospech jeho cestovného zákazu, platného pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, je veľkým víťazstvom amerického ľudu a americkej ústavy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Na snímke prezident USA Donald Trump

Trump v utorok novinárom v Bielom dome, kde mal stretnutie s republikánskymi členmi Snemovne reprezentantov a Senátu, povedal, že verdikt súdu predstavuje obrovský úspech.

Reklama

Prezident zdôraznil, že úrady musia vedieť, kto prichádza do krajiny, a že útoky médií a demokratov na jeho prísnu prisťahovaleckú politiku sú chybou.

Oznámil aj to, že plánuje presadiť ďalšie financie na svoj sľúbený pohraničný múr na hranici s Mexikom a že o tejto záležitosti bude v utorok diskutovať so zákonodarcami.

Reklama

V skoršom vyhlásení, vydanom Bielym domom, Trump uviedol, že verdikt prišiel “po mesiacoch hysterických komentárov v médiách a od demokratických politikov, ktorí odmietajú urobiť to, čo treba na ochranu našich hraníc a našej krajiny”.

Trump vo vyhlásení doplnil, že kým je on prezident, bude “brániť suverenitu a bezpečie amerického ľudu a bojovať za prisťahovalecký systém, ktorý slúži národným záujmom Spojených štátov a ich občanov”.

Najvyšší súd potvrdil v utorok Trumpov zákaz vstupu na územie USA pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci.

Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne politiky Trumpovej administratívy. Predsedajúci sudca John Roberts v odôvodnení verdiktu napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo.

Trumpova administratíva zaviedla najnovšiu verziu zákazu vlani v septembri. Išlo prinajmenšom o čiastočný zákaz vstupu občanov z Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Sýrie, Venezuely a Jemenu. Ako dôvod uviedla vysoko rizikové pozadie osôb a “nedostatočnú” spoluprácu týchto vlád pri výmene informácií so Spojenými štátmi.

Reklama

Somálsko nebolo do tohto zoznamu krajín zaradené, ale vydávanie prisťahovaleckých víz Somálčanom bolo podobne pozastavené.

 

Demokratickí lídri Kongresu sa zjednotili proti verdiktu o cestovnom zákaze

Poprední lídri demokratov v americkom Kongrese sa jednotne stavajú proti utorkovému rozhodnutiu najvyššieho súdu, ktorý potvrdil cestovný zákaz prezidenta Donalda Trumpa, týkajúci sa návštevníkov z prevažne moslimských krajín.

Líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer z New Yorku vyhlásil, že vďaka Trumpovmu zákazu “ešte nie sme vo väčšom bezpečí a verdikt najvyššieho súdu neznamená, že je zákaz správny”.

Reklama

Schumer označil zákaz za “spiatočnícku a neamerickú politiku”, ktorá nezlepšuje národnú bezpečnosť.

Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová zo štátu Kalifornia označila súdne rozhodnutie za “nebezpečné”. Uviedla, že podkopáva amerického hodnoty a ústavu.

Pelosiová podľa tlačovej agentúry AP ďalej vyhlásila, že demokrati budú presadzovať politiku, ktorá je “dôrazná a múdra, nie bezohľadná, unáhlená a predpojatá”.

Demokratický senátor Chris Murphy za štát Connecticut navrhol legislatívu, ktorá má zablokovať financovanie zavádzania tohto zákazu do praxe.

Člen snemovne Keith Ellison, prvý moslim zvolený do amerického Kongresu, uviedol, že verdikt najvyššieho súdu dáva “legitimitu diskriminácii a islamofóbii”. Tento demokrat zo štátu Minnesota povedal: “Tento verdikt bude jedného dňa hanbou.”

Ellison prirovnal súdne rozhodnutie v prospech cestovného zákazu k smutne známym verdiktom v dejinách súdu – napríklad k jednému, ktorý umožnil japonské internačné tábory počas druhej svetovej vojny, alebo k ďalšiemu, ktorý uzákonil doktrínu rasovej segregácie.

Podľa demokratického senátora Chrisa Coonsa zo štátu Delaware rozhodnutie najvyššieho súdu, že Trumpov cestovný zákaz je v súlade s ústavou, “neznamená, že je správny, odôvodnený a že odráža hodnoty Ameriky”.

Coons, člen senátneho výboru pre súdnictvo, dodal, že predloží legislatívu, ktorá jasne stanoví, že USA “netolerujú diskrimináciu na základe vierovyznania či štátnej príslušnosti”.

“Trumpov cestovný zákaz nie je len diskriminačný a kontraproduktívny, ale je v priamom protiklade so zásadami zakotvenými v našej ústave a s víziou zakladateľov našej krajiny, kde si môžu všetci ľudia slobodne vybrať vieru. Súdne rozhodnutie dokazuje, že máme ešte pred sebou dlhú cestu, kým začneme žiť podľa našich najvyšších ideálov,” vysvetlil Coons.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali