Sto mŕtvych, tisíce zranených. Aká hrozba visí nad Irakom?

Sto mŕtvych, tisíce zranených. Aká hrozba visí nad Irakom?

Bratislava 9. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP Photo/Hadi Mizban)

 

Po celom Iraku sa konajú mnohotisícové protivládne protesty. Slogany proti nezamestnanosti prerástli v požiadavkách na rezignáciu vlády a mierové sprievody v masových nepokojoch. Sputnik zisťoval, čo sa skrýva za vlnou protestov

Iracké bezpečnostné zložky používajú slzotvorný plyn na protivládnych demonštrantov v Bagdade

Spontánne protesty

Reklama

Tisíce ľudí vyšli 1. októbra do ulíc Bagdadu a niekoľkých ďalších miest. Zatiaľ nie je jasné, kto stojí za organizáciou rozsiahlych akcií, politické sily sa zatiaľ neponáhľajú s preberaním zodpovednosti. V médiách hovoria o akcii ako o “spontánnom výbuchu” následkom nahromadených sociálno-ekonomických problémov.

Vláda prakticky ihneď zablokovala sociálne siete Facebook a WhatsApp, aby zabránila aktivite protestujúcich na internete, a zaviedla policajnú hodinu. Účinok takéhoto opatrenia je však ťažko hodnotiť. Manifestácie pokračujú.

Reklama

Hlavnou hybnou silou protestov je mládež. Hlavnou požiadavkou je boj proti nezamestnanosti a korupcii.

 

Sto mŕtvych a tisíce zranených

Na štvrtý deň demonštrácií polícia použila slzný plyn, gumové projektily a podľa niektorých údajov začala strieľať naostro bez varovných výstrelov. Očití svedkovia tvrdia, že pracovali ostreľovači. Vláda takéto správy vyvracia.

Akcia však neutíchla a čoskoro prišli správy o mŕtvych a zranených. V piatok 4. októbra počet obetí dosiahol niekoľko desiatok osôb, podľa rôznych údajov od 44 do 65 ľudí. Po troch dňoch už bolo mŕtvych viac ako stovka. Medzi nimi osem pracovníkov bezpečnostných služieb. Celkovo bolo zranených okolo šesť tisíc ľudí.

Reklama

Prečo ľudia vyšli do ulíc

“Ľudia hladujú, preto protestujeme,” vysvetlil miestnym novinárom jeden z protestujúcich.

“Máme veľa ropy, ale nevidíme toto bohatstvo.” Irak je na jednom z popredných miest v zásobách ropy. Zem je však už mnoho rokov otriasaná konfliktmi ničiacimi infraštruktúru.

Podľa údajov Svetovej banky má zo 40 miliónov Iračanov okolo osem percent ľudí k dispozícii na živobytie menej ako tri doláre denne, ďalších 57 percent musí vystačiť s piatimi dolármi. Nezamestnanosť je veľkým problémom vlády. Oficiálne pracuje menej ako polovica práceschopných obyvateľov krajiny.

Reklama

Zato počty krádeží a úplatkov sú ohromujúce. V zozname najmenej skorumpovaných krajín je Irak na konci – zaberá 168. miesto zo 175.

Iračanom chýbajú základné veci: voda, elektrina, dobré školy a nemocnice. Obyčajní ľudia sa necítia bezpečne a nemôžu sa príliš spoľahnúť na sociálnu ochranu. Podľa hodnotenia Svetovej banky sa iba tretina občanov domnieva, že má plnohodnotný prístup k vzdelaniu, iba 20 percent je spokojných so systémom zdravotnej starostlivosti a menej ako 15 percent považuje svoje bydlisko za bezpečné.

Najskôr sa protestujúci sústredili na tieto naliehavé problémy. Potom sa však objavili aj politické heslá – o zosadenie Adila Abdula Mahdiho z funkcie premiéra.

“Chceme úplný prevrat,” vyhlásil jeden z aktivistov protestu. “Chceme, aby tých, ktorí sú pri moci, postavili pred súd, chceme voliť nové tváre, ktoré nemajú vzťah k tradičným stranám, tých, ktorí nemajú krv na rukách.”

 

Ako zareagovala vláda

Abdul Mahdi počas prvých dní nepokojov vystúpil v televízii so žiadosťou, aby ľudia dodržiavali “rámec zákona” a zostali doma. Obmedzenie prístupu k internetu a policajnú hodinu nazval “horkou tabletkou”, ktorú je nutné prehltnúť. Demonštrácia môžu podľa jeho slov podkopať základy celého štátu. Tvrdil, že bude pracovať na problémoch a nedávať plané sľuby.

Prezident Barham Sálih naopak odsúdil násilie voči demonštrantom a požadoval, aby rešpektovali ústavné právo občanov na protest. Duchovný vodca irackých šiitov ajatolláha Ali Sistan vyzval na zastavenie eskalácie konfliktu, “kým nie je príliš neskoro”. Svoje sťažnosti predniesol členom parlamentu – za to, že nezvládajú svoje povinnosti a nevykonávajú nevyhnutné reformy.

V sobotu 5. októbra navrhli zvolanie parlamentného zasadnutia. Predseda šiitského bloku v parlamente, ktorý vyhral minuloročné voľby, Muktada Sadr, vyzval na bojkot zasadnutie dovtedy, kým vláda nepredloží plán konkrétnych krokov k vyriešeniu krízy.

Mimoriadne zasadnutie sa napriek tomu konalo a Abdul Mahdi oznámil, že kabinet vydal uznesenie o akútnom vykonaní desiatok reforiem. Budú sa týkať rozdelenia krajiny, povolávacieho rozkazu a sociálnych dávok potrebným rodinám. Okrem toho 7. októbra oznámili, že voči vojakom podozrivým z použitia nadmernej sily sa začne vyšetrovanie.

Reklama

 

Čo hovoria odborníci

Príčinou akciou bolo rozhodnutie premiéra odvolať z funkcie zástupcu veliteľa kontrateroristickej služby Abd ar-Rahmana as-Sádího, vysvetlil Sputniku Ruslan Mamedov, koordinátor blízkovýchodných projektov Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti.

“Je to jeden z najuznávanejších vodcov, mnohí Iračania v ňom vidia národného hrdinu, ktorý zvíťazil nad Islamským štátom,” vysvetlil odborník.

Premiér ozrejmil prenesenie as-Sádího na ministerstvo obrany tým, že príliš často jazdil do zahraničia, ale takéto zdôvodnenie ľudí nepresvedčilo.

Reklama

Hlavnou príčinou všeobecnej nespokojnosti je účinok neoprávnených očakávaní od novej vlády po parlamentných voľbách, ktoré sa konali v máji 2018.

“Po vojne v roku 2003 sa súčasnému Iraku už nepodarilo dosiahnuť predvojnovú úroveň sociálno-ekonomického rozvoja. Početné problémy v tejto oblasti dosiahli kritický rozsah a vyliali sa do ulíc najväčších miest,” povedal v rozhovore so Sputnik Denis Mirgorod, hlavný vedecký pracovník vedecko-výskumného ústavu strategických výskumov.

Celých 16 rokov po zvrhnutí Saddáma Husajna vedenie vysvetľovalo absenciu pokroku zložitým povojnovým obdobím a obnovou krajiny. Abdul Mahdi bol v rokoch 2005-2011 už viceprezidentom krajiny. Pre mládež je stelesnením tej vlády, ktorá dlhé roky nedokázala vyriešiť problémy.

“Ľudia chceli vidieť nové tváre, očakávali reformy, ale nakoniec všetko zostalo po starom,” uvádza Mamedov.

Odborník zdôrazňuje: protesty nemajú ani konkrétneho vodcu, ani jasný program. Preto zatiaľ neznamenajú reálnu hrozbu pre regionálne bezpečie ani stabilitu vlády.

Reklama

“Teraz je najdôležitejšie to, aby sa k demonštrantom nepridali sunnitské provincie. V takom prípade by oficiálny Bagdad dostal zelenú k oveľa tvrdším metódam pod zámienkou boja proti terorizmu,” domnieva sa politológ.

Sofja Melničuk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:32

Čínska vláda začína antidumpingové vyšetrovanie produktov dovážaných z Európskej únie (EÚ). Pozornosť sa zameriava na bravčové mäso a mliečne výrobky, oznámilo v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Informovala agentúra DPA.

Krok Pekingu prichádza v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá zvažuje zavedenia sankčných ciel na čínske elektrické autá. EÚ dlhodobo kritizuje čínsky systém štátnych dotácií, ktoré podľa Bruselu narúšajú európsky trh.

11:06

Francúzska pravicová strana Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej sa podľa Erica Mauricea z Centra pre európsku politiku (EPC) bude v predvolebnej kampani vyhýbať otázkam na svoj program, ktorý je podľa neho vo viacerých bodoch neuskutočniteľný. Namiesto toho sa bude naďalej prezentovať ako strana, ktorej môžu ľudia dôverovať a je pripravená vládnuť, povedal pre TASR analytik z EPC v Bruseli.

Situácia pred voľbami sa vyvíja pomerne rýchlo, uviedol Maurice. Upozornil na ľavú stranu politického spektra, ktorá sa spojila do Nového ľudového frontu a dohodla sa na koaličnom programe.

Eric Maurice
Na snímke Eric Maurice
11:05

Traja cudzinci odsúdení v Poľsku za špionáž nariadenú Ruskom sa vyhýbajú výkonu svojich trestov odňatia slobody, upozornil v pondelok poľský denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Rzeczpospolita zistil, že jeden z trojice – Ukrajinec Jaroslav B. – sa stratil z dohľadu poľských úradov. Súd mu ešte v januári nariadil výkon trestu a v apríli a máji zaslal upomienky.

10:59

Austrália a Čína podniknú kroky na zlepšenie vojenskej komunikácie, aby takto predchádzali incidentom, povedal v pondelok austrálsky premiér Anthony Albanese po stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Li Čchiangom, ktorý je na návšteve Austrálie.

Rozhovor podľa Albanesa pomohol obom premiérom hlbšie si uvedomiť záujmy oboch krajín, pričom poznamenal, že Austrália a Čína majú vzájomne doplňujúce sa ekonomiky a spoločné záujmy.

10:57

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) rokujú o možnosti uvedenia ďalších jadrových zbraní do stavu pohotovosti. Ide o reakciu na rastúcu hrozbu, ktorú predstavuje Rusko a Čína, vyhlásil v pondelok šéf Aliancie Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

Transparentná komunikácia v tejto otázke podľa neho pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
10:55

Zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov od júla tohto roku môže spôsobiť nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai. Spracovatelia mäsa budú podľa nej opäť menej konkurencieschopní.

Pripomenula, že v dôsledku rozhodnutia Európskej komisie s účinnosťou od júla tohto roku končí možné čerpanie finančných prostriedkov z dočasného rámca pre celé potravinárske odvetvia vrátane odvetvia spracovania mäsa pre tzv. odvodové úľavy.

10:34

Nemecké firmy pôsobiace v Číne žiadajú od vlády väčšiu podporu. V prieskume Nemeckej obchodnej komory označilo 61 % oslovených firiem za najväčší problém cenové tlaky. Informuje o tom agentúra DPA.

Napriek mnohým problémom zostáva podľa prieskumu viac ako tretina (38 %) nemeckých spoločností aktívnych v Číne optimistická a očakáva zlepšenie hospodárskej situácie.

09:37

Kandidát mongolskej opozičnej Demokratickej strany bol dobitý na smrť pri útoku, ktorý sa odohral minulú sobotu počas kampane pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, úrady potvrdili, že došlo k vražde. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Zavraždený bol členom Demokratickej strany a guvernérom provincie Sant Sumu v strednej časti Mongolska, uviedla polícia v tlačovej správe bez zverejnenia jeho totožnosti.

09:36

Približne 1,4 milióna ľudí sa od začiatku roka do konca mája pokúšalo dostať z Mexika do Spojených štátov bez platných dokladov. Oznámila to v nedeľu mexická vláda, informuje agentúra AFP.

Tieto osoby pochádzali podľa mexického Národného inštitútu pre migráciu zo 177 krajín, väčšinou z Venezuely (takmer 380 000), Guatemaly, Hondurasu, Ekvádoru a Haiti.

09:34

Hodnota nových objednávok v priemysle v apríli 2024 medziročne stúpla o 5,7 % a dosiahla objem 5,83 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 13 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08:58

Fanúšikovia anglickej futbalovej reprezentácie nadchli Judea Bellinghama, keď zaspievali pieseň “Hey Jude” po tom, čo svojím gólom rozhodol o víťazstve proti Srbsku v nedeľňajšom zápase ME. Po stretnutí priznal, že skladby od legendárnych The Beatles patria k jeho najobľúbenejším a gesto anglických priaznivcov si vychutnal.

Euro 2024 Soccer Serbia England
Anglický futbalista Jude Bellingham oslavuje po strelení úvodného gólu v zápase skupiny C medzi Srbskom a Anglickom na futbalovom turnaji Euro 2024 v nemeckom Gelsenkirchene
08:50

Najmenej 13 obetí na životoch a vyše 30 zranených si v pondelok na severovýchode Indie vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku. Informovala o tom hlavná ministerka štátu Západné Bengálsko Mamata Banerdžíová. Na mieste zasahujú záchranné zložky, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

K nehode došlo v okrese Dárdžiling, uviedla Banerdžíová na sociálnej sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali