To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zverejňujú sa výsledky hlasovania v referendách. Západ hovorí o desivých dôsledkoch

❚❚

Kyjev 27. septembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Mykola Tys, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke civilisti počas vojenského výcviku neďaleko mesta Ľvov na západe Ukrajiny

20:27 -MAAE zaznamenala v pondelok a v utorok nové ostreľovanie územia Záporožskej jadrovej elektrárne.

.

Uvádza sa to vo vyhlásení na webovej stránke organizácie.

Generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi údajne vyzval na prijatie okamžitých opatrení na zníženie hrozby pre jadrové zariadenie.

.

 

20:25 – Monitorovacia misia OSN zverejnila údaje o sexuálnych zločinoch počas vojny na Ukrajine.

Misia vo svojej správe uviedla, že zdokumentovala:

– Znásilnenie ôsmich žien a jedného dievčaťa,

– 15 prípadov sexuálneho násilia ako metódy mučenia alebo zlého zaobchádzania s mužmi,

.

– 11 prípadov, keď boli muži aj ženy považovaní za “delikventov” nútení vyzliecť sa na verejnosti,

– 8 prípadov iných foriem sexuálneho násilia, ako je nútenie k nahote, nechcené sexuálne dotyky, sexuálne obťažovanie a vyhrážanie sa sexuálnym násilím.

Podľa OSN sa 30 takýchto prípadov dopustili ruské ozbrojené sily, dvoch ukrajinské ozbrojené sily alebo orgány činné v trestnom konaní a 11 civilisti alebo príslušníci jednotiek územnej obrany Ukrajiny.

Správa OSN sa vzťahuje na obdobie od 24. februára do 25. septembra 2022.

 

.

19:26 – Za vstup Záporožskej oblasti do Ruskej federácie hlasovalo 97,81 % voličov po spracovaní 100 % protokolov.

Za vstup LĽR do Ruskej federácie hlasovalo 97,93 % voličov po spracovaní 100 % protokolov.

Za vstup DĽR do Ruskej federácie hlasovalo 98,69 % voličov po spracovaní 100 % protokolov.

Za vstup Chersonskej oblasti do Ruskej federácie hlasovalo 96,75 % voličov po spracovaní 100 % protokolov.

 

19:06 – Zhrnutie dnešného dňa:

Na fronte je potvrdené oslobodenie niekoľkých osád v Charkovskej a Doneckej oblasti (pri Limane a Kupiansku). Ruské jednotky prudko zvýšili tlak v blízkosti Bachmutu.

Na dobytých územiach sa skončili “referendá” o pripojení k Rusku, ktoré Ukrajina neuznáva. Ich výsledok je predvídateľný (deklaruje sa “úplná podpora” pripojeniu k Ruskej federácii) a nasleduje právna registrácia pripojenia týchto regiónov k Rusku.

Podľa všetkého sa tak stane v najbližších dňoch.

V tejto súvislosti sa na Západe aj v Rusku naďalej diskutovalo o tom, či Rusko použije jadrové zbrane na udržanie týchto území.

.

Bývalý ruský prezident Medvedev, ktorý nahradil Putina v ruskej bezpečnostnej rade, dnes na túto otázku odpovedal kladne.

Celkovo sa situácia určitým spôsobom vyhrocuje. V stávke už nie je len Ukrajina a Rusko, ale celý svet. Najmä vzhľadom na rozsiahlu mobilizáciu v Rusku.

 

18:47 – Ruské médiá zverejňujú konečné výsledky “referenda” o pripojení ukrajinských území k Rusku.

Chersonská oblasť: 96,75 % za pristúpenie, Záporožská oblasť: 97,81 % za,

.

Luhanská oblasť (“LĽR”) – 97,93 %,

Doneck (“DĽR”) – 98,69 %.

 

18:45 – USA nemajú námietky proti tomu, aby Ukrajina použila západné zbrane proti regiónom, ktoré by sa po “referende” mohli stať súčasťou Ruskej federácie.

Na brífingu to povedal minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken.

.

 

18:44 – Ukrajina dostane v prvej fáze dve batérie systémov protivzdušnej obrany NASAMS, teda až 16 odpaľovacích zariadení.

Na brífingu to povedal hovorca velenia vzdušných síl AFU Jurij Ignat.

“Najskôr nám budú odovzdané dve batérie. Batéria môže mať až osem odpaľovacích zariadení, ako aj veliteľské stanovište, radar, ktorý bude vidieť ciele. Batéria NASAMS je vlastne naša divízia, je to až osem odpaľovacích zariadení,” povedal.

Podľa Ignata sa ďalej “musíme zamerať na výrobné kapacity alebo podniknúť kroky na diplomatickej úrovni, aby nám svet pomohol s týmito systémami, ktorých potrebujeme pomerne veľa”.

Ignat uviedol, že prvý NASAMS bude Ukrajine odovzdaný v blízkej budúcnosti.

Prezident Volodymyr Zelenskyj 25. septembra v rozhovore pre CBS News uviedol, že Ukrajina dostala od USA systémy protivzdušnej obrany NASAMS.

.

Na druhý deň prezidentov hovorca Sergej Nikiforov spresnil, že “rozhodnutie sme dostali, súhlas sme dostali, ale samotné NASAMS ešte fyzicky neprišli”.

 

18:10 – Aktuálne čísla: Podľa volebných miestností v Rusku hlasovalo za pripojenie LĽR k Rusku 97,93 % voličov po spracovaní 51,76 % protokolov.

Po spracovaní 51,83 % protokolov hlasovalo 98,63 % voličov vo volebných miestnostiach v Rusku za zjednotenie Doneckej ľudovej republiky a Ruskej federácie.

96,75 % voličov v ruských volebných miestnostiach hlasovalo za pripojenie Chersonskej oblasti k Ruskej federácii po spracovaní 100 % protokolov.

Za pripojenie Záporožskej oblasti k Ruskej federácii hlasovalo 93,11 % voličov po spracovaní 29,19 % protokolov.

 

.

18:04 – Hraničná agentúra EÚ Frontex zaznamenala nárast počtu Rusov prekračujúcich hranice Európskej únie

“Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie zo strany Ruska v susedných členských štátoch EÚ sa zvýšil počet prekročení hraníc.

Minulý týždeň vstúpilo na územie EÚ takmer 66 000 ruských občanov, čo je o viac ako 30 % viac ako v predchádzajúcom týždni. Väčšina z nich prišla do Fínska a Estónska,” uviedol Frontex.

Agentúra tiež uviedla, že od začiatku vojny vstúpilo do EÚ cez jej pozemné hranice už viac ako 1 303 000 ruských občanov.

Zároveň sa do Ruska cez jeho pozemnú hranicu s EÚ vrátilo viac ako 1 273 000 ruských občanov.

Hraničná agentúra EÚ Frontex zaznamenala nárast počtu Rusov prekračujúcich hranice Európskej únie
Hraničná agentúra EÚ Frontex zaznamenala nárast počtu Rusov prekračujúcich hranice Európskej únie

18:00 – Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu AFU:

1. Ukrajinské sily odrazili útoky v oblastiach Soledar, Maiorsk, Kurdyumivka, Zaitseve, Bakhmut, Bakhmutska, Vyemka, Spornoye, Pervomaiskoye a Kamianka v Doneckej oblasti.

.

2. Počas dňa nepriateľ podnikol dva raketové a šesť leteckých útokov a uskutočnil viac ako 20 ostreľovacích útokov z raketometov MLRS. Zasiahnutých bolo viac ako 15 osád vrátane Záporožia, Mykolajova, Očakova, Avdijivky, Krasnohorivky, Poltavy a Marinky.

3. Rusi uskutočnili viac ako 50 letov bezpilotných lietadiel, najmä iránskej výroby Shahed-136.

4. Ukrajinské vzdušné sily uskutočnili 10 úderov. Protivzdušná obrana AFU zničila 1 lietadlo Su-25 a 5 bezpilotných lietadiel rôznych typov.

 

15:59 – Výsledky “referenda” by mohli mať “desivé dôsledky v reálnom svete”, napísal denník The New York Times.

“Výsledky by mohli byť oznámené už v utorok, pričom sa očakáva, že väčšina obyvateľov bude hlasovať za pripojenie k Rusku a Kremeľ oficiálne oznámi anexiu už tento týždeň,” píše sa v článku.

“Prezident Vladimir Putin povedal, že Rusko bude brániť územia všetkými prostriedkami. Krajina má najväčší jadrový arzenál na svete,” pripomína týždenník.

.

Bývalý tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Danyľuk predpovedá, že po “referende” Putin vrhne armádu na obsadené územia.

Ak však ofenzíva s použitím konvenčných zbraní zlyhá, je podľa neho “možné použiť taktické jadrové zbrane” proti ukrajinskej armáde, napríklad úder na postupujúce jednotky, povedal Danyľuk.

 

15:36 – Bulharsko žiada svojich občanov, aby urýchlene opustili Ruskú federáciu, napísal bulharský denník Offnews s odvolaním sa na vyhlásenie bulharského ministerstva zahraničných vecí.

“Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu Ministerstvo zahraničných vecí Bulharskej republiky vyzýva na zdržanie sa ciest do Ruska a odporúča bulharským občanom v Ruskej federácii, aby zvážili čo najskorší odchod z krajiny s využitím aktuálne dostupných dopravných prostriedkov,” uvádza sa vo vyhlásení.

Vo vyhlásení bulharského ministerstva zahraničných vecí sa výslovne neuvádza, aká situácia predstavuje hrozbu pre bulharských občanov v Rusku.

Diplomati však odporúčajú bulharským občanom v Rusku, aby boli mimoriadne ostražití, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a celkovo sledovali situáciu v krajine.

.

 

15:34 – Bielorusko sa pripravuje na rozsiahle prijatie vojenských jednotiek z Ruska, informuje telegramový kanál Belaruski Hayun

V súčasnosti sa vykonávajú tieto činnosti:

– kontrola miest nakládky (vykládky) na železničných staniciach za účasti príslušníkov pobočiek BelŽD a veliteľstiev VOSO (vojenská komunikačná služba ruských ozbrojených síl);
– oprava nakladacích a vykladacích plošín (ak je to potrebné), ako aj príprava cestných prístupov k nakladacím a vykladacím miestam na staniciach;
– zabezpečenie posunovacích lokomotív na železničných vykládkových staniciach;
– vypracovanie dopravných poriadkov pre vojenské útvary na BelŽD (po predložení plánu vojenskej železničnej dopravy).

 

.

15:13 -Prvé výsledky hlasovania v referende:

– Pri 14 % spracovaných protokolov hlasovalo 96,97 % voličov za to, aby sa Chersonská oblasť Ukrajiny stala súčasťou Ruska

– Na referende v Záporožskej oblasti hlasovalo 98 % voličov za pripojenie k Rusku, podľa výsledkov spracovania 20 % protokolov

– Po spracovaní 14,22 % protokolov hlasovalo 97,91 % voličov za pripojenie DĽR k Rusku

– Po spracovaní 12,56 % protokolov sa 97,82 % voličov vyslovilo za pripojenie LĽR k Rusku

 

13:34 – Rusko prijalo zmeny a doplnenia, ktoré bránia jednostrannému ukončeniu pracovných zmlúv s mobilizovanými zamestnancami.

Podľa zmien a doplnení prijatých ruskou dumou sa pracovná zmluva uzavretá medzi mobilizovaným zamestnancom a zamestnávateľom pozastavuje na dobu výkonu služby. Mzda sa nevypláca, ale čas služby sa započítava do času služby.

Po návrate zo služby je zamestnanec povinný vrátiť sa do práce za rovnakých podmienok.

Táto norma bude platiť pre osoby mobilizované 21. septembra alebo neskôr.

 

13:24 –  Ruské ministerstvo obrany potvrdilo nočné údery na Záporožie, počas ktorých údajne došlo k požiaru s obeťami.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské vzdušné sily zasiahli pozície pluku Gepard.

Potvrdzuje aj útok na Nikolajev. Zasiahnutá bola údajne 59. motorizovaná pešia brigáda.

 Situácia na frontoch 27. septembra 2022
Situácia na frontoch 27. septembra 2022

13:08 – Hlavný brífing ruského ministerstva obrany:

.

– Ruské letectvo zničilo v Záporoží až 100 stíhačiek pluku špeciálnych síl Gepard Ukrajinskej národnej gardy a viac ako 50 žoldnierov

– Ruskí stíhací piloti zostrelili v Chersonskej oblasti dve ukrajinské stíhačky MiG-29

– 81. letecká brigáda AFU stratila v DNR viac ako 150 mužov po zásahu ruských jednotiek

– Ruské letectvo v Mykolajive zasiahlo miesto dočasného rozmiestnenia jednotiek brigády AFU a zničilo až 50 ukrajinských vojakov

– Pozemná riadiaca stanica komplexu bezpilotných lietadiel Bayraktar zničená v Dnepropetrovskej oblasti

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 7 dronov, zničila raketu Tochka-U a 17 striel HIMARS

 Situácia na frontoch 27. septembra 2022
Situácia na frontoch 27. septembra 2022

13:02 – Patriarcha Ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill v kázni vyzval veriacich na “duchovnú mobilizáciu” za zmierenie Ruska a Ukrajiny.

“Žili sme s vami až do rozhodujúcej chvíle a v rozhodujúcej chvíli musíme obnoviť svoju vieru, zostriť svoje vedomie a pamäť a pozrieť sa inak na mnohé veci, na ktoré sme sa včera pozerali bez akejkoľvek pozornosti a osobitného záujmu. A potom naša duchovná mobilizácia, ku ktorej teraz všetkých vyzývam, pomôže zmobilizovať všetky sily našej vlasti,” povedal patriarcha v utorok.

Verí, že to “pomôže úplnému zmiereniu Ruska a Ukrajiny”.

Ukrajinu a Rusko však označil za “jeden priestor Ruskej pravoslávnej cirkvi”.

 

13:00 – Putinov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil, že ruský prezident v rozhovore s Erdoganom povedal, že Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou.

Povedal tiež, že rozhovory “menia situáciu a podmienky”.

“Zároveň sa zachováva princíp cieľov vojenskej operácie,” povedal Peskov.

Povedal tiež, že “Rusko je naďalej pripravené rokovať, ale Ukrajina sa úplne stiahla z procesu rokovaní”.

.

 

12:58 – Potreby Ukrajiny v oblasti vojenskej podpory nezodpovedajú možnostiam novozélandského obranného priemyslu, uviedol novozélandský minister obrany Peeni Henare, informovala austrálska tlačová agentúra AAP.

“Ukrajina nás požiadala o dodávku raketových systémov HIMARS, systémov protivzdušnej obrany pre pozemné sily, ako aj systémov protivzdušnej obrany triedy zem-more. Nový Zéland nemá nič, čo by Ukrajina chcela,” povedala na tlačovej konferencii.

Podľa APP novozélandské vybavenie, ktoré bolo doteraz zaslané na Ukrajinu, zahŕňa 1 066 nepriestrelných viest, 473 prilieb a 571 maskovacích viest. Súhlasila tiež s vyčlenením 12,1 milióna dolárov pre ukrajinské ozbrojené sily.

 

12:56 – Od Putinovej čiastočnej mobilizácie prišlo do Gruzínska približne 10 000 Rusov, uviedol gruzínsky minister zahraničných vecí Vachtang Gomelauri.

Podľa neho pred 4-5 dňami to bolo 5-6 tisíc ľudí.

Na margo informácie, že do Gruzínska prišlo 250-tisíc Rusov, povedal: “Neviem, odkiaľ tieto čísla pochádzajú.

“Nerozumiem požiadavkám jednej časti opozície na uzavretie hraníc s Ruskom a druhej časti na prijatie čo najväčšieho počtu Rusov. Nemáme dôvod na uzavretie hraníc s Ruskom,” povedal.

 

11:03 – Vojenský komisár ruskej Magadanskej oblasti bol odvolaný “kvôli chybám počas čiastočnej mobilizácie”.

Predtým sa v Magadane vyskytla séria mobilizačných škandálov.

Konkrétne v jednom prípade tam bolo omylom zmobilizovaných 69 ľudí, ktorých poslali do dediny Sergejevka v Partizánskom okrese v Primorskom kraji. Potom im sľúbili, že ich pošlú späť.

V inom prípade záchranná stanica v Magadane zmobilizovala takmer celý personál záchranárov, zdravotníkov a vodičov.

V niektorých neúplných rodinách bol mobilizovaný jediný rodič maloletého dieťaťa alebo dokonca dve či viac detí, ktoré zostali samy.

.

Po mnohých sťažnostiach bol vojenský veliteľ odvolaný z funkcie.

 

9:40 – Ruské kanály na Telegrame sú plné vzrušenia z toho, že sa na webovej stránke ruskej vlády pre verejné obstarávanie objavil tender na jodid draselný.

Jodid draselný sa používa ako prvá pomoc v prípadoch rádioaktívnej kontaminácie.

Niektoré publikácie zároveň uvádzajú, že obstarávanie tohto lieku v Ruskej federácii sa tradične uskutočňuje v septembri. Inými slovami, táto verejná súťaž môže mať aj plánovaný charakter.

 

8:47 – Situácia na hlavných frontových líniách z Inštitútu pre štúdium vojny (USA).

Liman-Kupiansk. Ukrajinská ofenzíva pri Limane pokračuje. Podľa viacerých správ ukrajinské jednotky 25. septembra obsadili Malievku v Charkovskej oblasti (25 km severozápadne od Limanu).

Viacerí ruskí blogeri uviedli, že ukrajinské sily 26. septembra dobyli Šandrigolovo (12 km severozápadne od Limanu), Karpovku (20 km severozápadne od Limanu) a Novoye (19 km severne od Limanu).

Iné ruské správy zároveň tvrdili, že ruské jednotky odrazili útoky na Šandrigolovo.

Ruské zdroje tiež uviedli, že ukrajinské sily rozšírili predmostie severne od Drobyševa a snažia sa obkľúčiť ruské sily v Limane zo severozápadu cez Novoye, Stavki a Kolodyazi.

Rusko pritom pravdepodobne posilnilo líniu Volčansk-Kupjansk-Izium-Liman jednotkami 20. vševojskovej armády.

Ukrajinské sily pokračujú v útokoch severne od Kupjanska cez rieku Oskol. Ruské zdroje informovali, že 25. septembra AFU začala ofenzívu z Gorobivky a Dvurečnej smerom na Tavolžanku (18 km severovýchodne od Kupjanska) a podarilo sa jej obsadiť predmostie v blízkosti železničnej trate.

Oblasť Bakhmut. 26. septembra ruské jednotky pokračovali v pozemných útokoch v Doneckej oblasti. “Inštitút sa odvoláva na správy, že Wagnerovci vstúpili do severnej časti Otradivky (10 km južne od Bachmutu) z východu a zablokovali ukrajinským silám prístup do južnej časti obce.

Ruská PMC pokračovala v útokoch na sever pozdĺž trasy Bachmut-Majorsk a zaujala pozície v južnej časti Zaitseve (8 km juhovýchodne od Bachmutu). Ruské jednotky sa teraz pravdepodobne pokúsia obkľúčiť ukrajinské pozície vo východnej časti Zajceva z nedávno dobytých pozícií pri rozvodni elektrickej energie.

Geolokačné zábery zverejnené 26. septembra tiež ukazujú, ako ruské jednotky podnikajú pozemné útoky na ukrajinské pozície pozdĺž železnice pri Bilohivke.

 

Situácia na hlavných frontových líniách z Inštitútu pre štúdium vojny (USA)
Situácia na hlavných frontových líniách z Inštitútu pre štúdium vojny (USA)

 

Situácia na hlavných frontových líniách z Inštitútu pre štúdium vojny (USA)
Situácia na hlavných frontových líniách z Inštitútu pre štúdium vojny (USA)

8:46 – V noci 27. septembra bol Mykolajiv dvakrát zasiahnutý masívnym ostreľovaním – predbežne o 01:04 a 04:02, uviedol guvernér Vitalij Kim.

Predbežne došlo k úderu z Tornado-S MLRS v rôznych častiach mesta.

Doteraz je známe, že bolo poškodených niekoľko civilných zariadení v centre, obytné budovy, obchody a vodovodná sieť.

V dôsledku ostreľovania bol zničený aj sklad a vypukol požiar. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete.

 

8:45 – USA neplánujú zaviesť vízové obmedzenia pre Rusov, ktorí utekajú pred mobilizáciou.

“Každý, kto žiada o azyl pred prenasledovaním, môže bez ohľadu na svoju národnosť požiadať o azyl v Spojených štátoch a jeho žiadosť sa bude posudzovať individuálne,” uviedla hovorkyňa Bieleho domu Carine Jean-Pierreová.

 

8:44 – V noci 27. septembra bol Mykolajiv dvakrát zasiahnutý masívnym ostreľovaním – predbežne o 01:04 a 04:02, uviedol guvernér Vitalij Kim.

Predbežne došlo k úderu z Tornado-S MLRS v rôznych častiach mesta.

Doteraz je známe, že bolo poškodených niekoľko civilných zariadení v centre, obytné budovy, obchody a vodovodná sieť.

V dôsledku ostreľovania bol zničený aj sklad a vypukol požiar. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete.

.

 

8:43 –  Rusko môže vytvoriť nový federálny okruh – Krymský.

Bude zahŕňať samotný polostrov, Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a územia, ktoré Ukrajina zabrala po 24. februári. Teda časti Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Ruskému denníku Vedomosti to oznámili zdroje z Rady federácie, prezidentskej administratívy a “vlády Krymu.

Bývalý generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin môže viesť nový úrad veľvyslanca.

Rozhodnutie o Rogozinovi môže byť prijaté v blízkej budúcnosti.

Zdroje vysvetľujú potrebu vytvorenia nového federálneho okresu “komplikovanou situáciou” okolo “referenda”. A tiež skutočnosť, že na správu nových území je potrebná politicky silná osobnosť.

 

8:12 – Do tejto hodiny sa situácia na Ukrajine a Donbase zmenila:

– Donecká, LĽR, Záporožská a Chersonská oblasť začnú posledný deň referenda

– Vedomosti: Výsledkom referenda môže byť vytvorenie Krymského federálneho okruhu, na čele ktorého bude stáť Dmitrij Rogozin

– Zalužnyj, šéf ruského generálneho štábu, nazval Gerasimova najmúdrejším z mužov

– NYT: Velenie AFU priznáva nepoužiteľnosť HIMARS proti spojeneckým silám v bojoch o Bachmut

– Rogov, člen štátnej správy Záporožskej oblasti: AFU sa môže pokúsiť zaútočiť pri Energodare

– Iránsky minister zahraničných vecí tvrdí, že Teherán zastáva neutrálny postoj ku konfliktu na Ukrajine

– Bloomberg: zvýšenie dodávok západných zbraní Kyjevu je nepravdepodobné, keďže USA zaujali opatrný postoj a európske zásoby “dochádzajú

 

8:07 – Dodatočnú mobilizáciu na Ukrajine v dôsledku čiastočnej mobilizácie v Ruskej federácii nemožno vylúčiť.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak to uviedol v komentári pre Ukrajinskú pravdu.

Podľa neho otázka dodatočnej mobilizácie na Ukrajine bude závisieť od situácie na fronte a od toho, aký vplyv bude mať mobilizácia v Rusku.

“Pozorne sledujeme, ako prebieha proces mobilizácie v Rusku. Čo a ako sa tam zbiera. Aké množstvo sa pošle na frontovú líniu. Ako sa táto hmota osvedčí. A práve od toho budú závisieť naše úpravy, ak budú potrebné,” povedal Podoljak.

Predtým v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD Podoljak povedal, že Ukrajina nebude potrebovať dodatočnú mobilizáciu.

Treba poznamenať, že aj v prípade zvýšenia mobilizačných plánov sa verejnosť o tom pravdepodobne nedozvie – tieto údaje sú vždy utajované a všeobecná (a nie čiastočná) mobilizácia na Ukrajine bola vyhlásená už 24. februára a v jej rámci môže byť povolaných toľko brancov, koľko je povolaných.

 

7:24 – EÚ nedospela k rozhodnutiu o ruských občanoch vyhýbajúcich sa mobilizácii, informuje Die Zeit.

.

Dnešné krízové stretnutie 27 veľvyslancov EÚ bolo údajne bezvýsledné.

Komisia EÚ bola požiadaná, aby “preskúmala, posúdila a v prípade potreby aktualizovala najnovšie odporúčania týkajúce sa vízovej problematiky, pričom zohľadní bezpečnostné obavy členských štátov”, uviedlo súčasné české predsedníctvo Rady EÚ.

“Po tom, ako Rusko minulý týždeň oznámilo čiastočnú mobilizáciu vo vojne proti Ukrajine, sa otázka prijímania ruských utečencov stala pre EÚ aktuálnou. Nemecko a ďalšie krajiny presadzujú jednotnú líniu, ale ich postoje sú protichodné. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faiserová prisľúbila utečencom azyl. Pobaltské štáty a Poľsko kategoricky odmietajú prijať týchto ľudí,” napísali noviny.

 

7:00 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu.

1. Nepriateľ za posledných 24 hodín uskutočnil deväť raketových a 22 leteckých útokov, ako aj viac ako 90 sálv z raketometov MLRS.

2. Generálny štáb označil za miesto včerajšieho útoku bezpilotného lietadla v Odeskej oblasti dedinu Belenkoye neďaleko mesta Zatoka.

Južné velenie predtým informovalo, že išlo o útok na vojenské zariadenie.

3. Rusi útočili v oblastiach Bachmut, Horlivka a Avdejevka. Ide o osady Bachmut, Soledar, Kurdjumovka, Zajceve, Maiorsk, Kamianka a Pervomajskoje.

 

6:45 – Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej aktualizácii z 27. septembra oznámil, že ruské okupačné sily “úplne uzavreli” okupované časti južnej Chersonskej oblasti na Ukrajine pre vstup alebo výstup.

Ukrajinská vláda predtým vyzvala obyvateľov, aby sa evakuovali v rámci rozvíjajúcej sa ukrajinskej protiofenzívy v tejto oblasti.

 

6:40 – 26. septembra. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri náletoch pri Sviatogorsku zahynulo až 100 žoldnierov a nacionalistov

– Ministerstvo obrany tiež informovalo o masívnom útoku na pozície ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti, pri ktorom bolo zničených až 120 vojakov

– V podmienkach čiastočnej mobilizácie neočakávajú žiadne obmedzenia pohybu občanov, vysvetlilo ministerstvo obrany

– DĽR, LĽR a oslobodené územia ukončili 4. deň referenda, účasť 63 % ku 87 %

– Peskov hovorí, že uznaniu výsledkov referenda bude predchádzať určitá “procedúra so zákonodarcami”

– Riabkov uviedol, že hodnotenie referenda a možných sankcií zo strany Západu nevyviedlo Rusko z kurzu, ale len posilnilo jeho odhodlanie dosiahnuť svoje ciele.

– Šéf MAAE povedal, že sa začnú rokovania o vytvorení “bezpečnostnej zóny” okolo jadrovej elektrárne v Záporoží

Situácia na Ukrajine a Donbase
Situácia na Ukrajine a Donbase

6:30 – Situácia na Ukrajine a Donbase do večera 26. septembra 2022, ruský pohľad:

_Hlava Krymu Aksjonov: SWO sa po referende stane protiteroristickou operáciou

– Reuters: Kongres USA dosiahol predbežnú dohodu o poskytnutí ďalšej pomoci Ukrajine vo výške približne 12 miliárd USD

– Erdogan hovorí, že jeho cieľom je zorganizovať rozhovory medzi Putinom a Zelenským

.

– Litva odovzdáva Ukrajine 50 obrnených vozidiel M113

– Jedna osoba zahynula a štyri boli zranené pri útoku ukrajinskej armády na trajekt v Chersone

– Luhanská ľudová republika hlási zadržanie pozorovateľa AFU

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

13:57

Viacero rakiet bolo vo štvrtok a v piatok opálených na základne v Iraku a Sýrii, na ktorých sú umiestnené jednotky medzinárodnej koalície pod vedením USA. V piatok to uviedli predstavitelia viacerých bezpečnostných zložiek.

13:44

Letisko Euroairport na francúzsko-švajčiarsko-nemeckých hraniciach bolo v piatok evakuované z bezpečnostných dôvodov. Deje sa tak po tom, ako podpaľačské útoky narušili železničnú dopravu vo Francúzsku niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži.

13:42

Moskva dôkladne zváži, ako zareaguje na prevod výnosov zo zmrazených ruských aktív Európskou úniou na Ukrajinu, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať na olympijských hrách v Paríži v období, keď Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii.

13:16

Národná lotériová spoločnosť Tipos podporí tento rok rôzne podujatia, čím prispeje k rozvoju cestovného ruchu, turistiky a prezentácii národných tradícií Slovenska. Spoločnosť sa v tejto súvislosti stala partnerom Jazzy Festu, Jánošíkových dní, Bardejovského jarmoku a podujatia Slovenský deň kroja, informovala v piatok hovorkyňa Tiposu Jana Pohorelská.

13:15

Slovensko sa stalo spolupredsedníckou krajinou v rámci projektu Integrovaného partnerstva v oblasti AI. Účasť na tomto partnerstve by mala Slovensku pomôcť vo vývoji, v uplatnení a vo využívaní umelej inteligencie (AI) naprieč rôznymi sektormi hospodárstva. Ide o globálne úsilie zakomponovania AI do ekonomík štátov, informovalo v piatok Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

13:12

Americký prezidentský kandidát Donald Trump sa vo štvrtok vo svojom príspevku na sociálnej sieti vyjadril o “zničení” Iránu ako nepriateľa USA, čo pripomína jeho najhoršie výpady počas pôsobenia v Bielom dome. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

“Ak zavraždia prezidenta Trumpa, čo je vždy možné, dúfam, že USA vyhladia Irán, vymažú ho zo zemského povrchu. Ak sa to nestane, americkí lídri budú považovaní za bezcharakterných zbabelcov,” napísal Trump na svojej platforme Truth Social.

Americké médiá minulý týždeň informovali, že tajné služby USA pred niekoľkými týždňami zvýšili ochranu Trumpa po tom, ako sa úrady dozvedeli o iránskom sprisahaní s cieľom zavraždiť ho.

13:10

Európska únia prevedie v piatok 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa EÚ v reakcii poďakoval za podporu a “tento príspevok k ukrajinskej obrane a obnove”. “Spoločne meníme nepriazeň na silu a budovanie bezpečnejšej a odolnejšej Európy,” uviedol Šmyhaľ na X.

13:07

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa nachádzajú v kritickej fáze ústupu, vyhlásil v piatok čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas rozhovorov s japonskou ministerkou zahraničných vecí Jóko Kamikawovou. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Kamikawová zdôraznila, že spolupráca medzi oboma krajinami má veľký potenciál, ale existujú podľa jej slov aj nevyriešené otázky. Japonsko sa pridalo k Spojeným štátom pri obmedzovaní vývozu komponentov na výrobu polovodičov, čo Peking rozhnevalo.

Japonská ministerka zahraničných vecí však uviedla, že obmedzenia vývozu zo strany jej krajiny nie sú zamerané na žiaden konkrétny štát a Japonsko je ochotné udržiavať konštruktívnu komunikáciu s Pekingom.

Wang I
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I
13:05

Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama so svojou manželkou Michelle v piatok podporili viceprezidentku Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Urobili tak len niekoľko dní po odstúpení súčasného prezidenta Joea Bidena z kampane. TASR informuje podľa stanice NBC News.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali