Naí Dillí 30. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Indickí vedci zistili, že pitie čaju alebo kávy z jednorazových papierových téglikov je extrémne nebezpečné. Ide o to, že pri kontakte s horúcim nápojom sa z ochrannej vrstvy šálky uvoľňujú mikroplastové častice a ióny ťažkých kovov. Štúdiu publikovali v časopise Journal of Hazardous Materials
Každý rok vo svete rastie počet jednorazových papierových pohárikov určených na pitie teplých nápojov, ako je napríklad čaj, káva, čokoláda alebo polievky. Používajú sa spravidla v predajných automatoch a rýchlom občerstvení. Indickí vedci z Národného technologického inštitútu v Hamirpur sa tak rozhodli overiť, či pitie nápoja z podobného riadu môže predstavovať nejaké nebezpečenstvo, lebo vo vnútri je taký téglik pokrytý plastovou vrstvou.
Vedci naliali ohriatu na 85-90 stupňov Celzia ultračistú vodu zodpovedajúcu štandardu Milli–Q do papierových pohárikov, vyčkali okolo 15 minút a potom ju začali analyzovať pod fluorescenčným mikroskopom.
Ukázalo sa, že počas 15 minút, čo je priemerný čas potrebný na vypitie jedného horúceho nápoja, uvoľnila vnútorná plastová vrstva šálky do vody 25 000 mikročastíc.
“Vzhľadom na to, že priemerný človek vypije tri šálky čaju alebo kávy denne pomocou papierových pohárikov, organizmus vo výsledku dostane 75 000 mikroplastových častíc,“ uviedla vedúca štúdie Sudha Goelová v tlačovej správe.
Vedci tiež pokračovali v skúmaní vzoriek pomocou skenovacieho elektrónového mikroskopu. Pri vyššom rozlíšení napočítali 10,2 miliardy submikrónových častíc vo vode, ktoré vznikli v tégliku v priebehu 15 minút.
Vedci zdôrazňujú, že okrem mikroplastových častíc pôsobia papierové poháre tiež ako nosiče toxických iónov ťažkých kovov, ako je paládium, chróm a kadmium, ako aj niektorých nebezpečných organických zlúčenín, ktoré sa používajú v hydrofóbnych povlakoch. Pomocou iónovej chromatografie vedci sledovali prenos iónov do vody z ochrannej vrstvy.
Vedci varujú, že papierové poháre potiahnuté z vnútornej strany tenkou vrstvou plastu sú škodlivé nielen pre zdravie, ale tiež aj pre životné prostredie. Nerozkladajú sa a vo väčšine prípadov sa nerecyklujú a dopyt po novom jednorazovom riade je uspokojený na úkor výrubu lesa.
Vedci tvrdia, že riešením problému môže byť napríklad biologicky odbúrateľný polybutylén sukcinát, ktorý by bol dobrou alternatívou pre obrobenie papierových pohárikov. Takéto ekologické jednorazové riady však budú stáť dvakrát viac ako bežná varianta s plastovou vrstvou.