Slováci nie sú ovce

❚❚

Bratislava 30. mája 2023 (HSP/Foto: Pixabay)

 

Slováci nie sú ovce, tvrdí Juraj Draxler. A tvrdí to na základe pozorovania, ktoré urobil minulý týždeň. Nejde o nič menej záhadné, než sú nákupné zvyky Bratislavčanov. Zámerne sme napísali Bratislavčanov, hoci Draxler svoje pozorovanie vzťahuje na Slovákov

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok.

Draxler svoj text uvádza: “Jedna drobná ale potešujúca správa z minulého týždňa. V rámci rozšírenia Eurovey v Bratislave sa v novej prístavbe otvoril aj obchod jedného veľkého reťazca s lacným oblečením. V mnohých krajinách to vyzerá tak, že daný obchod bičuje očakávania nízkymi cenami. A na otvorenie potom prídu obrovské davy ľudí, rad dlhý aj sto metrov. A reťazec má publicitu zaručenú. Tak to bolo napríklad pred časom aj v Prahe. Reťazec to chcel zopakovať aj v Bratislave. A nič. Obchod sa normálne otvoril, nejakí ľudia to prišli okuknúť ale žiadne rady sa nekonali.”

.

Draxler hľadá príčiny: “Pravda, môže to byť čiastočne aj tým, že Bratislava už začína mať nákupných centier a obchodov naozaj dosť. Navyše, ľudia prekvapene zisťujú, že práve teraz, keď už je oficiálne po pandémii aj energetickej kríze, začína byť práce aj peňazí nejako málo (nemecká ekonomika minulý týždeň oficiálne skĺzla do recesie). A tak handry, aj keď lacné, ustupujú iným potrebám. Ale aj tak: dlhé roky sa marketéri snažia robiť aj tu “Ameriku” pestovaním ošiaľu napríklad na “Black Friday” a v zásade to nefunguje.”

Nákupná horúčka u nás nemá celkom takú príchuť, ako v iných krajinách. Draxler k tomu píše: “Slováci majú radi aj nízke ceny, aj si už zvykli na nakupovačný životný štýl – súčasťou kvalitného trávenia voľného času je “ísť trochu šopingovať”, ako sa hovorí v Bratislave. Alebo blúdiť po hypermarkete a hromadiť obrovský nákup zo všetkého, čo je oficiálne v zľave (čo si zaujímavé robila tento týždeň? bola som v hypermarkete). Ale stále sú tu zvyšky zdravého prístupu k životu. Keď je vonku teplo, tak sa ide užívať to slnko. Nie trepať sa niekam v dave ľudí do bitky o lacné oblečenie.”

.

Konzumná spoločnosť podľa Draxlera u nás nadobudla mierne odlišný charakter: “Ešte raz, niežeby to bola idyla, sme už naozaj dosť konzumná spoločnosť. Ani nie v zmysle, že ľudia majú radi pekný tovar, to je v poriadku. Ale sú už ohromne spracovaní primitivizmom: čumia na reality šou a bulvár. A radšej jesť úplný odpad, ale nech sa ušetrí na drahé auto. Byt môže byť aj v nechutnom betónovom monštre postavenom na bývalej skládke, ale nech je vnútri veľká plazmová televízia.”

Záver jeho textu vyznieva optimisticky: “Ľudia by sa mali vedieť brániť. Žiť menej životom, aký im organizuje konzumno-produkčná mašinéria. Viac sa venovať sebe (vzdelávanie), rodine a známym, výletom do prírody, dobrému jedlu ako honbe za stále novými vecami. A tak poteší aj drobnosť. Vidieť, že predsa len ešte nie sme úplná Amerika.”

Ale tu sa nie celkom dá s Draxlerom súhlasiť. Možno čiastočne v Bratislave. Kúpa auta? Kúpa televízora? Mimoriadny výdavok, na ktorý je máloktorá rodina na Slovensku pripravená. Väčšina nie je pripravená ani na to, že sa im pokazí pračka alebo chladnička, ako vyplýva z prieskumov. Dôchodcovia nie sú pripravení dať si raz za týždeň niekde vonku kávu. Jedným z hlavných motorov slovenskej ekonomiky by mohla byť domáca spotreba. Ale na tú všetky vlády dosiaľ kašľali. Príjmy sú veľmi nízke, až na fajnové výnimky, ktoré dvíhajú priemer, platíme pritom viac za menej kvalitné potraviny. Už dlhé roky! Už sme sa naučili žiť s permanentne utiahnutým opaskom. Takže, možno by sa ukázalo, že sme rovnaké ovce, ako okolité národy, len na to nemáme.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:47

Železnice vo Francúzsku čelia masívnemu útoku, ktorý ochromí dopravu v deň otvorenia olympijských hier. Niekoľko staníc v Paríži, ako aj staníc v regióne Centre-Val de Loire, kde vedie vysokorýchlostná trať, čelilo v noci cieleným podpaľačským útokom, uviedol francúzsky železničný operátor SNCF.

09:28

Kamala Harrisová sa stretla s Netanjahuom a odsúdila dianie v Gaze.

Potenciálna prezidentská kandidátka prisľúbila, že „nebude mlčať“ o utrpení v pásme Gazy, izraelskému premiérovi vyjadrila svoje „vážne znepokojenie“ a vyzvala ho, aby sprostredkoval prímerie s Hamasom, uviedla CNN.

„Izrael má právo brániť sa a je dôležité, ako to robí. To, čo sa stalo v Gaze za posledných deväť mesiacov, je zničujúce. Nemôžeme si dovoliť stať sa necitlivými voči utrpeniu a ja nebudem mlčať. Ako som práve povedal premiérovi Netanjahuovi, je čas uzavrieť túto dohodu. Takže všetkým, ktorí vyzývali na prímerie, a všetkým, ktorí túžia po mieri, hovorím: vidím vás a počujem vás,“ povedal Harrisová po stretnutí.

Stretnutie Netanjahua a Harrisovej
Na snímke americká viceprezidentka a izraelský premiér Benjamin Netanjahu pózujú počas stretnutia vo Washingtone
08:26

Ceny ropy v piatok mierne vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu, tretí týždeň po sebe. Na ceny komodity vplýval počas tohto týždňa najmä slabnúci dopyt v Číne, ktorá je najväčším dovozcom suroviny na svete, ako aj očakávania dohody o prímerí na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

08:22

Americký prezident Joe Biden prijal vo štvrtok v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje TASR podľa agentúr AFP, Reuters a denníka The Guardian.

“Máme sa o čom rozprávať,” povedal Biden izraelskému premiérovi, ktorý sa mu poďakoval za “50 rokov služby verejnosti a 50 rokov podpory štátu Izrael”.

Joe Biden Benjamin Netanjahu
Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prijatia v Bielom dome vo Washingtone
08:16

Dvaja najvyšší lídri mexického drogového kartelu Sinaloa vrátane jeho spoluzakladateľa Ismaela Zambadu Garcíu boli vo štvrtok zadržaní v americkom štáte Texas, potvrdilo ministerstvo spravodlivosti USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Obaja zadržaní čelia v Spojených štátoch “viacerým obvineniam za vedenie zločineckých operácií kartelu vrátane výroby smrtiaceho fentanylu a vedenia sietí obchodníkov,” uviedol generálny prokurátor Garland.

V Texase zadržali lídrov mexického drogového kartelu Sinaloa
Na policajných snímkach zľava Ismael Zambada García a Joaquín Guzmán López
08:15

Viac než 400 hasičov príde na pomoc Kanade do boja proti lesnému požiaru, ktorý zúri v Národnom parku Jasper v provincii Alberta a západe krajiny, uviedol vo štvrtok kanadský premiér Justin Trudeau. TASR informuje podľa agentúry AFP a denníka The Guardian.

Rýchlo sa šíriaci požiar už zničil časti starého horského turistického mestečka Jasper v kanadskej časti Skalnatých hôr.

08:13

Samopalom a granátmi sa vo štvrtok vo večerných hodinách vyhrážal muž, ktorý sa spolu s najmenej jedným rukojemníkom zabarikádoval v byte na druhom poschodí výškovej budovy v prístavnom meste Hamburg na severe Nemecka. TASR informuje podľa správy serverov Bild.de.

K zásahu došlo napokon krátko po desiatej hodine večer, keď špeciálne jednotky vtrhli do budovy, muža premohli a rukojemníčku vyslobodili.

08:11

Vo veku 83 rokov zomrel český ekonóm, diplomat a niekdajší minister hospodárstva Karel Dyba. Informáciu o jeho úmrtí vo štvrtok serveru iDnes.cz potvrdil Petr Macinka z Institutu Václava Klause, píše TASR.

Dyba viedol rezort hospodárstva v rokoch 1992-1996 vo vtedajšej vláde Václava Klausa.

08:10

Republikánsky prezidentský kandidát USA a bývalá hlava štátu Donald Trump odmietol naplánovanie debaty so svojou predpokladanou demokratickou vyzývateľkou viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou, kým nebude oficiálne vymenovaná svojou stranou ako nominantka, uviedol vo štvrtok Trumpov volebný tím. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Hlasovanie o oficiálnej nominácii viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej sa pravdepodobne začne už 1. augusta.

08:09

Generálny tajomník OSN António Guterres varoval vo štvrtok pred epidémiou extrémnych horúčav, ktorá postihuje miliardy ľudí na celom svete. Zdôraznil, že je potrebné prijať opatrenia na obmedzenie dôsledkov takýchto teplotných extrémov, ktoré sa zintenzívňujú v dôsledku zmeny klímy. O jeho vyhlásení informovala agentúra AFP, píše TASR.

08:06

Holandskí colníci zaistili rekordné vyše 3,2 tony pervitínu v hodnote presahujúcej 22 miliónov eur. Oznámila to vo štvrtok tamojšia prokuratúra, informuje agentúra AP.

Drogy objavili ešte začiatkom marca v rotterdamskom prístave v zásielke z Mexika, ktorá bola určená pre spoločnosť v obci Den Hout na juhu Holandska.

07:54

Nemec, ktorý bol v Bielorusku odsúdený na trest smrti, bol bezpečnostným pracovníkom na veľvyslanectve USA v Nemecku.

Rico Krieger tam pracoval v rokoch 2016 až 2018. Bol vycvičený v streľbe z pištole, automatickej pušky a ostreľovacej pušky, informovala Liudmila Gladkaja, osobitná spravodajkyňa novín Belarus Today.

Podľa novinárky je Krieger priezvisko jeho manželky, čo v preklade znamená „bojovník“. Gladkaja uvádza, že Nemec si ho vzal kvôli jeho „významu“.

Krieger je obvinený podľa šiestich paragrafov vrátane „terorizmu“, „agentúrnej činnosti“ a „žoldnierstva“. Na základe zadania SBU vykonal teroristický útok na železnici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali