To najdôležitejšie z Ukrajiny – Wagnerovci majú nečakanú posilu, ktorá naháňa strach

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Wagnerovci majú nečakanú posilu, ktorá naháňa strach

Kyjev 29. novembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:19 – Starlink sa bude na Ukrajinu dovážať bez cla a DPH. Oznámil to premiér.

Reklama

„Dnes sme schválili potrebné dokumenty, aby sa Starlink mohol dovážať na Ukrajinu bez cla a DPH,“ povedal premiér.

 

Reklama

18:42 –  Wagnerova PMC prepúšťa povstalcov z väzníc v Stredoafrickej republike a posiela ich okrem iného do Donbasu.

Dvaja vysokopostavení vojenskí dôstojníci v Stredoafrickej republike uviedli pre The Daily Beast.

Zdroje zo Stredoafrickej republiky, kde ozbrojení povstalci kontrolujú väčšinu krajiny už približne desať rokov, tvrdia, že desiatky mužov zadržiavaných v armádnej a policajnej väzbe za zločiny, ako sú znásilnenia a vraždy, sú teraz verbovaní do miestneho krídla organizácie Wagner.

Patria k nej stovky bojovníkov, ktorí sa bežne označujú ako „čierni Rusi“. Podľa dôstojníkov sú mnohí z regrútov povstalci, ktorých armáda považuje za teroristov kvôli násiliu a zastrašovaniu civilistov s cieľom dosiahnuť politické ciele.

„Od októbra (Wagnerovci)… prepúšťali povstalcov… nikto ich nemôže zastaviť, pretože vláda im dala takú moc, že môžu konať, ako sa im zachce,“ uviedli zdroje.

Reklama

 

17:44 – Bývalý veliteľ NATO v Európe Wesley Clark priznal, že Putin uväznil Ukrajinu.

Podľa neho ruské jednotky vytvorili tzv. palebné vrece v smere na Bachmut, aby „rozdrvili ukrajinské sily“, povedal Clark pre CNN. To by mohlo prinútiť AFU, aby požiadala vedenie o prímerie.

„Putin zvíťazí. Takže na niektorých miestach sa Ukrajinci musia naozaj držať. Sú zakorenení, držia sa, ale majú veľké straty,“ povedal Clark.

 

Reklama

17:29 – Krajiny NATO sú jednotné v názore, že aliancia by sa nemala stať účastníkom konfliktu na Ukrajine a byť zatiahnutá do vojenskej konfrontácie s Ruskom.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó to povedal v utorok po stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Bukurešti.

„Musíme zachovať spoločné rozhodnutia, ktoré NATO prijalo predtým, a to, že na jednej strane nie sme súčasťou konfliktu, a na druhej strane musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa vyhli priamemu konfliktu s Ruskom.

Ako sa ukázalo na stretnutí, existuje zhoda v tom, že za každú cenu sa treba vyhnúť eskalácii vojny, to znamená, že nesmie dôjsť k priamej konfrontácii medzi NATO a Ruskom,“ povedal Szijjártó na tlačovej konferencii, ktorú vysielala maďarská televízia M1.

„Pre nás Maďarov je najdôležitejšie, aby tieto rozhodnutia zostali v platnosti,“ zdôraznil minister a dodal, že ak sa konflikt rozšíri za hranice Ukrajiny, utrpia predovšetkým susedné štáty, „nie tie, ktoré sú vzdialené tisíce kilometrov“.

Poznamenal, že aj ďalší účastníci stretnutia v Bukurešti, ktoré bude pokračovať v stredu, hovorili o potrebe vyhnúť sa vojenskej konfrontácii s Ruskom.

 

17:18 – Hlavné z večerného súhrnu ukrajinského generálneho štábu:

1. Ruská armáda postupuje na Bachmutskom a Avdejevskom smere a bráni sa na Kupjanskom, Záporožskom, Krivorožskom, Chersonskom a Limanskom smere.

2. Rusi podnikli raketový útok na Kovšavku v Charkovskej oblasti, pričom uskutočnili 26 leteckých útokov a 10 ostreľovaní z MLRS.

Reklama

3. Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili údery na koncentrácie ruskej armády v Polohe, Tokmaku a Basani v Záporožskej oblasti, ako aj v Lutuhyne v Luhanskej oblasti. Rusi utrpeli až 470 obetí a zničili približne 50 kusov vojenskej techniky rôznych typov a muničný sklad.

4. Vzdušné sily AFU uskutočnili deväť úderov.

 

16:47 –  NATO vydalo vyhlásenie po prvom dni samitu Aliancie v Bukurešti. Kľúčové body:

1. „Ruská agresia a trvalé útoky na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru pripravujú milióny Ukrajincov o základné ľudské služby.“

Reklama

2. „Sme naďalej neochvejne odhodlaní podporovať nezávislosť Ukrajiny a nikdy neuznáme nezákonnú anexiu zo strany Ruska.“

3. „Budeme pokračovať v podpore Ukrajiny a ďalej ju posilňovať, a to tak dlho, ako to bude potrebné.“

4. „Spojenci pomôžu Ukrajine pri obnove energetickej infraštruktúry a ochrane obyvateľstva pred raketovými útokmi.“

5. „Budeme naďalej posilňovať naše partnerstvo s Ukrajinou, ktorá napreduje vo svojich euroatlantických ambíciách.“

6. „Bezpečnosť Fínska a Švédska je pre NATO bezprostredne dôležitá, a to aj počas prístupového procesu.“

Reklama

7. „Potvrdzujeme rozhodnutia, ktoré sme prijali na samite v Bukurešti v roku 2008 (o perspektíve členstva Ukrajiny a Gruzínska – pozn. red.), ako aj všetky následné rozhodnutia o Gruzínsku a Ukrajine.

 

16:16 – Pravdepodobnosť vojny s poľskou účasťou v blízkej budúcnosti sa hodnotí ako „príliš vysoká“, uviedol námestník poľského ministra obrany Ocepa.

„Je príliš vysoká na to, aby sme o tomto scenári uvažovali čisto hypoteticky,“ uviedol.

 

15:58 – Ukrajina môže vstúpiť do NATO po skončení bojov, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Povedal tiež, že „Rusko nemá právo veta, aby niekomu zakázalo vstup do aliancie“.

Reklama

Západ už predtým dal opakovane najavo, že Ukrajina nebude prijatá do NATO, kým sa neskončí vojna.

Zelenskyj koncom septembra uviedol, že Ukrajina oficiálne požiadala o členstvo v NATO.

 

15:50 – Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann označil v utorok ruské raketové útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny za „vojnový zločin“.

„Systematické ničenie dodávok tepla a elektriny“ pred začínajúcou zimou je podľa jeho slov „hrozný vojnový zločin“. Vyjadril sa tak po zasadnutí ministrov spravodlivosti krajín G7 v Berlíne.

Ministri chcú podporiť snahu o vyšetrovanie a potrestanie vojnových zločinov na Ukrajine. „Vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané,“ povedal Buschmann a dodal, že krajiny G7 musia byť vo svojom úsilí pridať, píše spravodajský portál Tagesschau.

 

Reklama

15:39 – Po predĺžení „obilnej dohody“ o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy sa začal odblokovávať vývoz ruských hnojív.

Prvá loď s ruskými hnojivami pre Afriku opustila prístav v Holandsku, informovali ruské médiá s odvolaním sa na úrad generálneho tajomníka OSN.

 

15:21 – Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak reagoval na správy v západných médiách, že krajiny NATO môžu na Ukrajinu presunúť stíhačky a moderné systémy protivzdušnej obrany.

„Žiadny žiarivý prejav nepovie viac ako konkrétny čin. Odovzdanie Patriotov, F-16 alebo Leopardov Ukrajine nie je len o protivzdušnej obrane, stíhačke alebo tanku. Je to tiež dôležitý akt podpory národa, ktorý sa pripravuje na prežitie najhoršej zimy v histórii a platí najvyššiu cenu za bezpečnosť Európy,“ napísal Podoľak na Twitteri

 

15:06 – Všetky veľké tepelné a vodné elektrárne (TPP, MVE) na Ukrajine boli poškodené v dôsledku raketových útokov, uviedol šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj.

„Počas siedmich raketových útokov 10. októbra boli poškodené všetky veľké tepelné a vodné elektrárne na Ukrajine. Nemôžem sa podrobne zaoberať dôsledkami jednotlivých zásahov. Chcem však zdôrazniť – podstatou jednotného energetického systému je, že spotrebiteľ nedostáva elektrinu len z najbližšej elektrárne,“ povedal Kudryckyj.

Reklama

 

15:01 – NATO opäť zvažuje, že poskytne Ukrajine stíhačky, ktoré boli na začiatku ruskej invázie zrušené, napísal americký admirál vo výslužbe James Stavridis v stĺpčeku pre agentúru Bloomberg.

Hovoríme o sovietskych stíhačkách MiG-29 a amerických F-16.

„Lídri v hlavných mestách NATO tiež prehodnocujú myšlienku, ktorú opustili v prvých dňoch vojny: poskytnúť buď stíhačky MiG-29 zo sovietskej éry (Poliaci ponúkli, že ich poskytnú Ukrajincom), alebo dokonca prebytočné americké F-16, ľahko ovládateľné viacúčelové stíhačky,“ píše.

 

14:14 – Súd v Odese odsúdil muža, ktorý vyvesil plagát „Odesa je ruské mesto“, na 15 rokov väzenia.

Podľa prokuratúry po ruskej invázii vytvoril skupinu, ktorá pracovala pre FSB a zhromažďovala informácie o umiestnení vojenských zariadení v Odese, ako aj informácie o aktivistoch a ďalších osobách, ktoré aktívne vyjadrovali podporu štátnej suverenite Ukrajiny.

Reklama

Konkrétne na balkóne jedného z mestských domov vyvesili proruský transparent.

Potom sa rozhodli podnikateľa uniesť a mučiť ho, aby sa vzdal peňazí a prepísal svoje nehnuteľnosti.

Situácia na frontoch 29. novembra 2022
Situácia na frontoch 29. novembra 2022

14:13 – Satelitný internetový systém Starlink zvýšil náklady na služby pre Ukrajincov.

Mesačný poplatok bude 75 dolárov (2 800 hrivien) namiesto 60 dolárov (približne 2 300 hrivien).

Informovali o tom masmédiá s odvolaním sa na kópiu listu, ktorý dostali ukrajinskí predplatitelia.

Spoločnosť sa k zvýšeniu sadzieb nevyjadrila.

Situácia na frontoch 29. novembra 2022
Situácia na frontoch 29. novembra 2022

14:12 – Vzhľadom na veto Maďarska od roku 2017 sa účasť ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu na oficiálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO uskutočnila na samostatnom zasadnutí, a nie v rámci komisie Ukrajina-NATO, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Reklama

Denník Financial Times pôvodne informoval, že Maďarsko namietalo proti účasti ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu na oficiálnom zasadnutí, takže ukrajinský minister bol nútený stretnúť sa so svojimi kolegami na samostatnej večeri.

Túto skutočnosť teraz oficiálne potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

 

12:58 –  Putin si dal za úlohu spustiť systém ruských súdov na zabraných ukrajinských územiach, ktorých anexiu Rusko oznámilo, v „čo najkratšom čase“.

„Na týchto územiach sa plánuje zriadenie federálnych súdov. Najvyšší súd spolu s ďalšími orgánmi súdnej obce bude musieť tvrdo pracovať na vytvorení nového zloženia súdov a ich čo najskoršom začlenení do ruského súdneho systému,“ povedal Putin na dnešnom kongrese sudcov.

Reklama

Hovoríme o obsadených častiach Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Podľa jeho slov ho čaká „veľa práce“ v súvislosti s náborom zamestnancov, ako aj „výstavbou nových budov a logistickým zabezpečením súdov“.

 

12:45 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že NATO rozšíri svoju prítomnosť vo východnej Európe od Čierneho mora po pobaltské štáty.

To by bolo „jasným signálom“ pre Rusko, „keďže na Ukrajine pokračujú nepriateľské akcie“.

„V reakcii na ruskú agresiu NATO posilňuje svoju prítomnosť od Baltského po Čierne more. Vytvorili sme nové bojové skupiny vrátane jednej, ktorú vedie Francúzsko tu v Rumunsku. Vašu oblohu pomáhajú chrániť aj kanadské stíhačky a obranyschopnosť posilňujú americké rakety Patriot. Je to jasný signál, že NATO je tu,“ povedal Stoltenberg v Rumunsku pred dvojdňovým samitom NATO

Stoltenberg predstavil „jasný signál“ pre Rusko

 

12:36 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli AFU v smere na Kupjansk a zničili viac ako 30 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily ničia ukrajinský protilietadlový raketový systém Osa-AKM pri Makiivke, LĽR

– Ruské delostrelectvo a letectvo zmarili pokus o útok ukrajinských ozbrojených síl v smere na Červonopivku v LĽR

– Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve smerom na Doneck, zničili viac ako 100 príslušníkov AFU

– Ruské ozbrojené sily ničia protiraketový radar AN/TPQ-37 americkej výroby v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský radar zameriavajúci protilietadlový raketový systém Pelikán v Dnepropetrovskej oblasti.

 

Reklama

12:15 – Ukrajina sa už takmer týždeň snaží spamätať z posledného raketového útoku na energetické zariadenia.

V celej krajine platia núdzové harmonogramy výpadkov.

Inými slovami, ľudia boli bez elektriny takmer celý deň.

V týchto podmienkach začali úrady otvárať „miesta bez dymu“, kde sa ľudia môžu zohriať, dobiť si svoje prístroje a zostať v kontakte.

Ale to je len teoreticky. V praxi to však nefunguje tak hladko. Mierne povedané.

 

12:10 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vystúpil na fóre organizovanom Aspen Institute v Bukurešti. Kľúčové posolstvá:

– Ak Rusko vyhrá vojnu proti Ukrajine, svet bude musieť zaplatiť ešte vyššiu cenu, pretože autoritárski vodcovia v rôznych krajinách dostanú zelenú na použitie hrubej sily. Náš svet sa tým stane ešte nebezpečnejším a my všetci ešte zraniteľnejšími.

– Spojenci NATO dodali generátory a náhradné diely, aby pomohli Ukrajine obnoviť zničenú energetickú infraštruktúru.

„Rastúce účty za potraviny a energie znamenajú pre mnohé domácnosti v Európe ťažké časy“. Zároveň však povedal, že „za vojnu Ruska proti Ukrajine platíme všetci. Cena, ktorú platíme my, je v peniazoch, zatiaľ čo cena, ktorú platia Ukrajinci, sa meria krvou.“

– Úspešné rokovania si vyžadujú úspechy na fronte. „Vieme, že väčšina vojen sa končí pri rokovacom stole. To, čo sa deje za rokovacím stolom, však priamo súvisí s tým, čo sa deje na bojisku. Aby sme vytvorili podmienky pre trvalý mier, musíme zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénny nezávislý štát. Musíme pokračovať v poskytovaní vojenskej podpory Ukrajine.

 

12:07 – Podľa Turecka je čoraz ťažšie vyriešiť rusko-ukrajinský konflikt prostredníctvom rokovaní.

„Dosiahnuť riešenie prostredníctvom rokovaní je čoraz ťažšie,“ povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu na fóre Aspenovho inštitútu a German Marshall Fund v Bukurešti.

Zároveň uviedol, že neexistuje žiadne alternatívne riešenie situácie.

Reklama

„Musíme konať a byť vynaliezaví, aby sme nastolili spravodlivý mier. Presne o to sa Turecko snaží,“ povedal minister.

 

10:50 – Ukrajinské bezpečnostné sily rabujú domy učiteľov, robotníkov a štátnych zamestnancov v obci Bilozerk a v okolí Chersonu, potom sa tam usadia, uviedol nezávislý poradca úradujúceho gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandr Malkevič.

Predtým uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily využívajú obytné oblasti Chersonu ako kamufláž a živý štít a rozmiestňujú tam delostrelectvo a raketomety.

 

10:46 – Ruský analytik Jurij Podoljaka o situácii na frontoch:

– V Marinke prebieha miestna útočná operácia s možnými vážnymi následkami. Prepadávame a čistíme nepriateľskú pevnosť v blízkosti výškových budov. Zvyšok mesta bude rýchlo obsadený. Potom môžeme postupovať na sever, západ a juh. Naše jednotky budú môcť udrieť z tyla Ugledarského zoskupenia.

– V smere na Artemovsk po včerajšom útoku prehľadávame ďalšie línie obrany pred ďalším postupom. Pripravujeme sa na ofenzívnu operáciu, ktorá bude podobná ofenzíve v Lisičansku. Pomaly obkľúčime mesto a prinútime nepriateľa, aby sa stiahol.

– Na Ukrajine sa o svojich stratách nezmieňujú ani slovom. Včera naše jednotky oslobodili Ozerjanivku, Zelenopoľ, Andrejevku, polovicu Kurdjumivky a severné predmestie Artemovska. V posledných dňoch ukrajinské ozbrojené sily strácajú denne 200 zranených a mŕtvych. Na fronte majú len 300 000 mužov, takže ide o citeľné straty. Ukrajinci klamú o svojich víťazstvách a sľubujú, že do šiestich mesiacov obsadia Krym.

 

9:39 – Kanadské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v otázke Ukrajiny sa nájde diplomatické riešenie.

„Nakoniec sa nájde diplomatické riešenie. Tak to bolo v každom konflikte. K tomu sme však ešte nedospeli,“ povedala podľa BBC kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová.

Povedala, že NATO bude podporovať Ukrajinu v nadchádzajúcej „ťažkej zime“, aj keď neexistuje nádej na skoré mierové riešenie konfliktu.

Uviedla tiež, že ministri energetiky NATO hľadajú spôsoby riešenia hroziacej energetickej krízy.

„Musíme zabezpečiť, aby Ukrajinci túto ťažkú zimu zvládli,“ povedala.

Reklama

 

8:45 – Ukrajinská delegácia vedená generálmajorom ukrajinských ozbrojených síl pricestovala do Izraela, uviedla tlačová agentúra Israel Radar.

Novinárka z Keshetu Moriya Walbergová zároveň na Twitteri uviedla niekoľko podrobností o návšteve.

Podľa jej slov sa ukrajinská delegácia stretne so zástupcami Izraelských obranných síl, aby prediskutovali opatrenia na vytvorenie systémov varovania pred raketami.

 

8:40 – Washington plánuje pomôcť Ukrajine obnoviť dodávky elektriny po ruských útokoch na elektrickú sieť

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken dnes oznámi novú pomoc na obnovenie dodávok elektrickej energie na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa zdroja agentúry Washington spolupracuje s americkými dodávateľmi médií a zariadení, ako aj s európskymi krajinami, aby našiel zariadenia, ktoré by mohli obnoviť ukrajinské vysokonapäťové prenosové stanice.

 

8:37 – Podľa britských spravodajských služieb sa ruské sily na Ukrajine za posledné tri mesiace pravdepodobne prakticky prestali rozmiestňovať vo forme práporných taktických skupín (BTG).

V novom zhrnutí britská spravodajská služba poukazuje na to, že koncepcia BTG zohráva v ruskej vojenskej doktríne v poslednom desaťročí dôležitú úlohu a spája prápory s celou škálou podporných jednotiek vrátane tankových, prieskumných a (na rozdiel od bežnej západnej praxe) delostreleckých.

„V intenzívnych a rozsiahlych bojoch na Ukrajine sa ukázalo niekoľko vnútorných slabín koncepcie BTG. Relatívne malý počet bojovej pechoty BTG bol často nedostatočný. Decentralizované rozmiestnenie delostrelectva neumožnilo Rusku plne využiť svoju početnú prevahu a len málo veliteľov BTG malo možnosť flexibilne využívať svoje schopnosti tak, ako bol model BTG navrhnutý,“ uviedlo britské ministerstvo obrany.

 

8:00 – „Inštitút“ pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje ruský postup južne od Bachmutu.

"Inštitút" pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje ruský postup južne od Bachmutu
„Inštitút“ pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje ruský postup južne od Bachmutu

V správe sa uvádzajú aj ruské tvrdenia o obsadení susedných dedín Andrejevka a Zelenopolje a Kleščejevka, ale spresňuje sa, že o tom neexistuje žiadne iné dôkazy.

„Inštitút“ polemizuje s vyhlásením šéfa „DĽR“ Pušilina, že Rusi sú po obsadení spomínaných osád blízko k operačnému obkľúčeniu Bachmutu.

„Aj keď sa ruským silám podarilo získať kontrolu nad osadami južne od Bachmutu, tieto úspechy neohrozujú kľúčové trasy T0513 (Bachmut – Siversk) a T0504 (Bachmut – Konstantinovka), ktoré slúžia ako hlavné pozemné trasy do Bachmutu,“ uvádza sa v rannej správe.

Poznamenávame, že podľa máp inštitútu sa Rusi približujú k týmto zásobovacím líniám zo smeru južne od Bachmutu.

Napríklad z ruských pozícií pri Kleščejevke na diaľnicu Konstantinovka – Bachmut je to po priamej línii asi päť kilometrov a z Ozarjanivky 13 km po priamej ceste, ktorú pokrýva osada Kurdjumovka kontrolovaná AFU.

7:58 -Dvojdňové rokovania ministrov zahraničných vecí NATO sa začnú dnes v Bukurešti.

Podľa agentúry Bloomberg „nedôjde k žiadnemu podstatnému pokroku v plnení 14 rokov trvajúceho prísľubu, že Kyjev sa pripojí k aliancii.

Spresňuje však, že „niektorí spojenci chcú konkrétnejšie kroky pre členstvo Ukrajiny“.

Noviny pripomínajú, že Zelenskyj podal oficiálnu žiadosť o členstvo v Aliancii v septembri. Avšak ani 14 rokov po samite v Bukurešti, na ktorom bolo Kyjevu prisľúbené členstvo, nedošlo v tejto otázke k žiadnemu pokroku.

Vo všeobecnosti sa však účastníci chystajú diskutovať o ďalších systémoch protivzdušnej obrany na boj proti Rusku.

"Inštitút" pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje ruský postup južne od Bachmutu
„Inštitút“ pre štúdium vojny (USA) potvrdzuje ruský postup južne od Bachmutu

7:19 – Kľúč z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

1. Útoky boli odrazené v oblastiach osád:

– Novoselovskoje, Belogorivka, Luhanská oblasť

– Serebrjanka, Verchnekamenske, Belogorivka, Jakovlevka, Pervomajske, Opytne, Nevelske, Krasnogorovka Doneckej oblasti.

2. Neďaleko Bachmutu sa objavili správy o nepriateľskom ostreľovaní Andrejevky, dediny, o ktorej ruské telegramy tvrdili, že ju obsadila PMC Wagner. To znamená, že generálny štáb nepotvrdil zabavenie.

Zároveň sa v správe nespomínajú ďalšie dve dediny, ktoré údajne obsadili Rusi – Ozarjanivka a Zelenopolje.

Reklama

3. Nepriateľ vedie útočné operácie na limanskom smere a obranné operácie na záporožskom smere.

4. Za posledných 24 hodín AFU zostrelila ruské lietadlá Su-25 a Su-24.

5. Raketový útok na Dnepre zasiahol civilnú infraštruktúru (predtým regionálne úrady hovorili o dopade na súkromný podnik).

 

7:01 – Výpadok elektriny v Ivano-Frankivsku môže trvať niekoľko týždňov.

Uviedol to primátor Ruslan Marcinkov vo výzve obyvateľom Ivano-Frankivska na Facebooku.

Starosta žiada krajanov, aby sa pripravili na najhorší možný scenár.

 

6:49 – Arestovič podporil prognózu Michaila Podoljaka o návrate Krymu Ukrajine do šiestich mesiacov.

„Ani Marťania, ani Američania, ani Američania a Číňania neudržia Krym, ak sa to urobí správne. Krym je veľmi zraniteľný objekt na obranu – mimoriadne zraniteľný a mimoriadne nevýhodný. Celý ten Krym je Krymský most, ktorý už nie je veľmi dobrý,“ povedal v relácii Marka Feigina.

 

6:43 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

1. Informoval o stretnutí zainteresovaných strán, ktoré rokovali o fronte, zásobovaní armády, energetike, komunikáciách, nezničiteľných bodoch, posilnení protivzdušnej obrany.

2. Rozprával o ostreľovaní Chersonu a oblasti, o zničení čerpacej stanice, ktorá zásobovala vodou Nikolajev.

3. Informoval o stretnutí so 7 ministrami zahraničných vecí EÚ, ktorí sú na návšteve v Kyjeve.

4. Rozprával o Jermakovej návšteve Francúzska, kde pracuje pracovná skupina pre tribunál proti Rusom.

5. Informoval o telefonickom rozhovore s holandským premiérom, ktorý prisľúbil, že v budúcom roku bude poskytnutá väčšia pomoc.

6:40 – Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti, poprel informácie o údajne pripravovanom útoku AFU na Šebekino a Valuiky.

„To, čo píšu aj o nábore, ofenzíve a všetkom ostatnom… Nemôžem sa prestať opakovať: toto počúvame predovšetkým z ukrajinských médií od februára 2022. Sú to falzifikáty,“ povedal.

Gladkov tiež poprel informácie, že policajti v regióne dostali príkaz urýchlene nakúpiť uniformy a dvojdňové zásoby potravín.

Tieto informácie sa predtým objavili vo viacerých regionálnych médiách.

„Nikto nedal polícii príkaz na nákup potravín a uniforiem na dva dni, všetko je normálne,“ povedal Gladkov.

 

6:35 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken má počas zasadnutia novej koordinačnej skupiny pre energetiku v rumunskom hlavnom meste Bukurešť oznámiť pomoc Ukrajine pri oprave poškodenej energetickej infraštruktúry, informovala agentúra Reuters.

 

Reklama

6:31 – 28. novembra 2022. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o útoku na stanicu Moiseyevka v Dnepropetrovskej oblasti, pri ktorom zahynulo viac ako 100 ukrajinských vojakov

– Pokus o ofenzívu ukrajinských jednotiek na viacerých smeroch bol odrazený, straty nepriateľa dosiahli viac ako 200 ľudí, informovalo ministerstvo obrany

– Pušilin uviedol úspechy ofenzívy v okolí Artemivska a tesné obkľúčenie mesta

– FSB tvrdí, že v Záporožskej oblasti zabránila sérii teroristických útokov na preplnených miestach, v Melitopole zadržali troch ukrajinských občanov

– Peskov odmietol špekulácie, že existujú náznaky, že Rusko má v úmysle opustiť Energodar a Záporožskú jadrovú elektráreň

– Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov požiadal o poskytnutie rakiet s doletom viac ako 800 km Ukrajine

– Čerpanie zbraní na Ukrajine by mohlo prekaziť plány USA na dodávky zbraní Taiwanu, uvádza WSJ

Situácia na vojne
Situácia na vojne

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali