Svätý Blažej, biskup a mučeník

Svätý Blažej, biskup a mučeník

Bratislava 13. novembra 2016 (HSP/Foto:wikipedia)

 

Pán Boh rozličnými nemocami navštevuje ľudí. Aby ich napomínal a trestal, aby ich stálosť v dobrom skúšal, alebo napokon, aby objavil nám skutky všemohúcnosti svojej. Kto však nemoci dopúšťa sa na nás, ten nám i lieky podáva, ak uzdravenie pôsobí k spaseniu duše našej. Otec nebeský je i naším lekárom,  preto aj prosíme ho o jeho mocnú pomoc v našich nemociach, a aby nás tým istejšie vypočul , uchádzame sa i k Svätým a Vyvoleným Jeho o ich príhovor . Na príhovor Svätých mnohí nemocní došli predošlého zdravia svojho, tak na príhovor svätého Blažeja, ku ktorému sa preto od prastarých časov utiekajú kresťania neduhmi hrdla obťažení

Svätý Blažej, biskup a mučeník
Svätý Blažej, biskup a mučeník

Svätý Blažej žil v treťom storočí po Kristu v Arménsku, v meste Sebaste. Od detstva svojho cvičil sa v kresťanskej dokonalosti. Vo venci jeho cností skvela predo všetkým láska k blížnemu, ktorou pohnutý oddal sa lekárstvu, aby ubiedenému človečenstvu na pomoci byť mohol. Pre jeho cnostný život a milosrdné srdce bol svätý Blažej u ľudu veľmi obľúbený, tak že ho zvolili za biskupa. Ako biskup plnil povinnosti úradu svojho s apoštolskou horlivosťou.

Reklama

Tu vypuklo oproti kresťanom ukrutné prenasledovanie. Pohania mali tento krát namierené obzvlášť na biskupov a kňazov, domnievajúc sa, že ako náhle zavraždia pastierov, stádo samo od seba sa rozpŕchne. Keď sa teda prenasledovanie blížilo k mestu Sebaste utiahol sa svätý biskup do hôr, aby sa zachoval stádu svojmu a skryl sa v jaskyni skalnatej na vrchu Argeus, kde dni svoje v modlitbe a v rozjímaní trávil. Lesná zver bola mu tu jediným spoločníkom. V zvieratách javí sa istý pud, ktorý ich k človeku vábi, ako keby tušili, že je on vznešené stvorenie, ako keby ich pri ňom ožiarili lúče jeho nesmrteľnej duše, túlia sa k nemu. Svätý Blažej pripútal k sebe divých obyvateľov horských, čistým a neskaleným okom svojím skrotil ich divosť a bojazlivosť, ony ho poznali, cítili jeho lásku a ony vďačili sa mu tým, že mu prinášali pokrmy. Smutná samota obrátila sa takto v príjemné bydlo svätému ,  ale nie na dlhé časy. Keď vladár v kraji tom, kde sa svätý Blažej ukrýval, hon zariadil, zbadali poľovníci, ktorí sa práve tou horou túlali, že zver všetka uteká pred nimi jedným smerom. Šli teda za stopami až k jaskyni, v ktorej videli svätého Blažeja, obkľúčeného zvermi. Naľakaní poľovníci odobrali sa k vladárovi a povedali mu, čo videli. Vladár vydal rozkaz, aby svätého zajali a k súdu priviedli. Sluhovia jeho sa ihneď ponáhľali vyplniť rozkaz. Za tým však zašlo slniečko a nastala noc. Tu videl svätý Blažej v modlitbe Spasiteľa, ktorý mu hovoril:

„Vstaň, lebo mi priniesť máš obetu.“

Reklama

Svätý hneď počúvol na toto slovo, vstal a vyšiel von z jaskyne, kde už stáli sluhovia vladára na neho volajúc:

„Poď s nami, vladár ťa volá.“

Na toto volanie riekol svätý s radostnou tvárou:

„Vítam vás, deti moje, teraz vidím, že Boh nezabudol na mňa.“

Keď sa však chceli pustiť na cestu, všetka zver sa za nimi rozbehla, poľovníci sa poľakali a chceli opustiť svätého, tento však riekol:

Reklama

„Nebojte sa, táto zver neuškodí nikomu.“

Aa rozkázal zveri, aby sa vrátila späť . Postrašená zver postála na ceste a smutne sa dívala za svätým, až s poľovníkmi zmizol v húšti. Svätý Blažej celou cestou hovoril pohanom slová spasiteľné a mnohých z nich obrátil na vieru, a zas mnohých nemocných uzdravil. Dieťaťu jednému, ktoré ryby jedlo, uviazla v hrdielku kosť, ktorú nijako vytiahnuť nemohli. Smrť bola istá a už blízka, ako sa pozdávalo, tu priniesla zarmútená matka úbohé pacholiatko svoje k svätému biskupovi, s plačom ho prosiac, aby nemocné z istej smrti vyslobodil. Svätý Blažej počal vrúcne k Bohu sa modliť, prežehnal dieťa svätým krížom a ihneď’ uzdravené odovzdal matke jeho. Keď’ po jeho smrti mnohí podobnou alebo inou nemocou na hrdlo trpeli a na príhovor svätého Blažeja uzdravení boli, nastala od starodávna v katolíckej Cirkvi tá pekná obyčaj, že sa na jeho sviatok udeľuje požehnanie svätého Blažeja. Vezmú sa totiž dve hromničky, deň pred tým (na Hromnice) posvätené a zviažu sa v podobe sväto ondrejského kríža, kňaz dotkne sa nimi krku veriacich a pri tom hovorí:

„Na príhovor svätého biskupa a mučeníka Blažeja osloboď teba Pán od všetkého neduhu na krku, v mene Otca i t Syna i t Ducha sv. Amen.“

Keď svätý Blažej do Sebasty došiel, pokúšal sa vladár Agrikolaus lichotením ho získať a k zapretiu viery pohnúť, žiadal od neho, aby obetoval modlám. Vladár Agrikolaus sa totiž nazdával, že sa svätý  Blažej z bázne pred smrťou ukryl, jak veľmi sa preto musel začudovať, keď mu tento dôrazne odvetil :

„Ja obetujem svojmu Pánu Ježišu telo a dušu, ale tvojim modlám neobetujem ničoho.“

Reklama

Neprávosť siaha po násilí, kedykoľvek môže, sudca odpoveďou svätého rozhnevaný, dal svätého Blažeja nemilosrdne palicami biť a tak zbitého zas do žalára uvrhnúť. Viackrát bol svätý biskup pred súd predvolaný a zakaždým napomínaný, aby bohom obetovať sa nezdráhal, lež nadarmo, svätý Blažej zostal stálym. Konečne vynesený bol nad ním súd smrti. Svätý Blažej mal byť utopený. Ale čo sa stalo ? Svätý biskup chodil po vode ako po suchej zemi a tí, ktorí ho chceli i tu prenasledovať, utopili sa biedne vo vinách. Nakoniec bol sťatý roku 316.

Umučenie svätého Blažeja, biskupa a mučeníka. Maľba neznámeho umelca
Umučenie svätého Blažeja, biskupa a mučeníka. Maľba neznámeho umelca

Svätý Blažej uzdravil na hrdlo nemocné dieťa znamením svätého kríža. Týmto znamením značia sa kresťania od prvých časov kresťanstva,  týmto znamením vyznávame svoju vieru v trojjediného Boha, týmto znamením označujeme dôveru svoju v nekonečné zásluhy Ježiša Krista. Nekatolíci opovrhujú týmto znamením bez všetkej príčiny. Nachádzajú sa však aj medzi katolíkmi mnohí, ktorí sa hanbia pred inovercami prežehnať sa,  ktorí večer alebo ráno, pred jedlom alebo po jedle, doma alebo v kostole znamením týmto by sa nepoznačili za celý svet, hovoriac , že to len pre obecných, neučených ľudí. No na takýchto ľuďoch ľahko splniť sa môže to, čo Spasiteľ predpovedal, že totiž aj On hanbiť sa bude za nich, lebo oni hanbili sa za Neho. Neopovrhuj preto, drahý čitateľu! znamením svätého  kríža, lež prežehnávaj sa ním ráno i večer, pred jedlom a po jedle, pred prácou i po práci, a vo všetkých nebezpečenstvách , ktoré by tvojmu telu alebo tvojej duši hroziť mohli. Koľko krát však prežehnáš sa, čiň to vždy s dôverou v Toho, ktorý tak ukrutnou a strašnou smrťou zomrel za nás na kríži.

„Keď sa značíš znakom svätého kríža,“ píše svätý Ján Zlatoústy, „ozbroj čelo svoje veľkou dôverou,  znamenie svätého kríža musíme nie len prstom činiť na svojom tele, lež vopred pevnou vierou v duši. Ak prežehnávaš sa týmto spôsobom, žiaden zo zlých duchov neopováži sa do boja pustiť sa s tebou, vidiac kopiju, ktorou smrteľne poranený bol.“

Drahý čitateľ! Znamenie svätého kríža vtlačila v čelo tvoje drahá matka tvoja, keď si po prvýkrát uzrel svetlo tohto sveta, znamením svätého kríža poznačila ťa, keď si ako dospelý odobral sa medzi cudzích ľudí, týmto znamením sprevádza ťa druhá, nie menej milá matka – tvoja Cirkev od tvojej kolísky až ku hrobu. A keď telo tvoje dávno už spráchnivelo v čiernej zemi, keď zabudli na teba príbuzní a priatelia, na hrobe tvojom stojí kríž, zvestujúc svetu, že tu pochovaný je kresťan. Kríža svätého drž sa preto, duša kresťanská,  v časoch zlých i dobrých, v zápasoch so svetom a diablom, a v znaku tomto doista zvíťazíš!

Karol Jerguš

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali