To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 26. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service, screenshot)

Aktualizované 26. mája 2023 20:10

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Boje v Belgorodskej oblasti
Na videosnímke ruského ministerstva obrany sú poškodené obrnené vojenské vozidlá po bojoch v západnej časti ruskej Belgorodskej oblasti

 

Reklama

20:00 – Ukrajina môže začať rokovania s Moskvou o ukončení vojny len vtedy, ak západný blok prijme Ukrajinu do EÚ a NATO.

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko to povedal na Kyjevskom bezpečnostnom fóre.

Reklama

“Hlavný odkaz našim partnerom v predvečer samitu vo Vilniuse. Po prvé, nebojte sa Putina a jeho politického režimu. Po druhé, nebojte sa ho provokovať.

Nebojte sa ukrajinského víťazstva, že môže Putina podráždiť. A nebojte sa členstva Ukrajiny v NATO, pretože to bude znamenať naše spoločné víťazstvo,” povedal Porošenko.

Zdôraznil, že rokovania o urovnaní konfliktu sú možné až po prijatí Ukrajiny do západných štruktúr.

“A preto – môj odkaz pre nadchádzajúci samit vo Vilniuse: nejde o rokovania, ale o dosiahnutie výsledkov.

Rokovania sa skončia, keď sa staneme členmi EÚ. Preto realizujme odporúčania EÚ krok za krokom. Som presvedčený, že dnešný odkaz bude vo Vilniuse vypočutý a členstvo získame, uvidíme otvorené dvere,” povedal bývalý prezident.

Reklama

 

19:50 – Zdroj v OP uviedol, že Zelenskyj sa ešte nerozhodol o aktualizovanom pláne Syrského, a to napriek neúspechu protiofenzívy na krídlach okolo Bachmutu. AFU sa za dva týždne nepodarilo obsadiť malú dedinu Kleščejevka a pokračovanie operácie si vyžaduje príliš veľa síl a rezerv.

 

19:45 – Donecká ľudová republika potvrdila útok dvoma raketami na Mariupol

 

Reklama

18:55 – Väčšina Nemcov podporuje sankcie proti Rusku, ale domnieva sa, že sú škodlivejšie pre nemecké hospodárstvo ako pre ruské.

Ukázal to prieskum Inštitútu pre nemeckú ekonomiku, informovala stanica Deutsche Welle.

Podľa prieskumu viac ako 70 % Nemcov stále podporuje sankcie voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine, ale 72 % z nich sa domnieva, že de facto škodia nemeckému hospodárstvu viac ako ruskému.

 

18:50 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta:

1. Komentoval raketový útok na Dnepre, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a vyše 30 bolo zranených.

2. Informoval, že tento týždeň sa dosiahol významný pokrok v otázke moderného letectva pre Ukrajinu.

3. Informoval o zasadnutí Stavky najvyššieho veliteľa, na ktorom generál Syrskij predniesol dôležitú správu o situácii v Donbase.

4. Označil výsledky včerajšieho Ramsteinu, o ktorých informoval minister obrany, za “dobré”.

5. Informoval o stretnutí s americkým senátorom Grahamom.

Reklama

6. Informoval o stretnutí o nových sankciách voči tým, ktorí “napomáhajú ruskej agresii”.

 

18:20 – Kyjev chce 160-200 západných stíhačiek

Foreign Policy zverejňuje zaujímavé podrobnosti o dodávkach stíhačiek F-16 na Ukrajinu:

1. Zloženie “stíhacej koalície”: Belgicko, Veľká Británia, Dánsko, Holandsko, Nórsko a USA.

Reklama

2. Administratíva Joea Bidena je pripravená vycvičiť ukrajinských pilotov, umožniť tretím krajinám dodať Kyjevu stíhačky F-16 americkej výroby a dodávať ich z USA.

3. Prvá fáza výcviku – pozemný základný výcvik pre 20 ukrajinských pilotov – sa uskutoční v Británii. To bude základom pre špecifickejší výcvik na lietadlách F-16 alebo iných lietadlách.

4. Ukrajina spočiatku dúfa, že získa približne 40 západných lietadiel a potom ich počet zvýši na 160 – 200.

5. Na svete je celkovo 4 600 stíhačiek F-16 a Ukrajina zatiaľ žiada pre seba menej ako 1 % z tohto počtu.

6. Ukrajinská a východoeurópska armáda už pripravujú scenáre vojnových hier pre ukrajinské letectvo s využitím západných stíhačiek: od protivzdušnej obrany až po blízku vzdušnú podporu – a dokonca aj sprevádzanie lodí prevážajúcich obilie cez Čierne more.

Reklama

Ako vidieť z tohto zoznamu, otázka dodávok stíhačiek F-16 a iných západných značiek Kyjevu nadobúda konkrétne kontúry. Vybavovanie Ukrajiny čoraz sofistikovanejšími zbraňami naberá na obrátkach.

 

18:05 – Predseda usporiadal pravidelné zasadnutie Stavky.

Ako uviedol vo svojom tg-kanáli, o operačnej situácii na fronte a v niektorých oblastiach informovali velitelia OSUB.

“Členovia Stavky podrobne zhodnotili tempo vybavovania útočných brigád technikou a všetkým, čo potrebujú. Analyzovali perspektívy zvýšenia domácej výroby nedostatkovej munície.

Diskutovali sme o najnovších náletoch nepriateľa na naše mestá a o tom, ako môžeme zefektívniť našu obranu proti nim,” napísal Vladimír Zelenskij na svojom tg-kanáli.

 

Reklama

18:00 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. 18 útokov bolo odrazených v smeroch:

– Bachmut – v oblasti Predtečiino,

– Marinka – v oblasti Marinka,

– Šachtarsk – v blízkosti Ugledaru,

– Kupjansk – v blízkosti Masjutovky,

– Limansk – v oblasti Belogorovky.

Reklama

2. Situácia vo Volyni, Polesku, Seversku, Slobodskom, Avdejevke, Záporožskej a Chersonskej oblasti zostáva nezmenená.

3. Ruská armáda uskutočnila 18 raketových a 60 leteckých úderov a približne 34 výstrelov z MLRS.

4. Letectvo AFU uskutočnilo osem úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 10 z 10 zo vzduchu odpálených riadených striel X-101/Kh-555.

 

17:55 – Zdroj v Moskve varoval denník Wall Street Journal pred následkami, ak bude pokračovať v dezinformáciách o Rusku.

“Ak bude Wall Street Journal pokračovať v aktivitách, ktoré nesúvisia s novinárčinou, a bude uverejňovať dezinformácie týkajúce sa Ruska, bude to znamenať, že redakciu vôbec nezaujíma Gerškovičov osud,” povedal informovaný zdroj pre RIA Novosti.

Spravodajca publikácie Evan Gerškovič bol v Rusku zatknutý za špionáž.

Reklama

 

17:50 – Situácia na frontoch 26. mája 2023

Situácia na frontoch 26. mája 2023
Situácia na frontoch 26. mája 2023
Situácia na frontoch 26. mája 2023
Situácia na frontoch 26. mája 2023

17:40 – Český generál vyzval Západ aby sa pripravil na zlý scenár ukrajinskej protiofenzívy.

Generál Karel Řehka v rozhovore pre denník Bild povedal, že nikto nemôže predpovedať, ako sa skončí protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl.

“Výsledok vojny nezávisí len od tankov a obrnených transportérov. Je tu príliš veľa neznámych. Osobne si myslím, že by sme sa mali pripraviť aj na zlý scenár – dlhú vojnu,” povedal generál.

Podľa neho je možné, že západné krajiny budú musieť dodávať zbrane Ukrajine ešte mnoho rokov.

“Rusi veria, že čas je na ich strane. Musíme ukázať, že sa mýlia,” povedal Řehka.

Reklama

Dodal, že Česká republika už dodala Ukrajine viac ako 250 sovietskych tankov, BMP a vrtuľníkov.

Generál vyzval západných politikov, aby pripravili spoločnosť na to, že vojna môže trvať roky. Týka sa to nielen obrany, ale napríklad aj hospodárskej sféry.

“Rovnako dôležitá je naša pripravenosť podporiť Ukrajinu aj na iných frontoch: morálne, diplomaticky, finančne a v ďalších oblastiach, ako je vzdelávanie, kultúra, výstavba a iné,” povedal vojenský veliteľ.

 

17:30 – Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula počas stretnutia s Vladimírom Putinom načrtol svoju predstavu o možnom sprostredkovaní s cieľom nájsť riešenie na Ukrajine.

Informovala o tom tlačová služba Kremľa.

Tá tiež uviedla, že ruský prezident “zhodnotil situáciu okolo Ukrajiny a potvrdil otvorenosť ruskej strany k dialógu”.

Reklama

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes rovnako vyjadril na stretnutí s čínskym vyslancom Li Chuejom.

“Ruský minister zahraničných vecí zopakoval záväzok Moskvy k politickému a diplomatickému riešeniu konfliktu,” uviedlo ministerstvo vo svojej správe.

 

17:20 – Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak označil všetky “kompromisné scenáre” ukončenia vojny na Ukrajine za “ruské”.

“Akýkoľvek “kompromisný scenár” zahŕňajúci oslobodenie nie všetkých území Ukrajiny, o ktorom pravidelne hovoria “anonymné zdroje” z prostredia európskych a amerických elít, sa rovná priznaniu porážky demokracie, ruskému víťazstvu, zachovaniu Putinovho režimu a v dôsledku toho prudkému nárastu konfliktov vo svetovej politike.

Reklama

To všetko je vytúženým snom Ruska. Otázka je rečnícka: prečo niektoré verejné osobnosti naďalej rozohrávajú “ruský mediálny scenár” a predlžujú konflikt?” napísal na Twitteri.

 

16:30 – Ukrajina potrebuje 48 amerických lietadiel na úplné oslobodenie svojho územia od ruských vojsk, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteri.

“Štyri letky F16 (48 lietadiel) sú presne to, čo potrebujeme na oslobodenie našej krajiny od agresora,” uvádza sa vo vyhlásení.

Predtým náčelník generálneho štábu USA Mark Milley uviedol, že malý počet lietadiel by situáciu nezmenil, keďže “Rusi majú tisíce stíhačiek štvrtej a piatej generácie”.

Zároveň odhadol presun a podporu desiatich lietadiel F-16 na dve miliardy dolárov.

Inými slovami, počet požadovaný Ukrajinou by mohol stáť USA až takmer desať miliárd.

 

16:20 – Ukrajina môže vstúpiť do NATO, ale bez území zabraných Ruskom, píše denník The New York Times.

“Západné Nemecko predstavuje precedens pre krajinu, ktorá vstúpila do NATO, hoci bola rozdelená. Napriek tomu sa krajina naďalej usiluje o znovuzjednotenie. Ak sa Ukrajine nepodarí prinútiť ruskú armádu k ústupu, silným argumentom pre prímerie by bolo, keby Ukrajine ponúkli členstvo v NATO s vytvorením demilitarizovaných zón, v ktorých by boli rozmiestnené mierové jednotky Číny, Indie a NATO,” napísal v autorskom stĺpčeku hlavný diplomatický spravodajca The New York Times v Európe Stephen Erlanger.

Publikácia má názov: “Ak mohlo rozdelené Nemecko vstúpiť do NATO, prečo by nemohla Ukrajina?

 

15:20 – Údery na Dneper boli pravdepodobne vykonané raketami S-300 alebo S-400, uviedol v televíznom maratóne hovorca vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Jurij Ignat.

Typ rakiet sa ešte upresňuje, uviedol.

Pripomeňme, že podľa šéfa vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Sergeja Lysaka počet obetí ruského úderu dosiahol 30 ľudí vrátane dvoch detí.

Reklama

 

14:20 – Čínsky vyslanec Li Chuej na ceste do Európy vyzval na okamžité prímerie a odovzdanie dobytých území Rusku, uviedol denník Wall Street Journal.

“Čínsky vyslanec, ktorý bol vyslaný na podporu mierového plánu Pekingu pre Ukrajinu, niesol jasný odkaz: spojenci USA v Európe by mali vyhlásiť autonómiu a vyzvať na okamžité prímerie, pričom Rusku by zostali časti územia menšieho suseda, ktoré teraz okupuje. Západní predstavitelia sú oboznámení s rokovaniami v hlavných mestách na celom kontinente,” uvádza sa v článku.

 

14:00 – Médiá zverejňujú video útoku na ruskú loď Ivan Churs. Je na ňom vidieť výbuch vedľa lode.

Ruské médiá predtým zverejnili fotografie a video z návratu lode do Sevastopola. Pohybovala sa po vlastnej osi. To znamená, že ak došlo k nejakému poškodeniu, nevyžadovalo si odtiahnutie.

Pripomeňme, že prieskumná loď Čiernomorskej flotily bola v stredu skoro ráno napadnutá neďaleko tureckého pobrežia. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že všetky podvodné drony boli zničené paľbou z lode.

Ukrajinské telegramové kanály neskôr zverejnili videozáznam z hladinového dronu, ktorý sa rýchlo približoval k plavidlu. Údajne zasiahol loď.

 

13:03 – Holandsko pravdepodobne pošle na Ukrajinu stíhačky F-16 po výcviku pilotov, uviedla agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov denníka to bol Amsterdam, ktorý niekoľko mesiacov tlačil na USA, aby dali súhlas na vyslanie lietadiel na Ukrajinu.

Práve Holandsko a Dánsko tiež vedú koalíciu na výcvik ukrajinských pilotov s podporou Veľkej Británie a Belgicka.

Podľa zdroja holandská vláda už diskutuje so spojencami o plánoch budúcich dodávok. To by však mohlo trvať “mnoho mesiacov”.

Holandsko má v súčasnosti vo výzbroji 42 stíhačiek F-16, z ktorých 24 používa samotná holandská armáda a ktoré nemôžu byť na Ukrajinu odoslané skôr ako v polovici budúceho roka. Holandské ministerstvo obrany oficiálne uviedlo, že o dodávke bude uvažovať neskôr, ale momentálne je prioritou výcvik pilotov.

12:29 – Úrady v Krasnodarskom kraji potvrdili útok dronom.

Reklama

Miestny gubernátor uvádza, že dva drony zasiahli budovy na ulici Morskaja. Uvádza sa, že životne dôležitá infraštruktúra mesta nebola poškodená a nedošlo k žiadnym obetiam.

 

12:26 – USA “len včera” rokovali s Ukrajinou o zákaze používania amerických vozidiel na ruskom území.

Biely dom komentoval informácie o amerických vojenských vozidlách, ktoré boli spozorované počas razie v Belgorodskej oblasti.

Podľa hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho USA oznámili Ukrajine, že sú proti použitiu svojich zbraní na útok na ruské územie.

Podľa neho sa tento rozhovor uskutočnil “len nedávno, doslova asi včera”. Kyjev reagoval ubezpečením, že bude “rešpektovať tieto želania”.

 

12:20 – Po raketovom útoku na nemocnicu v Dnepropetrovsku je už 23 zranených, informovali regionálne úrady.

Z nich 21 je v nemocnici, pričom stav troch z nich je “ťažký”. Jeden muž vo veku 69 rokov zomrel. V čase útoku prechádzal okolo nemocnice.

“Od tejto chvíle sa záchranárom podarilo lokalizovať požiar v nemocnici. Hasenie pokračuje,” uviedol guvernér Sergej Lysak.

 

11:40 – Ruské médiá zverejňujú fotografie prieskumnej lode Ivan Khurs, ktorá sa údajne vracia do Sevastopola.

Pripomeňme, že loď bola napadnutá v stredu skoro ráno neďaleko tureckého pobrežia. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že všetky bezpilotné lietadlá boli zničené paľbou z lode.

 

11:23 – Rusko neplánuje použiť jadrové zbrane “v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny”, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Reklama

Pripomeňme, že minulý rok dal Putin jasne najavo, že Rusko môže použiť jadrové zbrane v prípade “ohrozenia územnej celistvosti”.

 

11:03 – Rusi podnikli letecký útok na Avdejevku. Zasiahol obytnú budovu, predbežne bez obetí, uviedol vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Rusi podnikli letecký útok na Avdejevku
Rusi podnikli letecký útok na Avdejevku

11:01 – V dôsledku ostreľovania polikliniky v Dnepropetrovsku zahynul jeden človek a 15 bolo zranených, uviedol Volodymyr Zelenskyj a zverejnil video s následkami ostreľovania.

“Na mieste prebieha odstraňovanie následkov ostreľovania a záchrana obetí. Zapojené sú všetky potrebné služby,” napísal Zelenskyj.

 

10:13 –  Vedúci OVA v Dnepropetrovsku Lysak píše, že útok do Dnepra prišiel zo zdravotníckeho zariadenia.

 

9:41 – V Dnepri bolo počuť výbuchy. Miestne médiá zverejňujú fotografie dymu, ktorý stúpa nad mesto. V regióne bol vyhlásený letecký poplach.

Miestne médiá zverejňujú fotografie dymu, ktorý stúpa nad mesto Dneper
Miestne médiá zverejňujú fotografie dymu, ktorý stúpa nad mesto Dneper

9:32 – Nemecký kancelár Olaf Scholz má v úmysle “vo vhodnom čase” nadviazať kontakt s ruským prezidentom.

“Od môjho posledného telefonátu s ruským prezidentom uplynul už nejaký čas. Vo vhodnom čase však mám v úmysle s Putinom opäť hovoriť,” povedal Scholz v rozhovore pre nemecký denník Kölner Stadt-Anzeiger.

Zároveň uviedol, že prípadné zmrazenie konfliktu na Ukrajine nepovažuje za prijateľné

“Rusko musí pochopiť: nemôže ísť o uzavretie akéhosi ‘studeného mieru’ s novou hranicou medzi Ruskom a Ukrajinou zhruba pozdĺž frontovej línie,” povedal.

Podľa jeho názoru je “spravodlivý mier” možný len vtedy, ak sa ruské vojská stiahnu z Ukrajiny.

Na otázku, či by mali opustiť aj Krym, sa Scholz vyhol priamej odpovedi: “Nie je našou úlohou formulovať namiesto Ukrajiny, aké dohody chce dosiahnuť.”

 

9:23 – Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie, sa domnieva, že ruské úrady nedovolia Prigožinovi stiahnuť Wagnerovu PMC z Bachmutu.

V rozhovore pre “24. kanál” Podoljak uviedol, že “je zrejmé, že určitá časť Wagnerových PMC bude stiahnutá pre rotáciu. Ale tí, ktorí sú z tohto zoskupenia najviac pripravení na boj, zostanú v Bachmute aj naďalej.

Podľa Podoljaka sa Prigožin v priebehu posledného mesiaca a pol snaží presadiť v agende ako kľúčový komentátor vojny.

Teraz je Prigožin podľa Podoliaka “prenasledovateľom”, ktorý urýchľuje rozpad ruskej politickej elity. A Prigožin bude podľa neho pokračovať v útokoch na ruskú elitu.

Pripomeňme, že deň predtým Prigožin oznámil, že začal sťahovať jednotky Wagner z Bachmutu s presunom ich pozícií do regulárnej ruskej armády. Tento proces by mal byť podľa Prigožina ukončený do 1. júna.

 

9:17 – Nové fotografie následkov ostreľovania budovy výskumného ústavu v Kalynskom okrese Donecka.

Podľa správ tam dopadli štyri nové rakety a zahynul jeden civilista.

Miestne kanály Telegramu uvádzajú, že ostreľovanie pochádzalo z Himarsu, ale ukrajinská strana to nepotvrdila.

Nové fotografie následkov ostreľovania budovy výskumného ústavu v Kalynskom okrese Donecka
Nové fotografie následkov ostreľovania budovy výskumného ústavu v Kalynskom okrese Donecka

8:45 – V Donecku je hlásený útok na výskumný ústav v blízkosti Pokrovského trhu.

Údajne dopadlo niekoľko rakiet, jedna osoba bola usmrtená.

V Donecku je hlásený útok na výskumný ústav v blízkosti Pokrovského trhu
V Donecku je hlásený útok na výskumný ústav v blízkosti Pokrovského trhu

8:35 –  Podrobnejšie vyhlásenie náčelníka generálneho štábu USA Millyho o vyhliadkach na vojnu na Ukrajine

“Túto vojnu nevyhrá Rusko na bojisku. Strategické ciele Ruska sú vojensky nedosiahnuteľné,” povedal Milley na stretnutí po Ramsteine.

Zároveň uviedol, že ukrajinské strategické ciele – oslobodiť celé územie, ktorého sa zmocnili Rusi – “možno dosiahnuť vojensky, ale pravdepodobne nie v blízkej budúcnosti”.

Reklama

Pri vysvetľovaní svojej tézy tiež spresnil, že na Ukrajine sa nachádza “niekoľko stotisíc ruských vojakov”.

“Čo to znamená? Boje budú pokračovať, budú krvavé a ťažké. A v určitom momente obe strany začnú rokovať. Alebo v budúcnosti dospejú k vojenskému riešeniu a my budeme naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji za slobodu,” dodal generál.

 

8:02 – Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley vysvetlil, prečo je otázka lietadiel F-16 pre Ukrajinu v súčasnosti menej dôležitá ako otázka posilnenia protivzdušnej obrany.

Na tlačovej konferencii po zasadnutí v Ramsteine Milley povedal, že ide o “najlepší a najrýchlejší spôsob, ako zbaviť Rusko vzdušnej prevahy”.

Uviedol príklad, že desať lietadiel F-16 stojí miliardu dolárov a náklady na údržbu ďalšiu miliardu.

“Takže hovoríme o dvoch miliardách dolárov za desať lietadiel. Rusi majú tisíce stíhačiek štvrtej a piatej generácie. Takže ak chcete konkurovať Rusku vo vzduchu, budete potrebovať značný počet stíhačiek štvrtej a piatej generácie,” povedal.

Podľa generála “stíhačky F-16 majú v budúcnosti svoju úlohu”. Ale “vytvorenie vzdušných síl potrebnej veľkosti, rozsahu a rozsahu si vyžiada značný čas”.

 

8:00 – Vzdušné sily potvrdzujú údery bezpilotných lietadiel a niekoľko rakiet S-300/S-400, ktoré dorazili do Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Celkovo bolo v priebehu noci na Ukrajine odpálených 17 rakiet rôznych typov a 31 útočných bezpilotných lietadiel:

– 10 rakiet X-101/x-555 z oblasti Kaspického mora;
– 7 protilietadlových riadených striel S-300/C-400 z oblasti Tokmaku;
– 31 rakiet Šáhid na juhu a severe.

Zničených 10 striel s plochou dráhou letu a 23 striel Šáhid.

 

7:55 – To hlavné z ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu

Za posledných 24 hodín sa uskutočnilo 22 vojenských stretov.

Neďaleko Kupjanska nepriateľ podnikol letecké útoky v blízkosti Čajkivky a Kyslovky. Neúspešné ofenzívy uskutočnil aj pri Masiutivke.

V Luhanskej oblasti – pri Belogorovke.

Pri Bachmute sa Rusi snažia viesť ofenzívu. Pri Avdejevke útočia pri Krasnogorovke a na juhu – pri Marinke.

Za posledných 24 hodín bolo zostrelené ruské lietadlo Su-25.

 

7:50 – Na Dneper dnes v noci zaútočili rakety a drony, uviedol guvernér Sergej Lysak. Vážne poškodená bola aj dopravná spoločnosť.

“V súkromnej rezidencii vypukol požiar, ktorý už bol uhasený. Poškodené boli dva domy a auto. Požiar zachvátil aj dva súkromné podniky. Požiar sa záchranárom podarilo uhasiť,” uviedol šéf kraja.

Na mieste bola aj čerpacia stanica, kde sa zranil jeden zamestnanec.

Na Dneper dnes v noci zaútočili rakety a drony
Na Dneper dnes v noci zaútočili rakety a drony

7:45 – Podľa náčelníka kyjevskej mestskej vojenskej správy Sergeja Popka bol nočný útok na hlavné mesto vykonaný raketami s plochou dráhou letu.

Reklama

Podľa Popka boli podľa predbežných údajov všetky rakety zostrelené.

 

7:40 –  Dnes skoro ráno došlo k výbuchu aj v ruskom meste Krasnodar. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne vyjadrenia.

 

7:35 – Túto noc opäť došlo k masívnemu útoku na Dneper. Výbuchy bolo počuť aj v Kyjeve a v regióne. Kyjevská OVA uviedla, že prebiehali práce protivzdušnej obrany.

 

7:30 – Ukrajinské úrady potvrdili výbuchy v Berďansku, ktorý nie je pod kontrolou vlády.

“Vďaka veľmi precíznej práci AFU okupanti minuli zariadenia S-300,” informovala vojenská správa mesta Berďansk.

O výbuchoch na okraji mesta informovali aj Ruskou federáciou menované “orgány” Berďansk.

Čo presne vybuchlo, podľa ich informácií zatiaľ nie je známe, ale “na mieste už pracujú pohotovostné a operačné služby”.

 

7:15 – Na fotografii je údajne vidieť výbuch v Berďansku. O výbuchu zatiaľ neboli zverejnené žiadne oficiálne informácie.

výbuch v Berďansku
Na snímke výbuch v Berďansku

7:00 – Ruské úrady potvrdili, že neďaleko Morozovska v Rostovskej oblasti došlo k výbuchu systému protivzdušnej obrany a k zostreleniu rakety.

Informoval o tom regionálny gubernátor Vasilij Golubev.

Predtým ruské médiá informovali o ukrajinskom leteckom útoku na vojenské letisko v Morozovsku.

 

6:45 USA oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 300 miliónov dolárov.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Očakáva sa, že nový balík bude pozostávať najmä z munície, z riadených striel GMLRS pre zariadenia HIMARS.

 

6:30 – Vojenská operácia, 25. mája 2023

– Dvaja boli zadržaní, po jednom sa pátra, tvrdí FSB

– Ruský Solntepek zasiahol oporné body ukrajinských jednotiek pri Pervomajsku v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Západ vedie nevyhlásenú vojnu proti Rusku a Bielorusku, povedal Šojgu

– Západné krajiny už dodali Ukrajine zbrane v hodnote viac ako 65 miliárd dolárov, povedal tiež Šojgu

Reklama

– Osobitný vyslanec Číny Li Hui navštívi 26. mája Moskvu na konzultácie o ukrajinskej kríze a stretne sa s Lavrovom, uviedlo ruské  ministerstvo zahraničných vecí

– Kyjev v situácii, keď nemá vojenské úspechy, môže uskutočniť prestížnu provokáciu, ktorá by sa mohla týkať skladu vyhoreného jadrového paliva v Charkove

– Rada EÚ schválila predĺženie bezcolného dovozu z Ukrajiny do júna 2024, uviedla organizácia vo vyhlásení

– Krajiny EÚ zmrazili aktíva ruskej centrálnej banky vo výške viac ako 200 miliárd eur, uviedol hovorca Európskej komisie Wiegand

– Na Ukrajine vedú USA vojnu proti Rusku, pričom využívajú potenciál NATO, EÚ a neonacistov, povedal Patrušev.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali