Saudskoarabské štátne médiá potvrdili, že novinár Chášukdží je mŕtvy. Turecká AKP to kritizovala

Saudskoarabské štátne médiá potvrdili, že novinár Chášukdží je mŕtvy. Turecká AKP to kritizovala

Rijád/Washington 20. októbra 2018 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto: TASR/AP-Hasan Jamali)

 

Prokuratúra v Saudskej Arábii sa domnieva, že novinár Džamál Chášukží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri hádke v priestoroch tohto zastupiteľského úradu. Podľa tlačovej agentúry AP to uviedli v noci na sobotu saudskoarabské štátne médiá

Na snímke saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží

Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie. Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril “naliehavú potrebu” reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.

Reklama

“Predbežné vyšetrovanie vykonávané (saudskoarabskou) prokuratúrou v prípade zmiznutia saudskoarabského občana Džamála bin Ahmada Chášukdžího odhalilo, že rozhovory medzi ním a osobami, ktoré sa s ním stretli počas prítomnosti na saudskarabskom konzuláte v Istanbule, vyústili do hádky a pästného súboja, čo viedlo k jeho smrti. Nech jeho duša odpočíva v pokoji,” uvádza sa vo vyhlásení.

Štátna tlačová agentúra uviedla, že “kráľovstvo vyjadruje hlbokú ľútosť” nad zabitím Chášukdžího.

Reklama

Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný je od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Turecké médiá tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášukdžího v priestoroch konzulátu. Provládne médiá v Turecku tiež zverejnili tvrdenia – údajne zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu prípadu – podľa ktorých Chášukdžího na konzuláte zbili, zavraždili a jeho telo následne rozštvrtili. Vykonať to mal 15-členný saudskoarabský tím, ktorý pricestoval do Turecka v deň Chášukdžího zmiznutia.

Saudská Arábia tieto obvinenia doteraz odmietala ako nepodložené, pričom čelila čoraz väčšiemu nátlaku, aby vysvetlila, čo sa novinárovi stalo.

 

Turecká vládnuca strana AKP kritizovala vyhlásenie Saudskej Arábie o Chášukdžím

Reklama

Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) kritizovala v sobotu Saudskú Arábiu za jej vyhlásenie, v ktorom priznala, že novinár Džamál Chášukdží zomrel pri “pästnom súboji” na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Hovorkyňa AKP Leyla Šahinová Ustaová uviedla, že Saudská Arábia mala prísť so svojím vysvetlením “predtým, ako sa situácia dostala do tohto bodu”. “Je to veľká hanba pre Saudskú Arábiu a celý svet,” konštatovala.

Turecké úrady už podľa nej dospeli k istým záverom v rámci vyšetrovania Chášukdžího smrti a “všetky dôkazy čoskoro zverejnia”.

Saudská Arábia sprvu popierala tvrdenia, že novinár bol na jej konzuláte zabitý, pripomína agentúra AP.

 

Reklama

Trump: Zadržanie podozrivých z podielu na zabití Chášukdžího je dôležitým krokom

Americký prezident Donald Trump označil za dôležité, že saudskoarabské orgány zadržali podozrivých v prípade zmiznutia novinára Džamála Chášukdžího, čo hodnotí ako “dobrý prvý krok”. To, čo sa stalo s týmto Saudskoarabom píšucim v americkom exile, je však podľa neho “neprijateľné”, informovala tlačová agentúra AP.

Trump sa tak vyjadril po tom, ako saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry v noci na sobotu potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy. Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Šéf Bieleho domu vyhlásil, že chce hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom pred tým, ako budú podniknuté ďalšie kroky. Prisľúbil taktiež spoluprácu s Kongresom, pokiaľ ide o americkú odozvu, ako však doplnil, nerád by uškodil americkým podnikom a zamestnancom zastavením vývozu zbraní v hodnote miliárd dolárov do Saudskej Arábie.

Podľa Trumpa je usmrtenie Chášukdžího “hroznou udalosťou”, ktorá nezostala “nepovšimnutá”. Jeho slová odzneli počas debaty venovanej obrane na Lukeovej leteckej základni v štáte Arizona.

Generálny tajomník OSN António Guterres je “hlboko znepokojený” potvrdením násilnej smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Uviedol to v sobotu hovorca OSN Stéphane Dujarric. Guterres “zdôrazňuje potrebu rýchleho, dôkladného a transparentného vyšetrovania okolností Chášukdžího smrti a vyvodenie plnej zodpovednosti” pre páchateľov, povedal Dujarric podľa agentúry AP.

Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že posudzuje vyhlásenie Saudskej Arábie a zvažuje “ďalšie kroky”. Podľa ministerstva išlo o hrozný čin a tí, ktorí ho majú svedomí, musia byť bratí na zodpovednosť.

 

Amnesty International: Vyšetrovanie Saudskej Arábie v Chášukdžího prípade je otázne

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu vyhlásila, že “nestrannosť” saudskoarabského vyšetrovania zabitia novinára Džamála Chášukdžího zostáva otázna. Informovala o tom agentúra AP.

Reklama

Rawija Ragíhová z Amnesty International zdôraznila potrebu nestranného a nezávislého vyšetrovania zo strany Organizácie Spojených národov, aby sa zistilo, čo sa stalo a spravodlivosti bolo učinené zadosť. Ľudskoprávne organizácie sú podľa nej znepokojené “kamuflovaním” pri vyšetrovaní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali