Styčný úrad NATO v Japonsku je ako jedovatý tŕň v oku Ázie

Styčný úrad NATO v Japonsku je ako jedovatý tŕň v oku Ázie

Bratislava 9. mája 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Takashi Aoyama/Pool Photo,Henrik Montgomery/TT News Agency)

 

Podľa správ japonských médií NATO posilní spoluprácu s Japonskom vrátane vypracovania nového plánu bezpečnostnej spolupráce a otvorenia styčného úradu v Japonsku do konca roka 2024. Pôjde o prvú styčnú kanceláriu NATO v Ázii – jedovatý tŕň, ktorý trčí do Ázie

Jens Stoltenberg Fumio Kišida
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida si podávajú ruky počas stretnutia 31. januára 2023 v Tokiu

Keď sa tento jedovatý tŕň vynorí, určite zvýši neistotu regionálnych krajín a spôsobí rozdelenie.

Reklama

Od polovice minulého roka najvyšší predstavitelia NATO a Japonska opakovane zdôrazňovali, že “bezpečnosť Európy je neoddeliteľná od bezpečnosti Ázie”, a dokonca priamo alebo nepriamo spájali tzv. bezpečnosť s vnútornými záležitosťami Číny – otázkou Taiwanu -, aby pripravili verejnú mienku na zapojenie NATO do ázijsko-tichomorských záležitostí.

Členské štáty NATO zároveň zintenzívnili svoje vojenské ťaženia v susedstve Číny. Podľa správ amerických médií Bidenova administratíva pripravuje balík zbraní pre Taiwan v hodnote 5 miliónov dolárov, pričom po prvýkrát využila zrýchlenú právomoc, na ktorú sa spoliehala pri urýchlení zasielania zbraní na Ukrajinu.

Reklama

Styčný úrad NATO v Japonsku už nie je symbolickým krokom, ale podstatným krokom na vybudovanie tzv. bezpečnostnej obrany okolo Číny. Cieľom jej obrany je Čína.

NATO je vojenská organizácia, ktorá má konkrétne nepriateľské alebo preventívne ciele. Jej takzvaná kolektívna bezpečnosť je bezpečnosťou kolektívu, ku ktorému patrí.

Bezpečnosť, o ktorej NATO hovorí, nikdy nie je bezpečnosťou všetkých národov, ale bezpečnosťou jeho členov. Pre tých, ktorí nie sú členmi skupiny, je to pravdepodobne neistota a môže dokonca predstavovať hrozbu. Pripojíte sa k vojenskému bloku a máte bezpečnosť.

NATO má politické kritériá. Faktom je, že to, kto je alebo nie je spojencom, vytvára rozdelenie.

V roku 1982 nezávislá komisia pre otázky odzbrojenia a bezpečnosti, ktorú viedol vtedajší švédsky premiér Olof Palme, ako prvá navrhla koncepciu “spoločnej bezpečnosti”. Základom koncepcie je, že spoločná bezpečnosť nie je bezpečnosť niektorých krajín a neistota iných, nehovoriac o tzv. absolútnej bezpečnosti na úkor bezpečnosti iných. Bezpečnosť by mala byť rovnocenná. Žiadna krajina by sa nemala snažiť monopolizovať regionálne bezpečnostné záležitosti a narúšať bezpečnosť iných krajín.

Reklama

Nepodceňujte nebezpečenstvo styčného úradu, z dlhodobého hľadiska je vstup NATO do Ázie zavedením tejto nepriateľskej paradigmy do Ázie.

NATO vzniklo v Európe v dôsledku dlhodobého európskeho boja o sféry vplyvu medzi impériami a hegemónmi. Takýto boj spôsobil, že Európa sa stala rodiskom globálnych vojnových katastrof.

NATO je teraz vykresľované ako vojenský blok, ktorý sa usiluje o mier a jeho zachovanie, ale žiadne maľovanie nemôže zmeniť jeho skutočnú farbu. Touto skutočnou farbou je ideologický základ nadradenosti západnej civilizácie, podľa ktorého NATO kreslí svoje línie a podľa ktorého sa rozlišuje bezpečnosť alebo neistota, ktorú definuje.

Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Ak sa tento model uplatní v Ázii, podkope úsilie regionálnych krajín, ktoré sa líšia náboženstvami, sociálnymi a historickými tradíciami a politickými systémami, nájsť spoločný bezpečnostný poriadok.

Pozrite sa na územné spory, ktoré stále existujú medzi krajinami juhovýchodnej a južnej Ázie, a nie je ťažké pochopiť, čo Západ do Ázie priniesol.

Reklama

Práve expanzia Západu v Ázii až po povojnový gangsterizmus USA sťažila ázijským krajinám nájsť cestu k mieru vlastnými silami.

Japonsko by nemalo zabúdať, že reštaurácia Meidži ho síce urobila bohatším a silnejším, ale zároveň priniesla aj jeho westernizáciu a politiku odchodu z Ázie do Európy, čo v určitom období mimoriadne posilnilo túžbu po impériu. Šialená snaha o ázijskú hegemóniu a sféru vplyvu ho priviedla k tomu, že sa stalo militaristickým démonom vojny, čo prinieslo ázijským krajinám hlbokú katastrofu.

Japonsko chce v záujme svojej bezpečnosti zaviesť NATO v Ázii. Bezpečnosť Japonska sa však nikdy nedá dosiahnuť spoliehaním sa na vojenskú podporu USA alebo NATO. V skutočnosti, čím užšie Japonsko vojensky spolupracuje s USA alebo NATO, tým menej získa požadovanú bezpečnosť a tým menej je pravdepodobné, že bude schopné zmeniť svoj imidž “geostrategického trpaslíka”.

Podľa názoru Číny Japonsko týmto spôsobom podporuje stratégiu USA, ktorej cieľom je zatlačiť Čínu na stranu nepriateľskej sily. Japonsko, ktoré chce byť nepriateľom Číny, nemôže byť regionálnou mocnosťou v pravom zmysle slova bez ohľadu na to, ako veľmi sa Japonsko zoskupí okolo Číny alebo si požičia silu od USA a Európy.

V konečnom dôsledku, keď namierite raketu na Čínu, Čína prirodzene presmeruje svoj cieľ.

NATO je tŕňom v oku východnej Ázie a trpia tým všetky ázijské krajiny vrátane Japonska.  Keďže však ide o tŕň v oku, vždy sa dá vytiahnúť a expanzia NATO sa jedného dňa skončí.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Vstup NATO do Ázie predstavuje riziko zbližovania Číny a Ruska

Slepé nasledovanie USA a Japonska urobí z Južnej Kórey len šachovú figúrku v hre veľmocí

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali