Taraba: Čaputová napadla všetkých, ktorí chcú zmeniť kultúrno-etické zákony. Demeš: Máme šťastie na hlavu štátu. Kotleba vnímal prejav hlavy štátu pozitívne

Taraba: Čaputová napadla všetkých, ktorí chcú zmeniť kultúrno-etické zákony. Demeš: Máme šťastie na hlavu štátu. Kotleba vnímal prejav hlavy štátu pozitívne

Bratislava 5. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Kancelária NR SR)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok v parlamente predniesla správu o stave republiky za uplynulý rok. Na jej slová pred poslancami reagovalo na sociálnych sieťach mnoho politikov, väčšinou s pozitívnym ohlasom

Na snímke Zuzana Čaputová (v popredí)

Podľa premiéra Igora Matoviča z OĽaNO správa o stave republiky bola vyrovnaným, férovým a dôstojne predneseným prejavom.

Reklama

Podotkol, že kritiky v ňom bolo omnoho menej ako chvály, pričom kritiku považuje za opodstatnenú. Hlava štátu podľa neho pripomenula predvolebné sľuby, aby cesta za transparentnosťou bola transparentná. “Touto cestou sa treba vydať,” povedal.

Prejav bol podľa Matoviča vyrovnaný, dobrý a férový voči Slovensku, politikom i ľuďom. Premiér v reakcii uviedol, že v správe si všimol aj tému prokuratúry a výhrady k legislatívnemu procesu. “Keď medzi riadkami bolo myslené, že poslanecký návrh nie je riadny legislatívny proces, v tom prípade treba zmeniť ústavu a poslancom treba zobrať právo predkladať zákony. Ja považujem aj poslanecký návrh za riadny legislatívny proces,” povedal novinárom.

Reklama

Na slová prezidentky o tom, že v prípade kultúrno-etických tém jej chýba poctivá debata, premiér reagoval, že úlohu v tom zohrali médiá. “Myslím si, že skôr médiá strašili takýmito zmenami, robili aj z našich poslancov strašiakov. Omnoho menej to bolo v súlade s realitou,” dodal.

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica prezidentka avizovala, že sa jej nepáči skrátené legislatívne konanie a zákony, ktoré nie sú riadne pripravené a prediskutované. „Potom bez zaváhania podpíše špicľovací zákon, ktorý bol prijatý v skrátenom konaní,“ uviedol Fico s odkazom na zákon, ktorý mal pomôcť v monitorovaní mobilov ľudí, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu. Upozornil, že poslanci Smeru-SD napadli tento zákon na ústavnom súde a ten pozastavil jeho účinnosť.

Šéf opozičnej strany ĽSNS Marian Kotleba vyhlásil, že vníma správu o stave republiky zo strany prezidentky SR Zuzany Čaputovej pozitívne. Kotleba skonštatoval, že jej prejav bol kultivovaný, vecný a trefný. Ocenil najmä jej slová v súvislosti s rôznymi prílepkami k zákonom počas legislatívneho procesu v Národnej rade.

“Veľmi konkrétnou vecou, ktorá sa týka tohto volebného obdobia, sú prílepky, ktoré spomínala, ktoré v zákonoch vláda ako keby zatajene noveluje, mení, a to je v rozpore s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov,” skonštatoval s tým, že je to vec, s ktorou sa stretávajú od začiatku tohto volebného obdobia.

Dodal, že ak prezidentka svoje slová v prejave myslela úprimne a bude robiť aj praktické kroky pre ich naplnenie, môže to znamenať posun pre Slovensko.

Reklama

Nový minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO sa potešil, že hlava štátu a hlavná veliteľka ozbrojených síl Zuzana Čaputová predniesla slová, ktorými vyjadrila vďaku príslušníkom armády. “Tie počas pandémie ukázali, že sú pripravené popasovať sa s neľahkými podmienkami či už technickými, materiálnymi alebo personálnymi a vždy odviesť svoju prácu/službu často až za hranice vlastných síl. Pre bezpečnosť nás všetkých!”

“Vážim si podporu, vďaku a vnímanie dôležitosti každého jedného vojaka a vojačky zo strany pani prezidentky. V uplynulých mesiacoch sa potvrdilo, že Ozbrojené Sily SR sú nenahraditeľnou zložkou domáceho krízového manažmentu. Pripájam sa k slovám pani prezidentky,” píše Jaroslav Naď.

Podľa opozičného poslanca Tomáša Tarabu (KDŽP), prezidentka Čaputová v prejave v NR SR napadla všetkých, ktorí chcú zmeniť zákony v kultúrno-etickej oblasti.

“Obvinila ich, že oslabujú pripravenosť Slovenska čeliť druhému kolu pandémie. Ako oslabuje silu Slovenska to, že popierame právo deťom sa narodiť, neuviedla.”

Podľa Tarabu prezidentka povedala aj vetu kňaza Mariana Kuffu, ktorú by podľa neho mala aplikovať na samú seba: “Sme len tak silní, ako sa správame k najzraniteľnejším.”

Reklama

Minister hospodárstva Richard Sulík z SaS na Facebooku vyzdvihol jednu konkrétnu pasáž zo správy Zuzany Čaputovej. “Pre nasledujúce obdobie je dôležitou úlohou vlády postaviť takú sieť pomoci na zmiernenie dopadov krízy, ktorou neprepadne nikto. Ekonomické balíčky pomoci sa preto musia dostať do rúk aj tým, pre ktorých dôsledky krízy nie sú len stratou trhov a odbytu, ale aj stratou existenčnej istoty,” zdieľa posolstvo prezidentky Sulík.

Matúš Šutaj Eštok zo strany Smer-SD kvitoval, že prezidentka dnes v správe o stave republiky správne poznamenala, že všetky naše obete v boji s koronavírusom boli zbytočné, ak sa nám nepodarí zvládnuť ekonomickú krízu.

“Neustále vládu upozorňujeme, že Slovensku hrozí pandémia nezamestnanosti a že jej pomoc ekonomike je slabá, pomalá a komplikovaná. Premiér každý deň nadšene rozpráva, akí sme európski premianti v boji s nákazou – tak nech už začne konečne zachraňovať hospodárstvo, aby sa v prípade Slovenska tragicky nenaplnila biblická veta, že prví budú poslednými.”

Bývalý minister zahraničných vecí, aktuálne publicista a mimovládkar Pavol Demeš nešetril chválou na adresu prezidentky Čaputovej: “Sú politické prejavy slabé, dobré, veľmi dobré. Prvá Správa o stave republiky v podaní Zuzany Čaputovej bola výnimočná. Máme šťastie na hlavu štátu,” myslí si Demeš.

Správu Zuzany Čaputovej ocenil aj poslanec NR SR za OĽaNO Peter Kremský: “Pani prezidentka dnes vo svojej správe v parlamente kritizovala, že Slovensko od roku 2012 prestalo v životnej úrovni dobiehať priemer EÚ. To je to, čo sme na oboch vládach Smeru dlhé roky kritizovali – že zanedbávajú sociálnu oblasť, ekonomiku, životné prostredie, či spravodlivosť.”

“Ďakujeme za dôveru, že sa môžeme pustiť do opravovania Slovenska. Celú krajinu treba prevrátiť – to, čo je postavené na hlavu treba dať znova na nohy. Teším sa, že sa na tom môžem podieľať,” dodáva k téme Peter Kremský.

Prejav prezidentky Čaputovej v piatok v NR SR, kde predniesla svoju prvú Správu o stave republiky, bol podľa poslanca NR SR a podpredsedu opozičného Smeru-SD Richarda Rašiho vyvážený. “Nemohla sa v ňom možno venovať celému roku, ako chcela, pretože koronakríza je niečo, čo zmenilo naše životy a čo ich určuje až do budúcnosti,” vyhlásil.

Za veľmi silný moment prejavu považuje, že hlava štátu v ňom jasne vyjadrila svoj nesúhlas, akou formou prebieha voľba generálneho prokurátora a že takýto závažný zákon mal isť štandardným legislatívnym konaním. Rašiho oslovilo v Správe o stave republiky aj poďakovanie prezidentky vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) i Igora Matoviča (OĽaNO), ako sa vyrovnali po zdravotníckej stránke s koronakrízou. “Veľmi jasne spomenula, aby sme tu zároveň nemali pandémiu nezamestnanosti. Potrebujeme naplno otvárať a podporovať ekonomiku,” podotkol poslanec.

Kvituje, že sa Čaputová venovala aj boju proti dezinformáciám. Raši tvrdí, že v súčasnosti sú najmä mladí ľudia “zaplavení” informáciami a nemôžu vždy reálne vyhodnotiť, čo je a čo nie je pravdou. “Je to problém v celom svete. Bude sa musieť nájsť mechanizmus, aby sme vedeli rozlíšiť, ktorá informácia je správna a oprieť sa o fakty,” vysvetlil. Varuje, že v budúcnosti sa môže svet zmietať v dezinformačných kampaniach a ľudia sa pri svojich rozhodovaniach, napríklad pri voľbách, nebudú vedieť o čo oprieť.

Na margo slov prezidentky k slabému čerpaniu eurofondov či k čerpaniu zdrojov poznačené prešľapmi Raši priznal, že s tým problémy v minulosti boli. “Keby problémy neboli, nevznikol by ani Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,” uviedol. Raši bol v minulosti podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu. Slovensko ma podľa jeho slov problém s vyplatenými financiami za eurofondy, ktoré sú v objeme zhruba 33 percent. “Je to najmä preto, že po kauze na ministerstve školstva, keď bol vymenený minister Peter Plavčan, sa zastavil celý program Výskum a inovácie v objeme 300 miliónov eur,” vysvetlil s tým, že ak by sa to nestalo, tak je SR v čerpaní na úrovni priemeru EÚ.

Reklama

Raši tvrdí, že je na súčasnej vláde, aby do konca roka 2023 čerpanie eurofondov urýchlila. V prípade možnej korupcie pri eurofondoch skonštatoval, že v minulosti boli problémy, preto Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s OECD prijal 32 opatrení, ktoré minimalizujú možnosť korupcie. “Ide o to, aby sa vyhlo konaniu “tvárou v tvár” medzi prijímateľom a tým, kto o tom rozhoduje. Všetko sa dá teraz vyriešiť elektronicky, nemusí byť žiadne stretávanie sa. Keď sa toto a zákon o verejnom obstarávaní bude striktne dodržiavať, možnosť korupcie pri eurofondoch sa eliminuje takmer na nulu,” podotkol Raši.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) označil správu prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky za vyváženú. Šeliga uviedol, že sa mu veľmi páči veta prezidentky, v ktorej povedala aby sa Slocávi nevracali do života pred koronou, ale posunuli sa ďalej. „Aj ja vnímam, že každá kríza je príležitosťou. Ako spoločnosť sa môžeme posunúť v otázkach ekonomiky, spravodlivosti a pomoci najzraniteľnejším,“ poznamenal Šeliga.

Peter Pellegrini (Smer-SD) podotkol, že ho potešila výzva prezidentky , aby sme ako národ ostali po prekonaní koronakrízy súdržní. “Ešte ako predseda vlády som často zdôrazňoval, že sme boli v histórii úspešní najmä vtedy, keď sme ťahali za jeden povraz. Krátko po začiatku pandémie som veľmi cítil silný súzvuk vlády s občanmi, ktorý sa, žiaľ, skončil po veľkonočných experimentoch súčasného kabinetu.”

Pellegrini dodal, že ak máme byť súdržní, nesmie vláda a jej predseda umelo rozdeľovať spoločnosť zbytočnými konfliktmi a zástupnými témami. “Naopak, plne súhlasím s pani prezidentkou, že všetku svoju energiu musí koalícia sústrediť na boj s prichádzajúcou ekonomickou krízou. Inak všetky naše obete a všetky spoločné úspechy pri medicínskom zvládaní vírusu budú zbytočné,” uviedol bývalý premiér v príspevku na sociálnej sieti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali