Srbsko začína používať jüan vo finančných transakciách

Srbsko začína používať jüan vo finančných transakciách

Belehrad 26. decembra 2014 (HSP/Foto:TASR)


Rozhodnutie o zavedení jüanu do koša mien vstúpi do platnosti 12. januára 2015. Od tohoto dňa budú mať srbské banky možnosť uskutočňovať platobné operácie aj v čínskej mene

Ilustračné foto

Srbsko začína používať čínsku menu jüan na svojom finančnom trhu, informovala Národná banka Srbska.

Reklama

Rozhodnutie o zavedení jüanu do koša mien bolo prijaté na zasadnutí výkonného výboru národnej banky vo štvrtok a do platnosti vstúpi 12. januára 2015. V praxi to znamená, že od tohoto dátumu pre banky a zmenárne vzniká možnosť uskutočňovať operácie v jüanoch.

“Pri prijatí tohoto rozhodnutia brala Národná banka Srbska do úvahy stále rastúci objem obchodovania s Čínou na celkovom obrate zahraničného obchodu Srbskej republiky, rovnako ako značný stupeň hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami, píše sa vo vyhlásení.

Reklama

Srbská národná banka tiež uvádza “Proces internacionalizácie jüanu, je tým faktom, ktorý spôsobuje, že jüan hrá stále dôležitejšiu úlohu v medzinárodných ekonomických vzťahoch a finančných tokoch”.

ad

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:52

Juhokórejský parlament vo štvrtok jednomyseľne schválil zákon, ktorý nariaďuje nové, nezávislé vyšetrovanie tlačenice v Soule v roku 2022. Počas osláv sviatku Halloween vtedy zahynulo 159 ľudí.

11:12

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo sankcie voči americkým a britským firmám a jednotlivcom za podporu Izraela vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas.

10:45

Pri zosuve pôdy na severe Francúzska zahynula 57-ročná žena, informovali vo štvrtok tamojšie úrady.

10:31

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,1 % a v roku 2025 na 2,7 % z 1,6 % v minulom roku. Vyplýva to z aktualizovaných prognóz Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

10:18

Maďarskí colníci odhalili na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta 20 kilogramov marihuany vo dvoch balíkoch zo Španielska.

10:08

Najmenej desať obetí si vyžiadali silné búrky a následné povodne v brazílskom štáte Rio Grande do Sul na juhu krajiny. Nezvestných je 21 ľudí.

09:56

Vo štvrtok sa začali v Anglicku a Walese voľby do miestnych samospráv. Ich výsledok bude poslednou veľkou skúškou pred parlamentnými voľbami v Spojenom kráľovstve.

09:42

Medzinárodní investori v Nemecku v minulom roku opäť obmedzili svoje aktivity. Zahraničné spoločnosti oznámili v krajine 733 nových investičných projektov, čo je o 12 % menej ako v predchádzajúcom roku.

09:18

Počet obetí po zrútení časti diaľnice v juhočínskej provincii Kuang-tung stúpol na 36, oznámili vo štvrtok tamojšie médiá. Záchranné práce naďalej pokračujú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali